Ce cred fostii liberali din PDL despre o alianta cu PNL: Dreapta se construieste in PDL!

Luni, 11 Martie 2013, ora 21:42
3253 citiri
Ce cred fostii liberali din PDL despre o alianta cu PNL: Dreapta se construieste in PDL!
Foto: Ziare.com

Fostii liberali din PDL cred ca o posibila alianta cu PNL este, in acest moment, doar la stadiul de ipoteza, dar recunosc ca PNL este singurul partid cu care se poate construi o forta politica de dreapta.

Insa, considera ei, dreapta se construieste in PDL si in PPE, iar democrat-liberalii au nevoie in primul rand sa se fortifice si sa-si stabileasca prioritatile.

Secretarul general al PDL, Gheorghe Flutur, este de parere ca, in primul rand, PDL trebuie sa se fortifice, inaintea oricarei discutii despre o posibila alianta cu PNL: "Asta este primul pas".

"Si al doilea: cine e compatibil pe dreapta cu noi, si eu cred ca - doar n-or fi socialistii - compatibili cu noi pot sa fie liberalii, dar intai trebuie sa ne fortificam noi. N-a fost o discutie sau cu un termen. Asta e raspunsul la o intrebare in perspectiva: 'Cu cine te vezi mai compatibil?'. Cu cei care cred in valorile de dreapta. Dar nu le-am cerut nimic. La o intrebare ipotetica dam un raspuns. Nu le-am cerut, nu am vazut-o imperativa aceasta problema", a declarat Flutur, pentru Ziare.com.

Intrebat daca se gandeste la o posibila revenire in PNL, dupa trecerea in randurile liberalilor a fostului prim-vicepresedinte PDL Mihai Stanisoara, secretarul general al PDL a raspuns: "E o tema care nu ma intereseaza si nu vreau sa o comentez. Dreapta se construieste in PDL".

Gheorghe Flutur a fost membru al PNL intre anii 2000 si 2006, dupa care a facut parte din PLD si, ulterior, a trecut la PDL.

Boureanu: Nu s-a pus problema reintoarcerii mele in PNL, imi place in PPE

Vicepresedintele PDL, Cristian Boureanu, i-a raspuns presedintelui PNL, Crin Antonescu - care a afirmat luni ca fostul liberal nu va fi reprimit in PNL si "sa nu se mai osteneasca" - precizand ca nu s-a pus problema revenirii sale in PNL.

"Nu s-a pus problema niciodata, din partea mea, sa ma reintorc in PNL. Imi place sa fiu in Partidul Popular European, unde sunt adevaratele partide de dreapta", a spus Cristian Boureanu, pentru Ziare.com.

Liderul democrat-liberal a comentat faptul ca presedintele PNL, in calitate de membru al USL, are o marja ingusta de declaratii, iar Romania are nevoie de un partid mare pe dreapta.

Boureanu ii raspunde lui Antonescu: Nu s-a pus problema reintoarcerii in PNL, imi place in PPE

"Domnul Crin Antonescu este astazi intr-o alianta cu PSD si cred ca are o marja destul de ingusta de declaratii, iar necesitatea pentru Romania de a avea un partid mare pe dreapta si beneficiile care pot rezulta pentru Romania si pentru romani pe termen mediu si lung sunt reale si necesare, indiferent de jocurile de moment ale unor lideri din PDL sau din PNL", a spus Cristian Boureanu.

Nu in ultimul rand, acesta si-a mentinut ideea ca o alianta cu PNL "este un lucru bun", dar ca nu se poate face in prezent si nu se poate face decat "sub umbrela PPE".

"Imi mentin parerea ca alianta cu PNL este un lucru bun. Faptul ca nu se poate face acum, pe loc, nu insemana ca nu poate fi un proiect pe termen mediu si lung. Cred ca o astfel de constructie politica, care sa duca eventual la o fuziune, nu se poate face decat sub umbrela PPE", a mai afirmat vicepresedintele PDL.

Cristian Boureanu a fost membru PNL, din anul 1995 pana in toamna anului 2006, cand a fost exclus dupa ce a criticat colaborarea PNL cu PSD.

Radu F. Alexandru: o alianta a PDL cu PNL intra in zona firescului, dar nu intra in zona imediatului

Vicepresedintele PDL, Radu F. Alexandru, considera ca in acest moment "o alianta a PDL cu PNL intra in zona firescului, dar nu intra in zona imediatului".

"In momentul de fata, cred ca altele ar trebui sa fie si sunt prioritatile PDL. Cred ca PDL, odata incheiata aceasta Conventie din 23 martie, (...) trebuie sa fie in totalitate preocupat de a convinge electoratul de dreapta ca este partidul care le poate reprezenta interesele", a declarat Radu F. Alexandru, pentru Ziare.com, adaugand ca subscrie in totalitate la opinia presedintelui PDL Vasile Blaga ca venirea la guvernare a PDL ar trebui sa aiba loc in urma alegerilor din 2016 si nu ca o solutie de compromis pana atunci.

PNL, intre PSD si PPE

Totodata, vorbind de o viitoare alianta cu PNL, democrat-liberalul a spus ca trebuie tinut cont de faptul ca acest partid este intr-un proces "mai mult sau mai putin vizibil de transformare".

"Pe de o parte, PNL este prins intr-o alianta politica cu PSD. Pe de alta parte, presedintele Crin Antonescu declara ca perspectiva unei aderari la PPE nu este de neluat in calcul. Presedintele Crin Antonescu vorbeste astazi in mod cu totul surprizator despre Angela Merkel ca despre omul politic cel mai important din Europa.

Sunt pozitionari cu totul inedite in discursul liderului PNL", crede vicepresedintele PDL.

Crin Antonescu: Ce-i place la Basescu, ce nu-i place la Ponta si cine e cel mai bun politician

Acesta considera ca PNL trebuie sa se stabilizeze, sa-si exprime clar optiunile inainte de a se vorbi despre o constructie de drepta pe scena politicii romanesti.

"Pana atunci, PDL nu cred ca este benefic sa fie preocupat de niciun fel de alianta", a subliniat liderul democrat-liberal.

Tot ce inseamna guvernare USL este de stanga, masurile de dreapta sunt inexistente

Radu F. Alexandru a facut o comparatie intre guvernarile PDL si USL - cea in care este inclus si PNL -, afirmand ca cele mai multe dintre masurile luate de guvernarea PDL au fost masuri proprii unei guvernari de dreapta, in timp ce in cazul PNL, care prin titlu si prin istorie se revendica un partid de dreapta, tot ceea ce inseamna guvernarea USL este o guvernare de stanga, iar masurile de dreapta sunt practic inexistente.

Nu in ultimul rand, vicepresedintele PDL, fost membru liberal, a afirmat ca nu se pune problema, ca fost liberal, sa se intoarca in PNL: "In momentul in care voi considera ca e timpul sa incetez activitatea politica, voi pune punct fara sa ma mai gandesc pentru nimic in lume sa mai activez pentru un alt partid".

Radu F. Alexandru a fost membru PNL intre anii 1999 si 2006, cand a fost exclus si a fost unul dintre membrii fondatori ai PLD. Anterior, facuse parte din conducerea PD intre anii 1993 si 1999.

Boureanu vrea apropierea de PNL: As vrea sa avem un mare partid pe dreapta

Presedintele PDL, Vasile Blaga, a vehiculat ipoteza apropierii dintre PNL si democrat-liberali.

"Evident ca mi se pare foarte fireasca o alianta cu PNL, o alianta care a mai fost si care a avut rezultate bune. In niciun caz nu vad o alianta cu Dan Diaconescu. Liberalii sunt ideologic de dreapta", a spus recent presedintele PDL.

Declaratiile au loc la doar cateva zile dupa ce fostul prim-vicepresedintele al PDL Mihai Stanisoara a trecut la PNL.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#plecari PNL PDL, #alianta PDl PNL, #Cristian Boureanu alianta PDL PNL, #Gheorghe Flutur alianta PDL PNL, #Radu F Alexandru alianta PDL PNL, #PDL PNL constructie dreapta , #stiri PDL