Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston:Te lepezi de Satana? Pe marginea fuziunii PDL-PNL

Marti, 24 Iunie 2014, ora 23:55
3408 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston:Te lepezi de Satana? Pe marginea fuziunii PDL-PNL

Ce-i drept, PDL a reprezentat o etapa superioara in viata noastra politica, comparativ cu PSD. N-a aparat parlamentarii penali, l-a aparat pe Traian Basescu la suspendarea din 2012, nu s-a pretat la jocul murdar din martea neagra.

La un moment dat s-a dezis, dupa explicatiile lui Traian Basescu, de politica economica a guvernarii Boc si l-a acuzat pe Traian Basescu ca le aresteaza primarii. Dupa care a intervenit cunoscuta ruptura.

Acum se pregateste fuziunea PDL-PNL. Nimic de zis, este nevoie de o concentrare a fortelor politice de dreapta, pentru a face fata colosului USD.

Problema apare atunci cand PDL ignora abaterile de la democratie si statul de drept, practicate de PNL in ultimi doi ani:

 • Lovitura de stat din iulie 2012
 • Martea neagra
 • Protejarea parlamentarilor penali
 • Cererea de demisie a presedintelui Basescu, nejustificata de fapte imputabile acestuia, exact ca in timpul loviturii de stat din 2012
 • Este de acord PDL cu aceste derapaje foarte grave? Daca nu le contesta, daca nu cere PNL sa "se lepede de Satana", inseamna ca si le asuma, tertiun non datur. Este o problema de credibilitate a acestei fuziuni.

  Cum se raporteaza PDL la trecutul recent al PNL? Nu vad niciun comentariu, nici o reactie, apropos de acest trecut, nu numai dubios, ci de-a dreptul nociv, pentru calitatea statului de drept din Romania.

  Argumentul ca doar asa poate fi oprit partidul stat, PSD, nu sta in picioare. Exista riscul ca evenimentele din iulie 2012 si martea neagra sa se repete, iarasi si iarasi.

  Pretentia PDL, ca "va ridica" PNL la nivelul de respect al statului de drept, se loveste de posibilitatea ca PNL sa "coboare" PDL pana la nivelul de comportament din 2012, martea neagra si protectia parlamentarilor penali.

  O astfel de "casatorie", intre doua partide mari si cu istoric remarcabil, ar trebui sa se realizeze pe principiile si valorile sacrosancte:

 • Domnia legii. Nimeni nu este mai presus de lege
 • Independenta justitiei
 • Lupta anticoruptie
 • Separarea puterilor in stat
 • Consolidarea si depolitizarea institutiilor statului
 • Stat minimal, flexibil si puternic
 • Traseul euroatlantic al Romaniei
 • Nu se face asa, am mari dubii ca, in viitor, partidul rezultat din fuziune va avea un comportament responsabil si cu respect pentru aceste principii si valori.

  Pozitia diferita pana acum, in privinta cererii de demisie a presedintelui Basescu, alimenteaza dubiile ca cei doi "miri" in ale politicii ar impartasi aceleasi valori si principii. In aceste conditii, mariajul va fi cu nabadai, cu tradari si orientari diferite, de la caz la caz. Cu relatii "extraconjugale".

  Ca sa nu vorbim de cine este mai cine in "familie", cine ii conduce destinele? PNL sau PDL?

  Cu alte cuvinte, n-ar trebui, ca inainte de orice, PDL sa intrebe PNL, de trei ori, "te lepezi de Satana?". Si, in functie de raspuns, sa semneze sau nu, certificatul nuptial.

  Se pare ca PDL nu are asemenea ganduri, accepta casatoria cu un PNL marcat de un trecut intunecat, cu numeroase tradari si derapaje in ale onestitatii politice. Cine pierde, cine castiga? Viitorul ne va arata ce afacere au facut cele doua partide. Si cu ce consecinte asupra romanilor.

  Stefan Vlaston este presedinte al Asociatiei EDU CER si membru PMP

  Eveniment Quarterly Report

  Moţiune de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu depusă de REPER. „Fără a apela la extremişti”
  Moţiune de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu depusă de REPER. „Fără a apela la extremişti”
  Reprezentanţii REPER au transmis joi, 21 septembrie, liderilor formaţiunilor parlamentare de opoziţie democratice textul unei moţiuni de cenzură intitulată „Guvernul Ciolacu-Faliment =...
  George Simion a mers însoțit de susținători la sediul Autorității Electorale. Pretențiile liderului AUR cu privire la alegerile din 2024
  George Simion a mers însoțit de susținători la sediul Autorității Electorale. Pretențiile liderului AUR cu privire la alegerile din 2024
  Preşedintele AUR, deputatul George Simion, s-a deplasat, joi, 21 septembire, la sediul Autorităţii Electorale Permanente, alături de mai mulţi susţinători ai partidului, unde a anunţat că...
  #fuziune PDL PNL, #PDL Traian Basescu, #PNL justitie, #PDL PNL , #PNL