Cine face faca-i-se (Opinii)

Duminica, 27 Mai 2012, ora 01:49
2407 citiri
Cine face faca-i-se (Opinii)

O zicatoare de cand lumea ne arata starea politicii actuale, una aidoma (ne)civilizatiei in care traim. Daca politicienii ni se dau pe ecran mari diriguitori, atoatepriceputi, modele de comportament, ei bine, nivelul ipocriziei, atat a lor cat si a chibitilor din mass-media, coincide cu indiferenta alegatorului majoritar, iar cele cateva exceptii de o parte ori de alta confirma regula.

Pana la caderea coalitiei de guvernamant portocaliu-verzuie, corul de bocitoare pe altarul democratiei si de profeti ai dezastrului national erau in tabara aplaudacilor: tot ce emana de la PDL, de la primul lor ministru si de la presedintele Basescu era nu doar genial, ci sine qua non: fara ei si fara votul uninominal majoritar intr-un singur tur nimeni nu putea sa reformeze statul, sa vestezeasca sistemul ticalosit, sa puna bazele unei noi clase politice. Numai ei erau samanta roditoare.

La loc comanda!

Ce s-a intamplat, ca in doar cateva zile pozitia li s-a schimbat paradoxal? Sa-si fi abandonat brusc optiunile? Sa fi esuat Anglia, SUA, Franta in dictaturi din pricina votului majoritar pus in opera de atatia amar de ani? Sa fi navalit multimile revoltate sa le rastoarne leadership-ul? Nicidecum. Un singur lucru s-a intamplat, si nu la ei, ci la noi: s-a alcatuit o alta majoritate si, in consecinta, a cazut prin motiune Guvernul Mihai Razvan Ungureanu.

Ca drept dovada ca in abordarile lor adevarul nu a avut si nu are absolut nicio importanta, ca fundamentarea stiintifica de care fac atata caz nici nu poate fi luata in discutie, sa judecam cu mintea limpede, neimbatata de duh politicianist, urmatoarea situatie:

- cat timp erau la Putere si beneficiau de 30-35% in sondaje, iar PNL statea cu vreo 10-15 procente mai jos, nici nu se sfiau sa recunoasca plini de satisfactie ca majoritarul pur va lasa sa traiasca o singura forta liberala autentica de dreapta, evident PDL, iar PNL va ajunge din nou la groapa istoriei, ca-n lunga perioada bolsevica. Vocile lucide din presa n-au contat;

- acum cand au ajuns in Opozitie si se zbat sa nu scada sub 10%, nu-si pun cenusa in cap, nici nu recunosc ca au gresit, macar moral, daca nu politic. Numai ca s-a intors roata, partea de sus a ajuns in tina: tipa ca din gura de sarpe ca USL vrea sa le lichideze partidul. Tocmai ceea ce pusesera ei la cale impotriva liberalilor si a USL.

Pe cand cetateni parteneri la guvernare?

De remarcat ca, in tot acest razboi al derizoriului politic, Romania si cetatenii ei au asistat neputinciosi, fara a interveni de o parte sau de alta. In schimb, la un anume semnal, s-a trezit o armata de oameni de televiziune si organizatii apolitice, y compris Pro Democratia, care pana la legiferarea in Parlament au tacut chitic.

Pana atunci armata asta avea ca singure preocupari plagiatele celorlalti si foste marote ca Iliescu, Nastase, Stanescu peste care au trecut valurile istoriei, fiind iesiti demult din ecuatie.

Valul de contestari, inclusiv La Curtea Constitutionala, arata insa si altceva: nu doar ca majoritarul intr-un singur tur ar fi fost trecut fluierand daca l-ar fi propus Traian Basescu, ci ca batjocoresc si condamna cu manie proletara un sistem de vot aplicat cu succes in democratii pe care romanii si le-au luat de model, UK, SUA. Ca derizoriul sa fie total.

USL - ultima faza a tranzitiei

A nu se intelege ca USL, aflata in continuare pe cai mari in preferintele electoratului, are a-si asuma doar victorii. Guvernarea actuala nu este deloc una usoara. Nu toti cei numiti in fruntea bucatelor fiind de buna conditie si credinta, iar pericolele interne si externe se tot inmultesc. Mereu situatia va fi una pe picior, care nu le va permite macar un moment de respiro: nici bine nu se va sfarsi un necaz ori un scandal ca vor da in altul.

In caz ca aceasta configuratie se pastreaza pana in toamna, majoritatea obtinuta va fi una categorica, iar, in consecinta, asteptarile populatiei vor creste in proportie geometrica. Or, ca peste tot in lume, perceptiile celor multi sunt schimbatoare. La peste 75-80% din Legislativ, cum estimeaza unii specialisti, nu e exclus ca USL sa se desparta amiabil pentru a forma atat Puterea cat si Opozitia, iar despartirea sa fie o necesitate asumata. Abia atunci se va fi incheiat tranzitia. Vise?

Citeste si:
George Simion anunță că l-a înregistrat pe ”trimisul lui Cîțu”, care oferea funcții în deconcentrate celor absenți la votul moțiunii de cenzură
George Simion anunță că l-a înregistrat pe ”trimisul lui Cîțu”, care oferea funcții în deconcentrate celor absenți la votul moțiunii de cenzură
Co-preşedintele AUR, George Simion, a afirmat, joi seară, că poate conta pe parlamentarii formaţiuni, deşi i s-a spus că toţi îl vor trăda. ”Tentative au fost”, afirmă parlamentarul,...
Ludovic Orban, despre nominalizarea lui Nicolae Ciucă: ” Asta este picătura care a umplut paharul, săptămâna viitoare îmi voi da demisia din grupul parlamentar al PNL”
Ludovic Orban, despre nominalizarea lui Nicolae Ciucă: ” Asta este picătura care a umplut paharul, săptămâna viitoare îmi voi da demisia din grupul parlamentar al PNL”
Fostul preşedinte al PNL Luovic Orban a anunţat, joi seară, 21 octombrie, că nominalizarea lui Nicolae Ciucă, impus liberalilor de preşedintele Klaus Iohannis, este ”picătora care a umplut...
Sursa: Ziare.com