Presa de azi: PD-L-istii se incaiera pe ciolan

Luni, 14 Iunie 2010, ora 07:29
4310 citiri
Presa de azi: PD-L-istii se incaiera pe ciolan
Foto: Arhiva

La 20 de ani de la evenimentele din 13-15 iunie 1990, care au marcat evenimentele mineriadei, Romania se afla in pragul saraciei, partidul la putere se bate pe ciolan, iar ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, este convins ca Romania va mai lua un imprumut de la Fondul Monetar International, desi reprezentantii executivului spun ca, in prezent, nu exista aceasta intentie.

Intre timp Fiscul cauta sa taxeze "cateva sute" de romani bogati, care si-au ascuns averile prin Europa. Toate aceste subiecte sunt dezbatute pe larg de presa de luni.

Adevarul: Blaga: Regret ca masurile de austeritate nu au fost luate la timp

Ministrul de Interne, Vasile Blaga, a declarat ca Romania are nevoie de un nou acord cu FMI, ceea ce ar insemna si un nou imprumut.

Ministrul de Interne, Vasile Blaga, lider PD-L, a declarat intr-o emisiune difuzata, duminca, la ProTv, ca, personal, considera ca Romania are nevoie de un nou acord cu FMI, ceea ce presupune si un nou imprumut, aratand insa ca acest lucru nu a fost discutat in Guvern, anunta Adevarul in editia de luni.

Ministrul Administratiei si Internelor marturiseste ca ar fi putut fi luate masuri de austeritate inca de la acea data, "insa nu s-a considerat necesar", lucru care a fost regretat ulterior, caci, in opinia sa, "Romania se afla in cea mai dificila situatie de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial".

"Personal, cred ca Romania are nevoie de un nou acord cu FMI. Un nou acord cu FMI presupune si un nou imprumut", a precizat Blaga.

El a aratat ca acest lucru nu a fost discutat in Guvern, dar ca este convins ca la nivelul Ministerului Finantelor si al BNR discutiile au fost purtate in acest sens.

Intrebat daca regreta ca masurile de austeritate nu au fost luate la timp, ministrul Blaga a raspuns "Eu regret".

Ministrul a specificat ca nu a discutat in Guvern despre acest posibil acord , care reprezinta un nou imprumut pentru Romania.

Evenimentul Zilei: Blaga: ne mai trebuie bani de la FMI

Ministrul de interne este convins ca Romania va mai lua un imprumut de la Fondul Monetar International. Reprezentantii executivului spun ca, in prezent, nu exista aceasta intentie, titreaza Evenimentul Zilei in editia de luni.

Ministrul de interne a adaugat ca situatia actuala arata ca o parte din parlament nu este de acord cu actualul acord cu FMI. Potrivit lui Blaga, este preferabil pentru cei "cu mintea limpede" sa ia bani cu o dobanda mica de la Fond si de pe piata interna si externa.

Secretarul de stat de la Finante, Gheorghe Gherghina, ne-a declarat insa ca "deocamdata, la minister, nu s-au facut calcule privind un nou imprumut de la Fondul Monetar". Potrivit acestuia, actualul acord expira in 2011. "Ramane de vazut ce se va intampla dupa incheierea lui", a spus Gherghina.

Andreea Paul-Vass, consilier al premierului Emil Boc, sustine, la randul ei, ca este prematur sa discutam acum despre oportunitatea contractarii unui nou imprumut de la FMI, in conditiile in care, pana in martie 2011, ne vor intra transe aferente actualului acord.

"Daca acoperirea nevoii de finantare este insotita de masuri de diminuare severa a cheltuielilor, nu numai din pensii si salarii, dar si din bunuri si servicii sau investitii, daca economia europeana isi revine, suntem deja intr-un scenariu optimist in care n-ar trebui sa avem nevoie de o finantare suplimentara de la FMI", a declarat oficialul guvernamental pentru EVZ. In plus, daca va trebui sa ne incadram anul viitor intr-un deficit bugetar de 5% din PIB vom avea sansa de a ne putea finanta fara un acord cu FMI, a adaugat Andreea Paul-Vass.

Jurnalul: PD-L-istii se incaiera pe ciolan

Legea de modificare si completare a unor acte normative trimisa de Traian Basescu in Parlament incinge spiritele in PD-L. Deputatul Cezar Preda i-a trimis o scrisoare premierului Emil Boc in care atrage atentia ca Bogdan Dragoi (foto), secretar de stat in Ministerul Finantelor si un apropiat al ministrului Adriean Videanu, a trimis Parlamentului un proiect de lege care "reprezinta interesele personale ale clientelei politice din institutiile statului", scrie Jurnalul National in editia de luni.

Proiectul de lege la care face referire Cezar Preda modifica regulamentele de functionare a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), a Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si a Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), institutii recunoscute drept oaze de prosperitate pentru veniturile de mii de euro pe care le au angajatii acestora.

Cezar Preda il acuza pe Dragoi ca "in calitate de membru al Executivului s-a folosit de autoritatea semnaturii primului-ministru pentru a sustine si promova in Parlament, cu o graba si discretie alarmante, interesele si afacerile clientelei politice".

Preda sustine ca proiectul de lege in forma adoptata nu prevede nici una dintre prevederile FMI privind necesitatea alinierii gradului de independenta si autonomie financiara a autotitatilor de reglementare, supraveghere si control din sectoarele financiare la cele ale Bancii Nationale a Romaniei, nu transpune in practica nici conditionalitatile aferente sectorului financiar impuse de Banca Mondiala sau recomandarile institutiilor financiare internationale si ale organismelor europene si nici nu a constituit o urgenta pentru acordarea imprumuturilor externe Romaniei, asa cum a sustinut secretarul de stat de la MFP, Bogdan Dragoi, atat la Guvern, cat si in Parlamentul Romaniei.

Gandul: Fiscul cauta sa taxeze "cateva sute" de romani bogati

Si cum visteria este aproape goala, iar unii vorbesc de un alt imprumut de la FMI, altii se pregatesc sa ii "vaneze" pe romanii care si-au ascuns averile prin strainatate.

Gandul scrie in editia de luni ca Fiscul chiar se apuca de treaba: va cere institutiilor similare din Europa o "evidenta a proprietatilor detinute de cetatenii romani persoane fizice intr-o tara, peste un anumit nivel", urmand ca tot ce nu va putea fi justificat sa fie taxat cu 16 la suta.

"Pana la 1 ianuarie 2011, vrem sa detectam cu exactitate toti contribuabilii cu averi mari si daca aceste averi au fost impozitate. Discutam despre marile averi provenite din economia subterana", explica Sorin Blejnar, seful ANAF.

"Cred ca voi identifica cateva sute de persoane", mai precizeaza seful Fiscului. Acestia sunt "oamenii cu iaht, cu Ferrari si cu o proprietate mult peste medie". Cititi in continuare cum vrea Fiscul sa le intre in conturi, ce spun oamenii de afaceri, dar si cum intrega istorie a vanatorii de bogati a fost, pana acum, doar o suma de declaratii gen "Cel putin doi ministri au conturi ascunse in Elvetia".

Privit din exterior, demersul poate parea dificil, pentru ca in Romania nu exista nicio statistica oficiala a romanilor bogati - cu exceptia clasamentelor realizate de diferite publicatii -, si, cu atat mai mult, nimeni nu poate spune cat cumuleaza averile nedeclarate ale romanilor cu bani.

Puterea: Pitipoanca de PD-L se pregateste sa plece atasat la New York

Pe lista de asteptare pentru avize de la Ministerul Afacerilor Externe se afla, intre altele, un dosar pe numele Ioanei Virginia Diaconescu. Aceasta urmeaza sa plece pe un post de atasat economic la Consulatul General al Romaniei de la New York, scrie Puterea in editia de luni.

Ioana Virginia Diaconescu este una dintre prietenele Elenei Basescu. Au lucrat impreuna la Parlamentul European, pe parcusul anului 2009, perioada in care Ioana Diaconescu a castigat 8.600 de euro din activitati de consultanta si management, dupa cum reiese din declaratia ei de avere. Prietenia dintre cele doua domnisoare a depasit cu mult zona Dorobantiului, pe Ioana Diaconescu regasind-o nu numai la Bruxelles si Strasboug alaturi de Elena Basescu, dar si in organizatia de tineret a PD-L, respectiv in echipa de sustinere a candidatului Traian Basescu, la alegerile prezidentiale de anul trecut.

In fotografiile de arhiva de la confruntarea televizata a prezidentiabililor din 20 noiembrie 2009, o descoperim pe Ioana Diaconescu in staff-ul restrans al sustinatorilor lui Traian Basescu. Zambeste si sta cuminte in spatele Robertei Anastase, la numai cateva scaune distanta de Elena Basescu.

Traian Basescu a castigat, precum stiti, alegerile de la finele anului trecut. Un motiv de bucurie nemarginita pentru prietenii Elenei Basescu. Bogdan Ionescu, zis Syda, iubitul Elenei Basescu, castiga in luna februarie a acestui an un concurs organizat de Ministerul Economiei pentru postul de secretar economic al ambasadei Romaniei la Paris, la numai 3 saptamani dupa ce Bogdan Ionescu Syda fusese angajat pe post de consilier al Directiei Generale de Relatii Externe din cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, condus de Adriean Videanu. Tot in aceeasi perioada, mai exact pe 16 februarie 2010, Videanu o angaja si pe Ioana Diaconescu, prietena Elenei Basescu, la acelasi departament din cadrul ministerului.

Spre deosebire de Syda Ionescu, care a plecat din scurt la post, in Paris (post pe care l-a si parasit in urma aparitiei informatiei in presa), Ioana Diaconescu n-a putut fi trimisa la fel de repede acolo unde si-a dorit. Respectiv la New York, pe post de consilier economic la Consulatul General al Romaniei. Dupa cum ne-au declarat sursele noastre din MAE, una dintre conditiile plecarii intr-un astfel de post este sa ai o vechime de cel putin sase luni in Ministerul Economiei, Directia de Relatii Externe. Asa se explica angajarea Ioanei Diaconescu in cadrul institutiei conduse de Videanu. Dar si demisia ei din calitatea de membru al PD-L, dupa cum ne-a declarat Razvan Murgeanu, liderul PD-L sector 1: "Nu mai e membru de la noi de pe la inceputul anului. A venit intr-o zi la mine sa-mi spuna ca demisioneaza din partid fiindca urmeaza sa plece intr-un post care nu-i mai permite sa aiba si aceasta calitate".

Romania Libera: Ponta ocoleste asumarea mineriadei

La 20 de ani de la evenimentele din 13-15 iunie 1990, liderul PSD Victor Ponta declara ca "asumarea punctelor gri" din trecutul partidului nu poate fi decat simbolica. Mai precis, verbala, titreaza Romania Libera in editia de marti.

Presedintele PSD Victor Ponta spune ca partidul sau nu a pregatit nici un eveniment cu privire la comemorarea a 20 de ani de la mineriada din 13-15 iunie 1990, cea mai grava lovitura data democratiei si pluralismului abia renascut atunci in Romania.

Atat in programul cu care a castigat in februarie alegerile interne din PSD, cat si dupa preluarea efectiva conducerii, Victor Ponta declara ca partidul sau isi va asuma rolul negativ pe care l-a jucat in momente precum mineriada din iunie 1990. El preciza in martie pentru Romania libera ca un moment bun in aceasta privinta ar fi 13 iunie 2010. Afirmatia anunta o abordare cu totul diferita fata de cea a lui Ion Iliescu care sustine si acum ca venirea minerilor la Bucuresti a fost provocata de altii si ca a salvat tara de "forte destabilizatoare".

Duminica insa liderul PSD Victor Ponta a spus ca aceasta asumare a trecutului nu poate fi decat una simbolica: "Eu imi asum. Dar am vazut in aceste zile niste oameni care n-au fost in Piata Universitatii, era imposibil sa fi fost, sunt prea tineri, oameni care au voie sa vorbeasca, iar eu care am manifestat in Piata Universitatii, n-am voie sa vorbesc. Sunt presedintele PSD, am fost in Piata Universitatii, dar in ziua de 13 iunie, eu n-am voie sa trec pe acolo. Aceasta arata ca Romania este mai bolnava acum decat in urma cu 20 de ani si ca principiile Pietei Universitatii nu sunt respectate".

Victor Ponta da astfel de inteles ca prezenta sa in Piata Universitatii, chiar cu un mesaj contrar celui promovat de presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu s-ar fi soldat cu un esec. Presedintele Ponta se refera la incidentul de saptamana trecuta de la targul de carte Bookfest, unde Ion Iliescu a fost intrerupt de la lansarea unei noi carti de cativa tineri din miscarea Noii Golani care i-au strigat "Criminalule!". Ei purtau afise pe care scria "Ion Iliescu - cautat pentru furtul Revolutiei din 1989, chemarea minerilor in iunie '90, instigare la violenta impotriva studentilor anticomunisti, ascunderea adevarului despre mineriade".

Victor Ponta este de parere ca cei care nu au participat si nu stiu ce a insemnat manifestatia din Piata Universitatii nu sunt indreptatiti sa protesteze fata de rolul jucat de Ion Iliescu in marile framantari din anii '90. "Chiar credeti ca cei care au fost la Bookfest au vreo legatura Piata Universitatii? Nimeni dintre cei care am fost acolo, n-am fi facut asa ceva", declara Victor Ponta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Robert Negoiță, dispus să-i ia locul lui Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei. "Dacă partidul o cere, da"
Robert Negoiță, dispus să-i ia locul lui Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei. "Dacă partidul o cere, da"
Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, a declarat, joi, 18 aprilie, la Realitatea Plus, că este dispus să candideze la Primăria Capitalei în locul lui Cătălin Cîrstoiu, dacă PSD îi cere...
Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților și candidatul PSD-PNL la Consiliul Județean Timiș a anunţat joi, 18 aprilie, că o şedinţă de Guvern ar putea avea loc...
#Vasile Blaga imprumut FMI, #Victor Ponta asumare mineriada , #stiri PDL