Noul statut al PD-L, aprobat

Vineri, 09 Aprilie 2010, ora 14:27
2545 citiri
Noul statut al PD-L, aprobat

Statutul pe baza caruia va fi aleasa, in iulie, noua conducere a PD-L a fost aprobat de catre membrii CNC, cu o majoritate covarsitoare, un singur delegat votand impotriva.

Europarlamentarul Marian Jean Marinescu a prezentat in fata membrilor CNC o sinteza a modificarilor statutare operate in cadrul comisiei special infiintate in acest scop.

Presedintele PD-L, Emil Boc a subliniat importanta infiintarii organizatiilor la nivel de colegiu, Boc apreciind ca astfel va fi infiintata o structura de partid mai apropiata de cetatean, iar potentialul prezentat de parlamentari va putea fi mai bine valorificat, in conditiile in care acestia vor conduce aceste organizatii. "Aceasta modificare va fi un nou element de vitalitate pentru politica de resurse umane, organizare si pentru eficienta in acest partid", a apreciat Boc.

Desi statutul a fost aprobat cu larga majoritate, au existat si propuneri de amendare, un primar de comuna solicitand sa existe cel putin trei primari in toate forurile de conducere ale partidului, atat la nivel central, cat si local. "Dupa cum ati pus si dumneavoastra, domnul presedinte Boc, noi primarii suntem talpa. Muncim si politic, si administrativ", a spus respectivul primar. Cererea nu a fost supusa votului, vicepresedintele Gheorghe Falca precizand ca primarii vor fi reprezentati de catre un secretar executiv, cel care va conduce comisia de administratie publica a partidului, dar si de Liga Alesilor Locali ai PDL.

De asemenea, prim-vicepresedintele PD-L Theodor Stolojan a cerut sa fie inscrisa expres in statut prevederea ca presedintele Consiliului Seniorilor sa fie invitat permanent in sedintele forurilor de conducere ale partidului, cerere care a fost aprobata.

Tot aprobata a fost si solicitarea senatorului Radu F. Alexandru ca cei din comisia de cultura, educatie si cercetare a partidului sa se ocupe si de culte.

Nu de acelasi succes s-a bucurat si propunerea ca un secretar executiv sa se ocupe de diaspora, propunere facuta de liderul filialei din Germania. Decizia va fi luata in prima sedinta a Biroului Permanent National de dupa Conventie, cand vor fi stabilite atributiile secretarilor executivi, unul dintre ei urmand sa preia si chestiunile legate de diaspora.

Noile prevederi statutare din PD-L nu mai fac referire, cu exceptia pasajelor despre presedintele partidului, la vechimea necesara promovarii in functii de conducere, acest subiect urmand sa fie clarificat printr-un regulament special.

Vechimea nu mai este conditie obligatorie

In proiectul noului statut nu au fost reluate prevederile articolului 138 din actualul statut care stabilea vechimea necesara pentru a ocupa diferite functii de conducere in partid. Face exceptie presedintele partidului care trebuie sa dovedeasca faptul ca are o vechime de cinci ani ca membru si de trei ani ca militant al partidului.

Interdictia nu-i afecteaza pe fostii PLD-isti din moment ce activitatea lor in alte partide este socotita ca vechime in actualul lor partid. De asemenea, au fost anulate interdictiile de vechime pentru candidaturile pentru Parlamentul national si Parlamentul European, urmand ca cerintele pentru aceste candidaturi sa fie stabilite printr-un regulament despre criteriile pentru cariera politica in PDL.

In schimb, este introdusa explicit in statut, printre criteriile de promovare, integritatea. Totodata, este statuata, ca organizatie de baza, organizatia pe sectia de votare. In plus, a devenit mai flexibil graficul alegerilor interne. Daca in Statutul actual, era stipulat clar ca alegerile in organizatiile de la baza partidului au loc dupa Conventia Nationala, la maxim 120 de zile de la desfasurarea ei, acum graficul acestora va fi decis de catre Consiliul National de Coordonare. Articolele 46 si 47 din proiect clarifica functionarea organizatiei PDL Diaspora. Astfel, filialele din orasele din strainatate vor fi asimilate organizatiilor pe sectia de votare din tara, iar organizatia dintr-o tara are acelasi statut ca o organizatie locala.

Apar si precizari suplimentare privind comisiile de specialitate, care vor avea filiale la nivelul judetelor. Alegerile interne din interiorul comisiilor vor avea loc in conformitate cu un regulament propriu care urmeaza sa fie aprobat de catre Biroul Permanent National. Articolul 60 prevede infiintarea Consiliului Seniorilor PDL ce va avea un rol consultativ pentru organizatia la nivelul la care a fost constituit. "Consiliul Seniorilor PDL cuprinde membri care au implinit varsta de 65 ani si care au avut o activitate politica meritorie in cadrul partidului si/sau in functii publice", prevede primul alineat al articolului mentionat.

O alta noutate, prevazuta la articolele 106 si 107, este ca vicepresedintii si secretarii executivi ai partidului vor primi insarcinari specifice pe domenii, nu pe proiecte politice cum era stipulat pana acum.

Creste si rolul pe care il va avea Comisia Nationala de Statut, Etica si Litigii care veghea, pana acum, ca liderii partidului sa nu ia decizii nestatutare. Pe langa acest lucru, CNSEL va putea sa interpreteze, la cererea unor organisme ale PDL, prevederi statutare a caror formulare este ambigua.

De asemenea, Comisia va putea fi sesizata si in ceea ce priveste incalcarea normelor de etica. Articolul 151 din proiectul noului statut formalizeaza existenta Institului de Studii Populare care "promoveaza doctrina populara, ca sinteza a valorilor crestin-democrate, liberale si conservatoare; contribuie la fundamentarea si elaborarea politicilor publice si a programelor sectoriale intemeiate pe aceste valori si principii si organizeaza cadrul de dezbatere pentru exprimarea grupurilor de opinie doctrinara din PDL".

Vezi Statutul PD-L, in format PDF

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#statut PDL, #modificari statut PDL, #Conventia Nationala PDL , #stiri PDL