Miscarea Populara: Cum poate creste sau ingropa PDL (Opinii)

Luni, 26 Septembrie 2011, ora 19:02
2370 citiri
Miscarea Populara: Cum poate creste sau ingropa PDL (Opinii)

Logica ne spune ca Miscarea Populara se face. Pentru ca are sens, dintr-o perspectiva electorala. Cu alte cuvinte, orice lucru in plus poate aduce mai multe voturi pentru PDL. Daca e facut asa cum trebuie. Cu toate astea, Miscarea Populara poate ascunde si un pericol. Daca e facuta prost, daca e facuta ca un conglomerat de partide adunate cu arcanul.

Daca PDL se aliaza in Miscarea Populara cu partide precum PNG-ul lui Becali, Partidul Poporului al lui Dan Diaconescu sau, Doamne fereste, PRM-ul lui Vadim, principalul partid de guvernare poate sa-si ia adio de la mai multe lucruri. Foarte probabil, de la guvernare. Dat fiind ca o asemenea alianta, cu asemenea personaje - sau macar cu unul dintre ele - ar fi o chestiune de igiena, vorba lui Theodor Paleologu. De igiena politica.

In schimb, o formula ceva mai bine gandita poate fi interesanta. Tot un vehicul electoral pentru PDL va fi si nu va convinge USL-istii puri si duri sa schimbe taberele. Insa ii poate aduce inapoi pe multi dintre fostii votanti pedelisti pe care partidul a reusit sa-i piarda.

Miscarea Populara - varianta dezastru

Cand ii auzi pe liderii PDL spunand ca nu exclud o colaborare cu Partidul Poporului, al lui Dan Diaconescu, speri ca o spun doar ca pe o solutie de avarie. Eventual dupa alegeri, in disperare de cauza, in cazul in care USL nu poate da premierul, cand oricine ar face alianta cu oricine. Si PDL cu Partidul Poportului. Si USL cu Partidul Poporului, sa fiti siguri. Au facut PSD si PNL alianta cu un partid de joasa factura, PC-ul cu miros de colaborare cu Securitatea, de ce nu ar face cu PP-DD? Oricum, in niciun caz nu vrei sa te gandesti ca PDL ar putea face o alianta electorala cu acestia.

Sau o alianta electorala cu Gigi Becali. Ce Miscare Populara ar fi asta? Ce Alba ca Zapada, cu un asemenea personaj? Chiar in halul asta de ahtiat dupa putere sa fii incat sa incurajezi o asemenea monstruozitate de alianta, cu un om care are de-a face cu democratia, logica inalta sau decenta cate are cu limba chineza?

Desigur, a fi protagonistul unei inregistrari telefonice in care ii ura diferite lucruri neortodoxe lui Dan Voiculescu nu te califica pentru o alianta anti-USL.

Pentru PDL, poate fi un dezastru de imagine. Sau macar o fuga de tot ce a pretins ca reprezinta. Printre ele, seriozitatea sau bunul simt. Daca as fi unul dintre intelectualii partidului sau macar dintre oamenii care clameaza valori in PDL, mi-as da demisia in fata unei asemenea aliante preelectorale. Unei inglobari ale unor asemenea oameni care ar trebui, cel mult, marginalizati, daca nu combatuti.

Chiar daca, uitandu-ne atent pe sondaje, vedem ca Partidul Poporului ar intra, in acest moment, in Parlament, pe orice sistem de vot care presupune compensarea. Doar ca ar face-o pe un vot in primul rand anti-PDL. In Miscarea Populara, ar goni mai multi oameni decat ar aduce.

Miscarea Populara - varianta buna

Desigur, Miscarea Populara ar mai avea si o varianta buna. Sau macar nu una dezastru. Nu una rusinoasa. Una in care, desi va fi tot o aripa a PDL, ar avea o oarecare logica.

Primul lucru care-ti vine in minte e o alianta cu UNPR, chiar daca numai "populara" n-ar mai fi atunci miscarea. Doar ca i-ar putea aduce cativa parlamentari in plus, pe care i-ar pierde in lipsa unei asemenea aliante. Din simplul motiv ca UNPR ar concura si ea PDL. Intr-o cursa stransa pentru obtinerea, daca nu a unei majoritati, macar pentru impiedicarea USL sa obtina o majoritate absoluta.

UNPR are cativa oameni de calibru, de la Cristian Diaconescu la Marian Sarbu. Si are multi primari, chiar daca, mai mult ca sigur, o mare parte din sutele pe care i-au anuntat nu vor candida, in realitate, pentru partidul lui Gabriel Oprea.

Problema ar fi ca, atunci, poti acuza mai greu "Alianta Socialista" si sa speri ca vei atrage electoratul de dreapta, cand tu te infratesti cu un partid de stanga. Dincolo de asta, are logica.

Dar nu e de ajuns. Iti mai trebuie ceva. Sigur, vor fi si miscari si asociatii, si alte lucruri in aceasta Miscare Populara. Are insa nevoie de ceva mai mult. De idei de reforma adevarate si mult mai indraznete decat a indraznit PDL. Altfel, va fi doar ceva varuit. Sau nici macar varuit. Spoit. Fals. Incropit.

Citeste si:
Pedepse de trei ori mai mari pentru cei care agresează animale. Cum e pedepsită zoofilia
Pedepse de trei ori mai mari pentru cei care agresează animale. Cum e pedepsită zoofilia
Noile prevederi legale privind protecţia animalelor, care stabilesc sancţiuni mai dure pentru persoanele care comit orice act de cruzime sau violenţă asupra acestora, au intrat, joi în...
George Simion, scandal monstru după ce a încercat să intre cu forța într-o televiziune. Liderul AUR a urlat la un angajat: „Bă, cine ești tu?” VIDEO
George Simion, scandal monstru după ce a încercat să intre cu forța într-o televiziune. Liderul AUR a urlat la un angajat: „Bă, cine ești tu?” VIDEO
Președintele AUR George Simion a încercat miercuri seară, 18 mai, să intre în sediul televiziunii Digi24 însă a fost oprit de către paznicii postului. Conform unor imagini publicate chiar...