Batalia pentru Ardeal (Opinii)

Marti, 29 Mai 2012, ora 22:00
4470 citiri
Batalia pentru Ardeal (Opinii)
Foto: newsbv.ro

Din fericire, e vorba de o campanie electorala, una atipica, e drept, semanand cu aceea dinaintea Duminicii Orbului, 1990. Atunci vidul de putere creat prin disolutia PCR a desfacut mai toate baierele libertatii, iar acum atomizarea PDL in grupuri si grupulete face ca legea si buna cuviinta sa treaca pe plan secund. Mai cu seama in linistitul si civilizatul Ardeal.

Asadar nu vor trece batalioanele romane Carpatii, in schimb PCM, PPM au primit serioase ajutoare din Ungaria, prin prezenta unor inalte oficialitati maghiare de partid si de stat ca presedintele Parlamentului, Laszlo Kover, presedintele partidului de extrema dreapta, Yobbik, Gabor Vona, alaturi de functionari ai guvernului Viktor Orban.

De ce PCM si nu UDMR?

In plus, printr-o tehnica manipulatorie aparte, se abate atentia majoritatii de la jocurile electorale ale respectivelor formatiuni politice, aflate intr-o acerba competitie pentru suprematie intre maghiari: ca sa poata aduce voturi PCM si primarului din Odorheiul Secuiesc, Sasz Ieno a aparut diversiunea reinhumarii de Duminica Rusaliilor catolica a scriitorului Nyiro Jozsef, acuzat de nazism si de participare la holocaust. Tocmai in plina campanie electorala.

Radu Ioanid, Directorul Muzeului Holocaustului, Washington DC, declara ca Jozsef Nyiro a facut parte din factiunea pro-nazista a fascistilor maghiari cu care a si fugit din Ungaria, asa ca, de teama unor provocari etnice, MAE roman a interzis ceremonia de inhumare. Nu neaparat inhumarea propriu-zisa.

Reactii fara contrareactii

Reactia presedintelui Parlamentului Ungar prezent la manifestari a depasit cutumele diplomatice, cu atat mai mult cu cat o facea pe teritoriul unui aliat NATO si co-membru al UE. Vorbele grele "neprietenos, necivilizat, barbar, paranoid..." se vor sterge cu mare greutate din istoricul relatiilor bilaterale, atat de greu incercate in decursul vremurilor. Dar si cu o perioada de buna vecinatate si intelegere datorata guvernarii Tariceanu.

Toate se intampla nu neaparat de grija cenusii raposatului extremist, cat din pricina poftei de putere a unui competitor din multele partide care-si revendica intaietatea intre maghiari.

Daca pana acum ei votau strans uniti in jurul UDMR, odata cazuti de la Putere, loialii reprezentati ai udemeristilor, dupa 22 ani, si-au pierdut nu doar increderea conationalilor, ci si prestanta. Noroc de votul majoritar uninominal preconizat a se aplica la toamna, altfel sansele de a mai prinde 5% in Parlament erau doar pe hartie.

Politica mainilor in sold

A nu-si inchipui cineva ca partidele romanesti stau cu mainile incrucisate. Ba stau cu ele in solduri. Pana acum, orice exces nationalist maghiar umfla in sondaje panzele formatiunilor PRM si PUNR, ale unor lideri ca Gheorghe Funar ori Corneliu Vadim Tudor, cu nimic deosebiti de Szasz Jeno, Bunta Levente... De altfel, unul a vopsit bancile din Cluj in tricolor, iar Csibi Barna a spanzurat o papusa reprezentandu-l pe Avram Iancu. Provocari si provocatori.

Acum, dintre formatiunile noastre, niciuna nu-si mai asuma astfel de mesaje nationaliste, de aceea contabilizarea voturilor ardelene se va face dupa un alt criteriu: capacitatea de a tine in frau poftele tot mai elocvente ale partitocratiei maghiare pentru crearea unei entitati cultural-regionale sau/si administrative proprii.

Mustul care fierbe

Insa lucrurile nu stau deloc favorabil partidelor fostei majoritati portocalii, cu toate eforturile mediatice uriase. Desi cvasitotalitatea televiziunilor ii sprijina, revirimentul nu se produce, iar in Transilvania lucrurile nu stau deloc pe roze: pare problematica inclusiv realegerea lui Emil Boc la Cluj.

In aceste conditii, voturile din Ardeal se vor indrepta masiv catre Putere, si asa aflata la cote astronomice in sondaje. Dar de aici si pana la dictatura, ori la partid unic dupa alegeri, cum se tem activistii din Opozitie, drumul e lung. USL are de trecut hopul alegerilor locale unde PDL are totusi cei mai multi primari, iar perioada urmatoare nu se arata una cu ieftiniri de produse si servicii, nici cu cresteri ale bunastarii. Si votul din toamna va trece prin stomac.

Poate de aceea a aparut o informatie deloc contradictorie: aducerea alegerilor mai spre luna octombrie a mustului. Sa speram ca nu va fi "Mustul care fierbe" al lui Octavian Goga.

Citește și:
George Simion își caută manifestanții la mitingul organizat în Piața Universității. Acuzațiile aduse de liderul AUR VIDEO
George Simion își caută manifestanții la mitingul organizat în Piața Universității. Acuzațiile aduse de liderul AUR VIDEO
Manifestanţii au început să se adune duminică, 2 octombrie, în Piaţa Universităţii, la mitingul de protest organizat de AUR. George Simion a anunţat că nu va rosti niciun discurs și...
Replica primită de Victor Ponta, după reproșuri legate de Roșia Montană. ”Tăurile sunt pline cu apă, nu contaminate, ca în cazul proiectului minier”
Replica primită de Victor Ponta, după reproșuri legate de Roșia Montană. ”Tăurile sunt pline cu apă, nu contaminate, ca în cazul proiectului minier”
Fostul premier Victor Ponta spune că cei care au protestat la Roșia Montană "nu i-a mai durut nici în cot de viaţa" oamenilor şi de faptul că "lacurile contaminate în urmă cu zeci de ani...