Badea (PD-L): Serbia va ramane in afara UE, daca nu acorda drepturi vlahilor din Timoc

Vineri, 20 Mai 2011, ora 20:44
1616 citiri
Badea (PD-L): Serbia va ramane in afara UE, daca nu acorda drepturi vlahilor din Timoc
Foto: Arhiva

Senatorul PD-L Viorel Badea a avertizat ca Parlamentul Romaniei nu va ratifica Acordul de Stabilizare si Asociere a Serbiei cu UE, daca aceasta tara nu va acorda drepturile legitime ale vlahilor din Timoc.

Senatorul PD-L Viorel Badea, presedintele Comisiei pentru relatiile cu Romanii de Pretutindeni din Senatul Romaniei, si-a nuantat aceasta opinie dupa o discutie cu o delegatie a romanilor din Serbia, care a prezentat comisiei faptul ca autoritatile sarbe refuza sa aplice prevederile legale privind introducerea in 13 scoli a orelor de limba, cultura si civilizatie romaneasca si ca au preluat prin amenintari Consiliul National al Minoritatii Nationale Rumane din Serbia.

"Serbia nu trebuie sa-si faca iluzii in ceea ce priveste ratificarea de catre Parlamentul Romaniei a Acordului de Stabilizare si Asociere cu UE.

Atata timp cat nu se rezolva problemele romanilor din Timoc, pana cand nu se refac alegerile pentru Consiliul National, care trebuie sa se desfasoare corect, pana cand in cele 13 scoli pentru care s-au strans semnaturi nu se introduc orele de limba romana, pana cand Biserica Ortodoxa Romana nu isi va putea desfasura activitatea liber in zona Timocului, asa cum Biserica Ortodoxa Sarba o desfasoara in Romania, si pana nu inceteaza presiunile politiei si procuraturii sarbe impotriva romanilor de acolo, Serbia nu poate spera ca Parlamentul Romaniei sa ratifice Acordul de Stabilizare si Asociere cu UE", se arata intr-un comunicat de presa dat publicitatii, vineri, de catre senatorul PD-L.

Acesta a avertizat ca pozitia sa este impartasita de toate partidele reprezentate in Parlamentul roman.

"Asteptam clarificari urgente legate de situatia Comunitatii Romanilor din Serbia a carei reinregistrare se tot amana nejustificat (...) Eu voi informa permanent Senatul Romaniei asupra tuturor acestor puncte nerezolvate inca de Serbia, in pofida sprijinului pe care Romania l-a acordat permanent in problema Kosovo si a integrarii euro-atlantice. Serbia ori acorda drepturi romanilor/vlahilor din Timoc, ori ramane in afara UE", a declarat Viorel Badea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#Serbia drepturi vlahi Timoc, #senator PDL Viorel Badea , #stiri PDL