Disparitia PDL. Renasterea din 2 bucati? (Opinii)

Marti, 29 Mai 2012, ora 07:37
7992 citiri
Disparitia PDL. Renasterea din 2 bucati? (Opinii)

Presedintele PNL, Crin Antonescu, spunea, ironic, faptul ca "visul sau ca PDL sa dispara s-a indeplinit". Afirmatia e neadevarata doar pe jumatate.

In acest moment, PDL nu a disparut ca partid, dar a disparut ca forta politica formidabila, care pleca avand prima sansa in toate alegerile. Cei din USL au remarcat, pe buna dreptate, faptul ca, in multe judete, altadata mandrii portocalii au renuntat la culoarea lor si chiar la numele de PDL.

Oamenii se ascund, in momentul asta. Cu vreo 18% in sondaje, fara

lideri-locomotiva si cu un USL aflat la guvernare, pe val si cu o lege electorala care pare ca va face praf PDL in noiembrie, democrat-liberalii sunt, cu siguranta, la cota de avarie. Mai ales ca vin dupa o guvernare in care au luat masuri care de care mai dureroase si in care au facut greseli cu carul.

Ce-i de facut? In momentul asta, nimic. Tot PDL-ul asteapta sa vada ceva - cat de urat vor fi infranti la alegerile locale. Nu se pune problema unei victorii, desi, stim de acum, vor anunta o victorie cum anunta PNL-ul lui Tariceanu, cand luase 13% la europarlamentarele din 2007. "Iata, spuneati ca vom disparea sau ca vom lua 10%, am luat cu...sa zicem 10% mai mult". Dar toti vor recunoaste o infrangere cand o vor vedea.

Ce intrebare isi vor pune mai toti? "Ce-i de facut? Ce schimbam ca sa ne revenim pana la toamna?" Si prima data vor schimba presedintele. Pe Emil Boc, fie ca va castiga, fie ca va pierde alegerile pentru Primaria Cluj.

In acel moment, in prima secunda dupa anuntarea rezultatelor alegerilor locale, PDL se va afla in fata unei optiuni strategice - in ce directie merge. Cu alte cuvinte, daca partidul se va desprinde de linia lui Traian Basescu, axata pe confruntare dura cu USL, dar folosind aceleasi structuri si mijloace ca aceasta, sau schimba macazul.

Exista doar 2 oameni care pot conduce PDL, in acest moment. Ei sunt Vasile Blaga si Mihai Razvan Ungureanu. Altii nu exista. Variante sunt, insa, mult mai multe.

PDL din 2 bucati?

Cel mai semnificativ indiciu referitor la viitorul PDL mi se pare

declaratia lui Vasile Blaga, in care spunea ca Mihai Razvan Ungureanu ar trebui sa faca "o constructie a societatii civile care sa se alature PDL".

"Nu stiu ce va vrea dansul sa faca, dar pentru a-si dovedi potentialul va trebui sa aduca multi oameni valorosi in interiorul unei astfel de constructii la care sa participam si noi", a spus Blaga, in opinia caruia Ungureanu ar trebui sa faca o alta constructie, distincta de PDL.

"O constructie separata care sa se uneasca intr-o miscare spre toamna, sa fie a societatii civile la care sa vina si un partid puternic ca PDL, care are si structuri. Am convingerea ca am putea participa impreuna, pana la urma avem in fata aceleasi forte politice cu care ne batem, cele de stanga (...) Cred ca asa am obtine un scor foarte bun in toamna", a mai afirmat el.

Ati inteles? Blaga il vede pe MRU in afara PDL, dar apropiat de el. Intr-o alianta, da. Viitorul PDL e bicefal. PDL-ul in sine, va fi condus de Vasile Blaga, probabil, cel putin in viziunea acestuia. O clona a PDL, mult mai europeana si cu reprezentanti sau fosti reprezentanti ai societatii civile, va fi condusa de Ungureanu.

Se pun 2 intrebari aici. 1. Basescu e de aceeasi parere? 2. MRU e de aceeasi parere?

Ideea e ca, daca se intampla asta, Ungureanu e cel care risca sa devina, intr-o oarecare masura, doar un "chip frumos", puterea fiind in mainile lui Blaga. Desigur, cu o intelegere convenabila intre cei 2, lucrurile pot sta altfel. Avantajele inlocuirii PDL cu o alianta de 2 formatiuni? Mari. In primul rand, largirea bazinului electoral.

Nu e exclusa nici o varianta in care cei 2 isi impart, in alt mod, puterea in PDL. In acest moment, de ei depinde viitorul PDL. De ei si de Basescu, chiar daca, indraznesc sa cred, presedintele nu va mai domina PDL asa cum a facut-o pana acum.

Cert e ca PDL asa cum il stim acum, nu va mai fi. Vor fi multe schimbari si vor disparea oameni. Doar asa va avea PDL o sansa. Devenind altceva.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#renastere PDL MRU Blaga, #viitor PDL MRU Blaga , #stiri PDL