Cui a servit Conventia PDL? (Opinii)

Miercuri, 04 Iulie 2012, ora 23:37
2048 citiri
Cui a servit Conventia PDL? (Opinii)
Foto: Arhiva

Conventia Extraordinara a PDL a trecut fara ca mass-media sa o analizeze in profunzime, atat din pricina grabei de a-si alege noii-vechii conducatori, cat si din cea a izbucnirii recentelor evenimente pe prima scena politica a tarii. Realitatea e ca, pe o asemenea vipie, numai politichie nu-ti vine a face.

In intentia organizatorilor, lucrarile se voiau o manifestare de forta si unitate, ca sa le para rau alegatorilor ca nu le-au dat votul la locale, desi, dupa unii analisti, pierderile n-au fost catastrofale, mai cu seama la numarul primarilor. Da, a fost o manifestare de forta si mai cu seama de unitate, dar...

... se nasc trei semne de intrebare:

1. daca PDL a pierdut alegerile, aceasta e trista realitate, nu s-ar fi cuvenit o analiza serioasa a cauzelor si a neimplinirilor?

2. de obicei, o astfel de intrunire nu schimba doar oamenii vinovati cu altii, ci primeneste ideologia, programele politice si mesajul, ceea ce nu s-a intamplat.

3. doua elemente importante ale strategiei ar fi fost individualizarea corecta a inamicului si actualizarea efectivelor impreuna cu logistica. Raman preocuparea doar a liderilor ca pana acum? Sa le luam pe rand.

Nu a precizat nimeni in vreun studiu sociologic public in ce masura s-au pierdut alegerile din cauza votului negativ, probabil preponderent, sau din cauza lipsei de atractivitate si credibilitate a ofertei electorale. Dar sa nu analizeze acest fenomen forul inter-congrese al unui fost partid de guvernare e greu de inteles. Asta inseamna fie ca nu-si recunosc infrangerea, fie se socotesc nedreptatiti.

Demotivare, decredibilizare

Din pacate, impresia generala a fost aceea a unui partid demotivat, decredibilizat, lovit in amorul propriu, motiv pentru care alti doi parlamentari au parasit corabia. Sa luam in considerare ca n-au dorit sa-si spele rufele in public, ca se rezerva aceasta analiza care nu da bine la imagine dupa scrutinul parlamentar din toamna.

Amanarea unei evaluari critice a fostului leadership nu le-a permis pastrarea doar a liderilor activi, eficienti si principiali, motiv pentru care noua lista a conducerii, puricata bineinteles de toti analistii, cuprinde destule elemente cel putin contradictorii: dosare in instanta, ineficienta, compromitere.

Intentiile PDL care se lasa devoalate sunt doar cele legate de compartimentul comunicare: Cezar Preda, Radu F. Alexandru, Raluca Turcan, Andreea Paul, Cristian Boureanu, Theodor Paleologu, Cristian Preda, Stanisoara, cuprinzand cam ce are mai valoros partidul in acest moment.

Batalia pe scaune

In afara concurentei de personal, din punct de vedere doctrinar, PDL nu a castigat nimic, nici macar schitarea unui program de partid recent intrat in opozitie.

Singurele ganduri facute publice au fost propunerile de a construi "o platforma de centru-dreapta", ceea ce coincide cu intentia marturisita a lui Mihai Razvan Ungureanu, si o mai stransa relationare cu societatea civila.

In schimb se prefigureaza cumva modalitatea prin care cred ei ca vor recastiga puterea: prin atac permanent, prin tactica razboiului continuu cu adversarul, invrajbit, diabolizat... De altfel, atacurile la USL au mai inviorat atmosfera, inlocuind discutiile anoste despre ideologie.

Tocmai ceea ce li s-a reprosat cat au fost la putere, imposibilitatea de a construi ceva durabil. Asadar n-au prea fost schimbari, nici macar de mentalitate.

O cale noua?

Mai toate partidele romanesti si-au gasit cu greutate calea dupa trecerea in Opozitie, dar te-ai fi asteptat ca PDL sa-si individualizeze corect macar dusmanul: se lupta in continuare cu un USL de stanga, socialist si bolsevic, numai ca actuala coalitie are doua componente la fel de puternice, una de (centru)stanga, PSD si alta de (centru)dreapta, PNL.

Pentru a le contracara e nevoie de programe mai inteligente si mai cu priza la mase decat ale actualei coalitii de guvernamant. Caci a afirma ca partidul s-a asezat pe dreapta, ca asa da bine azi in Romania, nu mai pacaleste pe nimeni.

Nici despre ostile ramase fidele, despre logistica si forta financiara a PDL nu a aparut nimic in presa, semn ca transparenta nu este punctul sau forte. Adevarat ca situatia e cam aceeasi pe intreg esichierul nostru politic. Drumul spre Europa civilizatiei politice fiind inca lung.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#PDL Conventie Extraordinara leadership, #ideologie programe strategii , #stiri PDL