Falca: E o greseala sa-l iei in serios pe Ponta, USL il readuce pe Nastase - Interviu

Miercuri, 26 Octombrie 2011, ora 18:29
5664 citiri
Falca: E o greseala sa-l iei in serios pe Ponta, USL il readuce pe Nastase - Interviu

Primarul PDL al Aradului, Gheorghe Falca, a vorbit, intr-un interviu acordat Ziare.com, despre USL pe care o vede drept "o platforma de reintoarcere la putere a lui Adrian Nastase", despre cuplul Ponta - Antonescu, niste "oameni ai cuvintelor mestesugite, probabil simpatici la o bere", si despre PDL - "partidul primarilor".

Cat despre colegii lui de partid, Monica Macovei si Cristian Preda, Gheorghe Falca crede ca "au picat intr-o capcana a Opozitiei care incearca sa discrediteze primarii cu rezultate", desi "pentru PDL reprezinta un plus de valoare".

Liderul democrat liberal de la Arad a mai spus ca "alegerile vor fi castigate de oamenii politici care au curajul sa conduca, sa ia decizii corecte, nu de cei care se lasa condusi de circumstante, de oportunitati, de calcule electorale".

Gheorghe Falca sustine ca politicienii "nu au avut curajul sa transforme statul dintr-un fiu risipitor, un baiat bun la toate, dar nepriceput la nimic, intr-un parinte responsabil, dar nu paternalist".

In curand va aparea in librarii volumul "Societatea vie. Proiect Romania 2020" scris de dumneavoastra. Cat de schimbata vedeti Romania in 2020?

Cartea pe care am scris-o este un exercitiu care arata Romania asa cum este, nici mai buna, nici mai rea. Este un exercitiu de sinceritate cu noi insine, fara a politiza, fara a arunca anateme individuale. Este, daca vreti, un posibil moment zero pentru Romania. Pentru a dezvolta Romania trebuie sa stim in primul rand unde ne aflam.

Cartea mea face apel la cifre, singurele pe care politicienii nu le pot contesta si, poate, cel mai mare dusman al actualei clase politice. Cu exceptia ultimilor ani, au fost 20 de ani de dictatura a cuvintelor impotriva cifrelor, impotriva realitatii.

In general, clasa politica nu a avut curajul sa transforme statul dintr-un fiu risipitor, un baiat bun la toate, dar nepriceput la nimic, intr-un parinte responsabil, dar nu paternalist.

Un parinte care le ofera copiilor conditiile de a se dezvolta, chiar si in situatii mai austere, un parinte care stimuleaza munca si dreptatea, care nu cheltuie in exces banii obtinuti din ce trimit rudele din strainatate, care prefera un computer performant, in locul a doua calculatoare vechi si iesite din uz.

Cum va fi daca USL va conduce Romania pana in 2020?

Singurul efect bun al crizei mondiale, care afecteaza din plin si Romania, este ca ne forteaza sa reformam statul pana la capat, iar PDL a dovedit ca are acest curaj, chiar inaintea unor state, care, desi dezvoltate, isi pierdusera simtul masurii.

Alegerile vor fi castigate de oamenii politici care au curajul sa conduca, sa ia decizii corecte, nu de cei care se lasa condusi de circumstante, de oportunitati, de calcule electorale. USL nu cred ca e pregatit sa guverneze Romania in conditiile actuale, nu am vazut nicio idee din partea lor care sa arate ca inteleg ce se intampla in lume, ce trebuie facut si ce perioada grea va avea de infruntat tara noastra.

Atat Ponta, cat si Crin Antonescu imi par genul de politicieni care cred ca inclusiv economia sta in fata televizorului si se amuza la cate o poanta de-a lor sau se incanta la cate un verb mai bine articulat si un adjectiv mai indraznet. Sunt oameni ai cuvintelor mestesugite, probabil simpatici la o bere sau daca ii intalnesti in vreo vacanta, dar atat.

Inteleg ca, la sfarsitul saptamanii, Victor Ponta a renuntat la rolul coducatorului comunist Fidel Castro, pentru mult mai apreciatul muschetar d'Artagnan a lui Dumas tatal. Asta spune cam tot despre substanta politica a acestei aliante de centru-stanga.

Romania nu duce lipsa de umor si nu cred ca politica trebuie sa fie un furnizor de umor, ci de viziune, maturitate, responsabilitate, ceea ce USL nu poate oferi in acest moment. Oricat de simpatic ne-ar fi cuplul comic, Crin si Ponta, care a importat stand-up comedy-ul in politica romaneasca, in fruntea tarii, trebuie sa fie politicieni formati la "la zi", nu la fara frecventa, oameni seriosi, prezenti zi de zi, implicati si cu viziune.

Ati fost ales presedintele Comisiei nationale pentru administratie, ordine publica, dezvoltare locala si regionala. De ce credeti ca dumneavoastra ati fost cel mai potrivit pentru functie si ce propuneri aveti pentru imbunatatirea administratiei romanesti?

Nu eu m-am considerat cel mai potrivit, ci colegii care au insistat sa candidez si care ulterior m-au si votat. Despre propuneri, pot doar sa va asigur ca sunt numeroase si ca vin din interiorul sistemului, de la munca mea de zi cu zi ca primar. PDL este un partid al primarilor. Primarul invata sa se bazeze atat pe experienta sa de om politic, cat si pe o imbinare intre statutul de administrator al unei comunitati si munca de zi cu zi cu cetateanul.

Primarii cunosc cel mai bine ce se intampla in viata profunda a societatii, sunt ceea ce eu numesc politicieni-cetateni.

Administratia publica romaneasca are nevoie in continuare de descentralizare, de flexibilizare si de curaj politic in a evita oportunismul electoral in luarea deciziilor de reforma a sistemului. Multe dintre aceste propuneri le veti regasi si in carte, nu vreau sa stric surpriza lansarii, intrand foarte profund in aceasta problematica.

Prin noua functie va relansati in politica de la centru, va veti implica mai mult in deciziile de conducere ale PDL? Inainte, ati renuntat pentru imaginea partidului?

Centrul meu se afla la Arad. Sunt la al doilea mandat de primar al Aradului, iar felul in care arata orasul este cel mai important lucru pentru mine ca om politic. Pot spune, asadar, ca nu am renuntat la nimic important. In rest, efortul meu se va concentra ca si pana acum in a imprima la nivelul partidului idei care sa conduca la o reformare cat mai profunda a administratiei publice.

Sunt convins ca ideile si valorile pe care le promovez de cand am intrat in politica vor avea, in timp, ultimul cuvant asupra perceptiei publice asupra mea.

Ar merita sa cada Guvernul pentru ca regionalizarea sa se realizeze, asa cum spunea Sebastian Lazaroiu?

Regionalizarea, ca act de descentralizare, trebuie facuta obligatoriu, intr-un timp cat mai scurt. Restul sunt declaratii care sa intareasca aceeasi idee.

In ce relatie mai sunteti cu intelectualii din PDL, precum Cristian Preda sau Monica Macovei, care v-au criticat de multe ori, spunand ca aveti probleme cu legea? Credeti ca sunt un plus de imagine in conditiile in care PDL este deficitar la acest capitol sau credeti, ca si Cezar Preda, ca ar trebui sa-si faca partid separat?

Eu inteleg preocuparea acestora pentru imaginea partidului. Nu e nimic de condamnat. In esenta, toti urmarim ca partidul sa aiba o evolutie ascendenta. Eu nu imi permit sa le dau sfaturi cu privire la ce traiectorie politica ar trebui sa urmeze. Atat timp cat sunt in partid, cred ca pentru PDL reprezinta un plus de valoare.

E nevoie de oameni care sa exprime si pozitii mai abrupte, pentru a echilibra o oarecare impacare de sine a PDL. In cazul meu, cred ca au picat intr-o capcana a Opozitiei care incearca sa discrediteze primarii cu rezultate, repetand la nesfarsit ce corupt e Falca, ce corupt e primarul Y, Z, ce corupt e presedintele CJ Flutur si altii.

Vedeti in Noua Republica o amenintare la adresa PDL? Sau o oportunitate de care ar trebui sa profite ca sa recastige electoratul de dreapta care este dezamagit?

Orice scoatere la lumina a unor muguri de dreapta este salutara. Mai multa dreapta inseamna oxigen pentru societatea romaneasca, mai multa stanga - dioxid de carbon.

Ce viitor credeti ca are Miscarea Populara si cum o vedeti dvs.?

Este evident ca fie prin virarea la stanga a PNL, catre PSD, fie prin dezamagirea unora fata de PDL, s-a format in societate un nucleu de dreapta care nu se regaseste la actorii politici actuali. Probabil ca vor aparea mai multe initiative care vor incerca sa ocupe acest spatiu, e un lucru firesc si logic. Recreionarea spatiului politic este o rezultanta a aliantei de centru-stanga dintre PSD si PNL.

PDL este dator sa aiba dialog cu orice forta politica credibila, care este dispusa sa adere la principiile populare, trebuie sa avem dialog cu oameni de dreapta si cu oameni care vad in restauratia stangii un pericol pentru reformarea Romaniei.

Miscarea Populara este acum doar o forma fara fond, un nume. Singurul mare partid de dreapta in acest moment este PDL si nu cred ca o miscare mai ampla se va putea face fara prezenta PDL. In ce fel vor evolua lucrurile ramane de vazut, in functie si de evolutiile noastre ca partid, de dinamica politica din perioada urmatoare.

Ce sanse mai are PDL sa castige in 2012? Ce ar trebui sa faca pentru o victorie in fata USL? Are vreun as in maneca?

Alegerile le vor castiga acele forte care impreuna vor reusi sa constituie o coalitie de peste 50 la suta din optiunile de vot ale populatiei. Eu nu cred ca USL va reusi sa adune 50 la suta din voturile exprimate la alegerile de anul viitor.

Credeti ca veti fi o tinta pentru presedintele PSD, Victor Ponta, asa cum ati mai fost in trecut, cand vorbea de "mafia lui Falca"?

Ma astept la acest lucru pentru ca eu alaturi de alti colegi cu rezultate in administratia publica am devenit tinte strategice pentru PSD. Domnul Ponta ar trebui sa raspunda, insa, mai intai de ce a votat acum o saptamana in Parlament pentru protectia camatarilor. E o greseala sa il iei in serios. Acest lucru l-au inteles si colegii lui de partid, inclusiv Ion Iliescu.

Singura sa evolutie politica in ultmii ani a fost ca a trecut de la statutul de profil al unui mic Titulescu la masca de bal a marelui Adrian Nastase. Devine din ce in ce mai evident ca atat liberalii, cat si pesedistii au construit USL, de fapt ca pe o platforma de reintoarcere la putere a lui Adrian Nastase.

Ce rol vor juca primarii in 2012?

Intotdeauna in alegeri primarii au jucat un rol principal. Pentru ca orice tara are la temelie comunitatea locala. Iar un partid nu se defineste doar prin ceea ce ofera la nivel central, ci prin oamenii sai din teritoriu, de la firul ierbii cum se spune.

Vechea garda din PDL pare ca a ramas intr-un con de umbra dupa congresul din mai, iar recent l-a criticat pe Emil Boc. Sa intelegem ca exista o ruptura in PDL?

Eu nu l-am vazut pe Vasile Blaga sau pe Adriean Videanu sa il critice undeva pe Emil Boc. Si nici viceversa. Partidul este unit, problemele lui sunt altele, de exemplu, ca este captiv actului de guvernare si altele pe care eu le spun in cadrul intern.

Daca e sa vorbim de vechea garda, spre deosebire de PDL, care s-a innoit, s-a improspatat, in PSD, vechea garda compusa din Ion Iliescu si Adrian Nastase controleaza autoritar partidul, iar prin interpusul Victor Ponta are si o alianta onorabila cu PNL, un fel de detergent pentru indepartarea petelor negre din biografia acestora.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#interviu Ziarecom Gheorghe Falca, #Falca Crin Antonescu Ponta, #Falca Nastase USL , #stiri PDL