Instantele ambulante. Cum va reforma PD-L justitia (Opinii)

Duminica, 27 Martie 2011, ora 20:35
3654 citiri
Instantele ambulante. Cum va reforma PD-L justitia (Opinii)

Cei care sustin ca in democratia romaneasca aflata in foame sufera doar oamenii de rand sunt rauvoitori si interesati. Contraargumentul cel mai sanatos este chinul nesfarsit al politicienilor de-a gasi solutii la problemele care-i strica de cap pe romani. Iar o dovada vie a nesomnului in slujba natiunii este o idee a lui Daniel Buda (PD-L), presedintele Comisiei juridice a Camerei Deputatilor: completele mobile.

Cum Ministerul Justitiei sa gandeste sa desfiinteze vreo 80 de instante, deoarece nu are bani sa le varuiasca, sa le repare WC-urile si sa angajeze suficienti magistrati incat povestea asta cu administrarea dreptatii sa nu mai fie o gluma buna, Buda a gasit solutia pentru ca ochii nemangaiati sa nu ramana arsi de soare. Desigur ca nu are un studiu de fezabilitate care sa sustina initiativa. Daca ar exista asa ceva, ar putea constata ca daca ideea sa s-ar materializa, costurile n-ar scadea, dimpotriva.

Sa vedem de ce. Pe langa leafa, ar trebui platita diurna, plus un coeficient pentru duminici lucrate (termene dupa slujba, ca au cuviosii juramantul gata depus). Plus o suma de cheltuieli administrative, defalcate pe grade de jurisdictie.

Prima instanta ar putea fi incarcata intr-un IMS, impreuna cu un cort. Avem insa si procurori, si ei nu trebuie sa discute cu judecatorii. Asa ca Parchetul de pe langa Judecatoria ambulanta Lehliu ar calatori, desigur, cu IMS-ul lui. Grefierii pot urca intr-o motocicleta cu atas, unde incap, intr-o sacosa, si reportofoanele (sedintele se inregistreaza). Baroul mobil ar avea bani sa inchirieze autocar, iar de jandarmii care pazesc actul de justitie nu-mi fac probleme, ei au dube, sau pot veni cu trenul.

La instanta de apel, lucrurile se schimba. Trebuie spatiu mai mare, deci se impun cateva rulote, din acelea unde se vand crenvursti cu mustar. "Ce sa fie?" "Un divort!" De asemenea, atasam trimisii Parchetului de pe langa Rulota Calarasi. In ce priveste recursurile, aici bagam tiruri.

Pana la urma, de ce nu? Sa mearga instantele pe sate precum circul: Buna ziua, ce probleme avem aici? In cauzele cu arestati e ieftin, ii baga ii cotetul porcului, iar martorii pot fi dispersati in copaci.

Daca tot isi vand taranii legumele pe marginea drumului, de ce nu s-ar face dreptate in sant? Unde mai pui ca, la cata pricepere au unii purtatori de robe, nu s-ar mai impune prezenta lor la satra. Nu mai trebuie magistrati, doar niste soferi. Sa-i bage la instructie vreo sase luni, sa le dea salopeta cu guleras si sa-i doteze cu o Constitutie si un levier.

Varianta: ca sa nu avem cheltuielile de mai sus, de ce sa nu infiintam tribunalele populare? Si tot la 4 ani, sa purcedem la algoritm.

#instante ambulante PDL, #reforma Justitie PDL, #proiect Buda justitie reforma , #stiri PDL