Ziare.com

Andrei Marga: Proiectul PD-L pe Educatie e nevrotic, al PNL prea putin inventiv

Luni, 17 August 2009, ora 19:40

   

Andrei Marga: Proiectul PD-L pe Educatie e nevrotic, al PNL prea putin inventiv
Fostul ministru al Educatiei Andrei Marga este de parere ca proiectul PDL din domeniul educatiei este "nevrotic", iar cel al PNL este "prea putin inventiv" si considera ca niciunul din proiectele legislative din domeniu elaborate pana acum nu face fata nevoilor sistemului.

"Dupa ce, in urma reformei 1996-2000, Romania a inchis capitolul 'Educatie si formare profesionala' in negocierile de aderare la Uniunea Europeana, facand singura reforma recunoscuta international, a urmat continua degradare a invatamantului. Masurile diletante, opticile anacronice, politizarea s-au impus.

Acum este presanta - dupa compromitatoarele comercializari de examene si diplome din numeroase universitati - schimbarea legislatiei. insa dintre proiectele elaborate pana in august 2009, nici unul nu face fata nevoilor Romaniei si competitiei internationale", afirma Marga intr-un comunicat de presa.

Andrei Marga, rector al Universitatii "Babes-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca, a sustinut ca proiectul PNL din 2008 este "prea putin inventiv", iar cel al PD-L din 2009 este "nevrotic" si nu aduce un pas inainte "chiar daca plagiaza reforma 1996-2000 sau buletinele informative ale Universitatii 'Babes-Bolyai'".

"Consortiul 'Universitaria' - compus din Universitatea Bucuresti, Universitatea 'Babes-Bolyai', Universitatea de Vest, Universitatea 'Alexandru Ioan Cuza' - a aratat limpede acest lucru, in Declaratia din 5 iunie 2009, adoptata la Timisoara. Proiectul PNL (2008) este prea putin inventiv, iar cel al PD-L (2009) este nevrotic (cu formulari de genul cutare este 'obligat', recunoasterea este 'automata' si multe altele, care nu sunt proprii unei legi) si nu aduce un pas inainte, chiar daca plagiaza reforma 1996-2000 sau buletinele informative ale Universitatii 'Babes-Bolyai'. Aceste proiecte nu-si asuma schimbari destule, birocratizeaza solutiile si vor prelungi criza", se mai arata in comunicat.

Rectorul UBB Cluj-Napoca sprijina initiativa Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii de a elabora, conform atributiilor legale, proiectul de lege privind educatia, dar sutine ca proiectul MECI este perfectibil.

"Ceea ce a iesit pana acum contine idei noi demne de salutat (diversificarea studiilor master, studiile postdoctorale etc.), dar este perfectibil. Acest proiect ar trebui sa schimbe mai mult sistemul, iar dezbaterea publica ar putea sprijini aceasta dezvoltare. in interventia de fata argumentez ca, in Romania, este ora multor schimbari, care vor trebui asumate de legislatie", considera Marga.

Fostul ministru sustine ca universitatile trebuie evaluate dupa starea societatii: nivelul tehnologic, bunastarea oamenilor, priceperea administrativa, bogatia culturii, moravurile sunt efect al calibrului universitatilor. Totodata, el sustine ca multiplicarea inutila a efectivului de universitati se dovedeste a fi o ispita costisitoare, iar Romania are momentan prea multe universitati si prea putini studenti.

Fostul ministru al Educatie sustine externalizarea instantelor de decizie privind conducerea universitatilor si desfiintarea "vastei ramificatii de 'consilii' cu rol consultativ din jurul ministerului". "Nicio tara nu deplaseaza, precum Romania, sute de universitari, saptamanal, cu costurile corespunzatoare, pentru tot felul de consilii consultative, la care cam toate tarile au renuntat de multa vreme", considera Marga.

El atrage atentia, in finalul comunicatului de presa, ca a sosit momentul ca adevaratele aspecte problematice ale legilor educatiei sa capete atentie in cadrul dezbaterilor, nu cele care nu au importanta.

"Este, evident, ora multor schimbari. Cele pe care le-am mentionat au ramas un orizont prea indepartat pentru cele doua proiecte de lege mentionate. Inainte de a intra in amanunte ale legii, negresit importante, aceste schimbari ar trebui asumate, caci de ele depinde restul, inclusiv reglementarea 'tehnica', de detaliu. Ar trebui ca acestor schimbari sa li se dea atentia, in pofida tendintei, ingrosate in ultimii ani, de a dezbate la nesfarsit amanunte anodine, in dauna chestiunilor cruciale", conchide Marga.

Sursa: rNews

Articol citit de 2390 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
24 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

dinozaurii educatiei au iesit la atac

marga, acum 10 ani un ministru pnt respectabil, desi inscris acum in pnl, a devenit un sustinator al proiectului psd, care doreste mentinerea dinozaurilor in actualul sistem.marga are 63 de ani si de accea sustine proiectul psd pt a-si prelungi pana la 70 de ani, profesoratul.Sa traiti ,bineee, ca dinozaur!

 

DACA S-AR SESIZA DNA IN LEGATURA CU CE FACE MARGA LA UBB

S-a vorbit de Spiru Haret, si imbogatiri. Ma intreb cum e posibil ca la Facultatea de Bussines din cadrul Univ Babes Bolyai pe care o conduce d-l Marga exista 50 de locuri bugetare si 1000 ( o mie) de locuri cu taxa, la 1 an de studiu.
Il intreaba cineva pe d-l Marga cu isi justifica averea?
Dar modul in care UBB produce 80% someri din absolventii din fiecare an.
Intrebare: ce il intereseaza pe d-l Marga sa stoarca bani de la studenti sau sa produca calitate?
Ce sa mai vorbil de asa zisa refoema a educatiei facuta cat a fost ministru, preocupandu-se doar de acordarea autonomiei totale a universitatilor, adica in interes personal, dupa care s-a intors la UBB si a inceput sa faca bani ca in propria afacere.

 

Balaurul Marga nu vede padurea de copaci...USH trebuia desfintata...

USH trebuie desfintatacit mai repede....S-au adus destule probe de vinzare de diplome...Iar fondatorii arestati.
Marga are si el de facut bani de pe urma prostimii. Profesorii au trecut de la meditatii acasa, la cursuri private pe bani in univ particulare, adica o mafie care scoate diplomati pe banda si pe bani grei, chiar daca absolventii se dovedesc analfabeti...
Numarul absolventilor si universitatilor trebuiau strict reduse la cererea economiei, la cit se putea absorbi cu locuri de munca...Restul e numai bani murdari in buzunarele politicienilor si afaceristilor si profesorasilor care predau in zeci de locuri...sau se fac ca predau de acasa unde isi numara banii...

Intuitia mea ma inseala ? ! ?

USH a fost prea la iveala cu afacerile universitare. UBB stiu dosi mai bine afacerile. D.l Marga le-a pus bazele. Daca acum se mrea schimbare,desigur ,,loveste in interese,, si...,,nevrozeaza ,,pe seful UBB.
D.le Marga !,stim noi de unde si incotro bate vantul,nu trebuie inventata,,ROZA VANTURILOR,, !

13 ani obligatorii ca sa ingrasam dascalii pe ce pregatire.

13 ani invatamat obligatoriu!!! si cu ce pregatire ies copii nostri la 20 de ani! daca nu inta la facultati sau nu pot face facultati ce facem cu ei? Ii angajaza sluugi bogatanii nostrii politici ca in vremea iobagiei?
- 13 ani cu 30 ore pe saptamana! sa intretine profesori degeaba!! sa ne scoate copii nebuni din liceu,. Pe programele scolare actuale cu religia ca materie de predare ca si popii au burti si falci de intretinut grase si frumoase
legi fara programe scolare clare cu carti facute de semianalfabeti plozi si scule politice!
rectorii alesi fara examen alti borfasi politici
- programe scolare fratilor cu materii clare si programe de studiu clar.
legea invatamtului se face pe programe scolare nu pe lungirea timpului de invatamat
nebunii afurisiti. hahalere fara minte! descreierati

Pink Floyd: we don't need... no education...

n-avem nevoie de educatie...vezi modelul VanGhelie, Mazare, etc...

Pt. "legi cu programe scolare..."

Mai vax-albina cine ti-o fi zis ca ai dreptul sa iti expui gandirea rudimentara pe forum?? circopitecii ca tine ar tb,. sa stea cuminti cu banana nu sa scrie pe forum...Auzi "copii ies nebuni din scoala"...nu, mai bine sa stea ca tine cu manele, droguri si mintea f.f. odihnita. Niste inculti si pana-rame de mahala ..

tot pentru DNA

toate achizitiile si vinzarile UBB se fac prin cabinetele notariale ale ficei lui marga amalia si a sotului sau.verificati comisioanele altor notari pentru aceleasi valori.

 

Dle MINISTRU ! Atzi singurul mare ministru al invatzamantului!

Intr-o societate in care se pretzaluiesc,toate se vand,se vinde de acum si HARUL si se TIVESTE SPIRITUL !
Daca cei cu bani ,vor sa cumpere cu ei orice,au constatat cu stupoare ca nu pot cumpara puterea de a patrunde INVATZATURA!
Atunci si-au propus sa o compromita!Mai au putzin PIGMEI
ramasi in urma "epocii de aur"in timpul caruia nu au putut face orice au dorit !Au puterea politica de partea lor!Populatzia in majoritate,unbla sa-si umple AZI BURTA!
Maine, E ALTA ZI!!

 

Feste la bataie!

Am dorit sa remarc prestatzia singulara a dlui Marga,multele incidente pe care le-am avut cu colegii psdisti ,dupa 2000!
Astia,la care s-au adaugat si pdlistii,nici acum nu stiu ce au de facut !Si nici nu vor afla !

NOI STRICAM, NOI DREGEM

In cateva cuvinte, dl. Andrei Marga a spus totul:
"Dupa ce, in urma reformei 1996-2000, Romania a inchis capitolul 'Educatie si formare profesionala' in negocierile de aderare la Uniunea Europeana, facand singura reforma recunoscuta international, a urmat continua degradare a invatamantului".

Mai popular spus, reforma invatamantului a fost facuta demult, a fost agreata de UE, si, tocmai cand nu mai ramasese nimic de facut in plus, s-a dat totul peste cap, prin interventia politica.

Acum, ne intrebam de ce merge invatamantul prost.

Mediul universitar;

Mediul universitar de la noi e marcat de prea putina performanta. Exista cateva centre de valoare, cum sunt cele din Consortiul Universitaria, unde se mai face carte. In rest, in special in private si in univ. slabe de stat de prin toate targsoarele nu se face mai nimic. Privatele cel putin sunt doar o afacere din care se castiga f. mult insa fara nici o valore stiintifica sau de formare. Cu alte cuvinte 85-90% din studentii de la private NU poseda deloc cunostiintele care ar tb. sa le aibe cu acea diploma. Rata de publicatii ISI a profesorilor si cercetatorilor din Romania e f. mica, printre cele mai mici din Europa. Desi exista scoli bune, cea de matem., fizica, chimie, medicina, etc., si oameni de valoare, acestia sunt insulite intr-o mare de impostura si pregatire slaba chiar in domeniile lor. De exp. cunosc profesori de pe la diferite univ. de stat care NU au la 50-60 ani NICI un articol ISI, sau au doar f. putine; toata viata au publicat si publica in continuare in jurnale slabe din Romania, la care ei sunt chiar si editori, etc. Asta in timp ce in Vest de regula in univ. relativ bune rata e cel putin 1 articol ISI/om/an. Acesti profesori de la noi fac mereu "conferinte" unde se intalnesc cu altii de aceeasi categorie, mai mananca o friptura, mai un mic, mai o bere, etc. Aceasta situatie estimez ca exista in peste 80-90% din cazuri. Putinii oameni de valoare sunt cam marginalizati, iar statul in loc sa-i ajute si sa creasca nivelul calitatii profesionale general, le taie fondurile de cercetare cu 70%; deci sa-i lovim pe cei buni, ca aia slabi isi poarta singuri de grija.../

 

Care-i Universitatea de Vest ?

Aia facuta pe timpul comunistilor ? Cine zice ca e de top ?

Performanta?

Ce performanta sa faci in mediul universitar cand cei care vor sa fie profesori si conferentiari se chinuie cu actele ce trebuie trimise la minister, iar cadrele universitare in general muncesc pe rupte la dosare de evaluare in vederea acreditarii, re-acreditarii re-re-acreditarii, re-re-re-acreditarii s.a.m.d.? In vecii vecilor n-om avea performanta daca nu se simplifica hartogaraia din sistem...

 

meseri??????????????

meserile unde raman se vorbeste numai de facultati,sau nu mai vrea sa lucreze nimen se fac toti directori.....

 

introduceti libera concurenta in predare intre profii universitari ca in UE

ce perfectibil. In toata UE profesorii universitari au programe clare de predare, materii biblografie la inceput de an!Pentru predare studentii au dreptul sa isi alega profesorii !! Se fac cursuri la inceput de an alege a profesorului, lectorului din 3-4 prof care fac concurs. Studetii prin inscris oficial 9adevarinta depusa isi aleg lectorul pe baza materialelor prezentate. Exista bibliografie standard obligatorie, bibligafie pentru aprofundare si bibliografie pentru emineti!Profesorul sau lectorul nu lipseste cu lunile si face asistentul cursurile sau cine stie cine. La fix are tabla plina scrisa cu tot ce este de predat si mai fac si gursuri obligatorii suplimentare GRATUITE pentru aprofundare nelamuriri. Examinarea este explicita: ce se pretinde din ce bibliografie, tipul de notare si corectare si pe fiecare inscris pe verso exista explicarea punctuala a notatiei , pe fiecare punct. Fratilor terminati cu debandada universitara a profesorilor. Libera concurenta si dreptul sudentilor la profesorii cei mai buni si la studii de calitate!

 

Dle Marga!

Reforma invatamintului, nu este numai reforma universitara!
Reforma trebuie sa cuprinda toate formele de invatamint si un loc special trbuie acordat scolilor de meserii, care trebui sa fie foarte flexibile si trebuie sa de-a posibilitatea continuarii studiilor, eliminind barierele ce stau in fata tinerilor ce nu si-au gasit adevarata predilectie in viata, inca din primii ani de studii.
Scoala de meserii trebuie combinata cu perioade de practica industriala, pentru insusirea meseriei!
Invatamintul general "obligatoriu" de 11, 12 sau 13 clase este o proritate a Romaniei de azi, pentru ridicarea nivelului intelectual si moral al natiunii!

 

neam de ciobani si plugari

ati uitat de unde va trageti

 

Solutie exista,...

doar sa vreti s-o gasiti. Daca tot va criticati unii pe altii, adunati-va o data cu totii si alegeti ce-i bun din fiecare program. Nu-i atat de greu. Problema este ca pe nici unii nu intereseaza reforma reala. Se vede cu ochiul liber! Orice vine, bun fiind, de la adversar trebuie inlaturat, sacrificand practic orice progres in interes de partid.

 

Rusine dl Marga

Lucrez la UBB si mi-e scarba si sila de dl Marga, de ce a facut si ce clica incurajeaza. Ar trebui o schimbare de garda.

 

Critici

Bineinteles ca domnia sa poate numai sa critice.. doar ce altceva poate sa faca?.. doar nu o sa vina sa zica altceva si sa sustina ca cineva poate face ceva mai bun decit a facut domnia sa... pacat.

 

........

Mda , acum chiar ne-ai convins :))) , cred ca tu esti un pic 'nervozat' :)) !!!! Pleaca nene lasa-ne cu povestile !

 

bla bla

fostul ministru este fost de calitate buna ce a fost in functiea pe care a detinut-o, asa ca no comment@!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor