Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Ce sanse are fuziunea PNL-PDL?

Marti, 03 Iunie 2014, ora 14:57
2708 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Ce sanse are fuziunea PNL-PDL?

In primul rand, fuziunea PNL-PDL este miscarea cea mai spectaculoasa facuta pe scena politica post europarlamentare. Pornita din calcule pragmatice, fuziunea nu are sanse mari de indeplinire, din motivele pe care le voi detalia in continuare.

Ca este nevoie de astfel de concentrari de forte politice e deasupra oricarei indoieli. Echilibrarea balantei politice, acum inclinata amenintator spre PSD, obliga actorii politici la sacrificii si actiuni "disperate", dar nu iesite din tiparul statutelor, cutumelor si bunului simt.

Primul aspect dubios il reprezinta conducerea interimara a PNL. Nu poti negocia, accepta, decide, din pozitia de sef interimar, pe care o are acum Iohannis. Este si impotriva statutului PNL si impotriva bunului simt. Trecand peste faptul ca Iohannis este de putin timp in partid, intrat, oarecum, pe usa din dos, cu derogari si dispense de la statut.

Nu numai ca n-a castigat batalii electorale pentru PNL, dar nici n-a participat la vreuna, iar la ultima, la europarlamentare, a pierdut rusinos in propriul fief, Sibiu.

Este bine sa aduci in fata oameni noi, cu prudenta si cu masura. Societatea este inertiala si conservativa, nu plonjeaza in aventuri cu final necunoscut, iar Iohannis ar putea fi o astfel de aventura. Cu final necunoscut.

In aceste conditii este greu de crezut ca baza partidului il va accepta pe Iohannis aterizat la masa pusa. Fara contributii la luptele si victoriile PNL. Mostenirea lui Antonescu, bagata cu de-a sila pe gatul membrilor PNL. Sa vedem daca va fi si inghitita.

Mai mult, chiar trecerea la PPE este pusa sub semnul intrebarii de catre Iohannis, o va supune aprobarii viitorului Congres, si care ar putea s-o respinga.

La toate acestea se adauga si functie de primar al Sibiului, alaturi de aceea de presedinte al PNL si posibil prezidentiabil. Greu de crezut ca le va face fata!

Retragerea lui Crin Antonescu are un motiv simplu, ce rezulta din declaratia sa recenta:

"Basescu a fost tinut artificial la putere pana la 25 mai de catre domnul Victor Ponta, care din lasitate, sau poate santajabilitate, a incheiat un pact de coabitare inexplicabil".

Acesta-i principalul repros facut lui Ponta, ca nu l-a dus la Cotroceni cand USL stapanea piata electorala, prin demiterea lui Basescu.

Cum planul a esuat, pe Antonescu nu-l mai intereseaza ce se intampla cu PNL si cu societatea romaneasca. Isi ia jucariile si pleaca!

PDL este si el in incurcatura. Se discuta despre numele PNL pentru partidul rezultat din fuziune, despre absorbtie si nu despre fuziune, cum si cine va conduce partidul rezultat, dar nimic despre principiile si valorile ce vor sta la baza noii constructii, nimic despre participarea PNL la lovitura de stat din 2012, pe care o regreta sau nu, despre independenta justitiei, despre principiile statului de drept, depolitizarea si intarirea institutiilor statului, modificarea Constitutiei, regionalizarea si descentralizarea, traseul economic al tarii, despre sustinerea PSD si a lui Ponta timp de doi ani, nimic despre motivul pentru care Antonescu pleaca.

Nu e clara nici sustinerea pe care noul proiect politic o are din partea activului de partid local al PDL. Ca si la PNL, nu se preconizeaza consultari in teritoriu, viteza cu care se procedeaza trimite, mai degraba, la politica faptului implinit. Acesta e proiectul, il votati pe nemestecate si nedigerate!

Nu asa se procedeaza. De altfel, la inceputul discutiei, Vasile Blaga a declarat ca pentru un astfel de proiect este necesar cel putin un an. Intre timp si-a schimbat opinia, este gata sa-l faca intr-o luna, pentru a fi supus spre aprobare Congresului PNL de la sfarsitul lui iunie. Ciudata modificare de optica, nu se stie ce a determinat-o!

Viitoarea constuctie pare tot mai mult o experienta de laborator, care sa-l puna in dificultate pe Ponta, viitor candidat al stangii la presedintie.

Bun si acest obiectiv, dar e prea putin, era suficienta o alianta electorala conjuncturala. Daca tot fac fuziune, importanta este substanta teoretica si doctrinara care va sta la baza viitoarei constructii.

Sigur, se anunta echipe mixte de discutii pe teme diferite. E foarte bine, dar insuficient. Tema principala ramane candidatul comun la prezidentiale, care va oculta temele legate de substanta doctrinara a noului partid, rezultat din fuziune.

Ne intoarcem iarasi, ca de atatea ori in trecut, la formele fara fond ale politicii romanesti, cu riscul de a nu castiga intelegerea si adeziunea electoratului, inclusiv pentru alegerile prezidentiale.

Nevoia de un nou partid, care sa promoveze o altfel de politica, bazata pe principii si substanta, o cotitura fundamentala in politica romaneasca, ramane, se pare, in sarcina PMP, aflat si el la un moment zero, dat de Congresul de alegere a unei conduceri stabile.

Ca se va achita, sau nu, de aceasta sarcina importanta, ramane de vazut, functie de echipa care va conduce in continuare PMP. O clona a PDL, care dispare prin fuziune, nu cred ca va entuziasma electoratul.

Stefan Vlaston este presedinte al Asociatiei EDU CER si membru PMP

Eveniment Quarterly Report

O nouă întâlnire a lui Klaus Iohannis cu liderii europeni. Evenimentele importante la care participă șeful statului
O nouă întâlnire a lui Klaus Iohannis cu liderii europeni. Evenimentele importante la care participă șeful statului
Preşedintele Klaus Iohannis va participa joi, la Granada, la cel de-al treilea Summit al Comunităţii Politice Europene (CPE), urmând ca vineri să fie prezent la reuniunea informală a...
Propaganda politică, interzisă în școli și în vecinătate. Proiectul inițiat după ”atacul de tip legionaro-fascist” al AUR la SNSPA
Propaganda politică, interzisă în școli și în vecinătate. Proiectul inițiat după ”atacul de tip legionaro-fascist” al AUR la SNSPA
Partidul REPER a inițiat o propunere legislativă de modificare şi clarificare a legii educaţiei, în urma ”incidentului de natură fascistă” desfăşurat de AUR într-o instituţie...
#Antonescu fuziune PDL PNL , #PNL