Juristii PD-L au opinii impartite privind modificarea Legii CSAT prin OUG

Luni, 29 Decembrie 2008, ora 19:37
1314 citiri
Juristii PD-L au opinii impartite privind modificarea Legii CSAT prin OUG

Modificarea Legii CSAT prin OUG este considerata legala de catre presedintele Comisiei juridice de la Camera, Daniel Buda, in timp ce un alt jurist democrat-liberal, Cornel Stirbet, a afirmat ca legile organice nu pot fi amendate prin ordonante.

Vicepresedintele PD-L, Cornel Stirbet, sustine ca Legea CSAT nu poate fi amendata printr-o ordonanta de urgenta datorita caracterului sau de lege organica.

"Legile organice nu se modifica prin ordonante de urgenta. S-ar putea sa fie posibil pe timpul vacantei parlamentare, dar in mod normal nu se poate", a declarat Stirbet pentru NewsIn.

Presedintele Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, Daniel Buda (PD-L), are insa o alta parere. El a afirmat ca modificarea prin ordonanta de urgenta a Legii de functionare si organizare a CSAT are fundament juridic.

"Ordonantele de urgenta pot sa activeze si in domeniile reglementate prin legi organice. Doar in situatiile legate de legislatia electorala nu pot fi adoptate ordonante, lucru pe care insa l-a facut guvernul Tariceanu. Dar in restul domeniilor reglementate prin legi organice, se pot da ordonante", a spus Buda.

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat luni pentru NewsIn ca se lucreaza deja la ordonanta de urgenta prin care el, in calitate de presedinte al Senatului, va putea sa participe la sedintele CSAT si sa ocupe si functia de vicepresedinte al acestei institutii.

Geoana a dat de inteles in cadrul unei conferinte de presa sustinuta la Craiova ca, de saptamana viitoare, va face parte din CSAT.

"Sper ca de saptamana viitoare, cand voi fi vicepresedinte in CSAT, vom putea discuta despre proiectele pentru care eu sunt zalog. Este vorba despre proiecte din Dolj, de infrastructura, sa ajut Oltenia nostra si intreaga tara. Vreau sa va spun ca participarea noastra la guvernare reprezinta garantia ca aceste proiecte vor fi sustinute si finalizate", a declarat liderul PSD, citat de corespondentul NewsIn.

Solicitat sa clarifice acest subiect, statutul sau in CSAT, Geoana a precizat pentru NewsIn: "Din cate stiu, se lucreaza deja la o ordonanta de urgenta, care sa modifice legea CSAT si nu cred ca va fi o problema adoptarea ei in Parlament".

Intrebat daca nu este neconstitutionala emiterea unei OUG, si nu a unei legi organice, care sa modifice legea CSAT, Geoana a declarat ca, din cate stie, aceasta modificare este permisa si prin OUG, care sa fie apoi trecuta in Parlament.

Una din conditiile de negociere pentru formarea coalitiei PSD-PD-L a fost ca Mircea Geoana sa devina presedinte al Senatului si sa participe la sedintele CSAT, unde sa ocupe si functia de vicepresedinte. Pe 19 decembrie,Geoana a fost ales presedinte al Senatului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#modificare CSAT OUG, #juristi PDL opinii , #stiri PDL