Editorial: Schimbarea la fata a PD-L

Luni, 27 Decembrie 2010, ora 11:42
3056 citiri
Editorial: Schimbarea la fata a PD-L

O disputa jucata in fata reflectoarelor, dublata de o dezbatere interna la fel de serioasa, macina in aceste zile principalul partid de guvernamant: cum se poate impaca ideea Monicai Macovei ca persoanele suspectate de a fi savarsit fapte penale sa fie date afara, cu necesitatea controlarii fenomenului care ar putea urma?

Dorinta europarlamentarului are foarte mare aderenta, dar prea putini sunt cei care au taria sa o sustina public. Motivul? Starneste un frison general. Foarte multi se tem de forta precedentului, considerand ca s-ar putea ajunge la o vanatoare de capete, cu consecinte imprevizibile. Si odata starnit, bulgarele nu se va opri decat la picioartele unor personaje care traiesc din leafa din care n-au reusit sa se imbogateasca precum restul colegilor. Si ce ar mai ramane din PD-L?

Pe considerentul ca orice membru de partid cu dosar penal poate fi exmatriculat, oricine ar putea formula o plangere la Parchetul General, iar procurorii ar trebui sa-i puna numar si sa-i dea curs. Pana la demonstrarea nevinovatiei, care in Romania dureaza ani de zile, stampila este pusa, si nu s-ar mai gandi nimeni ca exista si institutia plangerii pentru denunt calomnios.

Totodata, ma indoiesc ca tabara care sustine ca prezumtia de nevinovatie trebuie respectata chiar moare de grija democratiei. Daca ar fi asa, canalele media nu ar fi inundate de fragmente din dosare in momente cand ancheta este secreta. Nu s-ar face dreptate la televizor, institutiile statului ar fi lasate sa lucreze. Deci povestea este doar pentru naivi.

Fara indoiala ca si Macovei realizeaza ca urmarile pentru partid pot fi catastrofale, din punctul de vedere al opozantilor ideii sale. Dar europarlamentarul vorbeste in numele certitudinii ca daca ar porni actiunea de curatenie, PD-L ar putea scapa de stampila de continuator al practicilor pesediste, pe care le-a desavarsit si adus la proportii de neimaginat decat pentru cunoscatorii interni. Care cunoscatori, insa, actioneaza in functie de propriul background.

Cum sa iesi din problema convins fiind ca in numele eliminarii celor asupra carora planeaza suspiciuni nu vor fi sacrificati si insi nevinovati, care pot cadea victime ale razbunarii?

E dificil, intr-adevar. Nici lumea n-a fost creata intr-o zi. Dar atunci la ce mai sunt bune atatea organisme de conducere, daca nu pot discerne intre fals si realitate? Nu mi se pare imposibil ca PD-L sa infiinteze o structura speciala pentru a cantari acuzatiile, pentru a actiona ca o instanta interna. Girata de Emil Boc, care spre deosebire de multi colegi, nu este implicat in afaceri suspecte, nu si-a burdusit buzunarele.

Riscul? Enorm. Exista o intrebare pe buzele multor pedelisti: ce mai ramane din partid, daca elimini sursa finantarii campaniilor electorale?

Ar putea raspunde cetatenii, dar pe ei nu-i intreaba nimeni: certitudinea existentei unei forte politice noi, primenita in vazul lumii, care ar putea cataliza speranta naruita taman de obiceiul ca o mana sa spele pe alta, si amandoua obrazul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#PDL Monica Macovei, #persoane penale PDL partid , #stiri PDL