Proiectul statutului PDL-PNL: Partidul va avea culorile alb, albastru si galben

Sambata, 26 Iulie 2014, ora 10:00
4164 citiri
Proiectul statutului PDL-PNL: Partidul va avea culorile alb, albastru si galben

PNL este continuatorul Partidului Democrat Liberal si al Partidul National Liberal, iar culorile sale sunt alb, albastru si galben, potrivit proiectului de statut al noului partid, document ce urmeaza sa fie aprobat sambata si validat intr-o sedinta comuna a delegatiilor cu drept de vot ale celor doua partide.

"In actiunea sa politica, PNL, ca partid de centru-dreapta, membru al Partidului Popular European, urmareste respectarea valorilor universale ale libertatii si demnitatii umane si a valorilor traditionale ale poporului roman, precum si reprezentarea ideilor si valorilor dreptei democratice romanesti. Deviza PNL este 'Prin noi insine in Europa'", se arata in proiectul statutului noului partid.

Potrivit acestuia, PNL are urmatoarele organisme de conducere: Conventia Nationala (CON), Consiliul National (CN), Colegiul Director National (CDN) si Biroul Politic National (BPN).

PDL fuzioneaza cu Forta Civica si PNL: Programul evenimentelor de sambata

CON este organismul suprem de conducere al PNL, unica instanta care stabileste linia politica generala a partidului, alege motiunea care va da presedintele partidului, presedintii Comisiei Nationale pentru Statut si Regulamente (CNSR), Curtea de Arbitraj (CA) si Comisia Nationala de Revizie si Cenzori (CNRC) si adopta statutul. CON se intruneste o data la patru ani, la convocarea CN.

Consiliul National este organismul de conducere, decizie politica si organizatorica al PNL in perioada dintre Conventiile Nationale.

Colegiul Director National este organismul de conducere al activitatii PNL in perioada dintre sedintele CON si este format din membrii BPN, presedintii organizatiilor de nivel judetean si trezorierul partidului.

Ce componenta are BPN al noului partid

Biroul Politic National (BPN) este organismul permanent de conducere a activitatii partidului intre doua sedinte consecutive ale CDN si are ca principala atributie organizarea si conducerea intregii activitati interne si internationale a partidului intre doua sedinte consecutive ale Consiliului National.

BPN are in componenta presedintele partidului, patru prim-vicepresedinti responsabili pe domeniile: strategii politice, comunicare, mediul de afaceri si societatea civila, relatii internationale, un secretar general, 28 de vicepresedinti, trei secretari generali-adjuncti, 29 de secretari executivi, liderii grupurilor parlamentare din Parlamentul Romaniei si Parlamentul European, presedintii la nivel national al organizatiilor interne.

Membrii BPN sunt alesi prin vot secret in cadrul unei primei sedinte a Consiliului National convocata dupa CON.

Conform proiectului, prevederile referitoare la alegerile interne din partid privind organismele de conducere la toate nivelurile intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2017.

"In perioada de la aprobarea prezentului statut pana la prima sedinta a CN de dupa alegerile prezidentiale din 2014 conducerea la toate nivelurile se va asigura in mod paritar, prin comasarea in mod corespunzator a organismelor respective", potrivit proiectului de statut.

De asemenea, structurile nationale de conducere tranzitorii sunt compuse din: doi copresedinti, Biroul Politic National, Colegiul Director National, Consiliul National.

Copresedintii sunt presedintii fostului PDL si al fostului PNL.

Biroul Politic National va fi compus, potrivit proiectului, dintr-un numar egal de membrii proveniti din cele doua partide care fuzioneaza, conform protocolului de fuziune si anexelor la acesta.

Colegiul Director National va cuprinde la randul sau Biroul Politic National al PNL si Colegiul Director National al PDL.

Consiliul National care va functiona tranzitoriu va fi format din membrii de drept ai CNC PDL si membrii Delegatiei Permanente Nationale a PNL la care se adauga un numar de reprezentanti ai filialelor teritoriale PNL pana la concurenta cu numarul necesar pentru reprezentarea paritara in acest organism.

Proiectul de statut mai prevede ca modalitatea de functionare si modul de reprezentare la nivelul structurilor judetene si locale pentru perioada 1 ianuarie 2015-1 ianuarie 2017 se va stabili prin hotararea Consiliului National in prima sedinta de dupa alegerile prezidentiale din 2014, conform unor criterii care sa tina cont de ponderea celor doua partide la nivel judetean si local.

Citeste si:
Vasile Dîncu: "Acest guvern va cădea, PSD nu îşi poate permite în acest moment să facă niciun fel de înţelegere cu PNL"
Vasile Dîncu: "Acest guvern va cădea, PSD nu îşi poate permite în acest moment să facă niciun fel de înţelegere cu PNL"
Preşedintele Consiliului Naţional al Partidului Social Democrat, Vasile Dîncu, a anunţat că Guvernul Florin Cîţu va cădea, deoarece PSD nu îşi permite să facă niciun fel de înţelegere...
Adrian Veştea, după ce a pierdut funcţia de prim-vicepreşedinte PNL: "Am fost martorul unei minuni - aproximativ 1.200 de votanţi au furnizat fix 1.842 de voturi"
Adrian Veştea, după ce a pierdut funcţia de prim-vicepreşedinte PNL: "Am fost martorul unei minuni - aproximativ 1.200 de votanţi au furnizat fix 1.842 de voturi"
Preşedintele CJ Braşov Adrian Veştea, care a pierdut funcţia de prim-vicepreşedinte PNL în faţa lui Rareş Bogdan, a afirmat ironic că, la Consiliul Naţional de duminică, 26 septembrie, a...
Sursa: AGERPRES