O sansa pentru PD-L

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 26 Ianuarie 2010, ora 19:09
5366 citiri
O sansa pentru PD-L
Foto: Basescu.ro

PD-L are in acest moment o sansa cu adevarat istorica. Daca o va valorifica macar partial ar putea fi primul partid din Romania care experimenteaza cel putin reforma unei clarificari doctrinare, ceea ce in politica noastra, dominata de o brambureala ideologica totala, ar fi un inceput salutar.

La prima vedere, intelectualii din partid, Cristian Preda, Monica Macovei si Sever Voinescu, au reusit sa puna pe tapet si sa aduca in dezbaterea interna cateva dintre problemele esentiale din cauza carora democrat liberalii au luat-o deja pe urmele deloc promitatoare ale PSD. In principal, intelectualii cer o clarificare doctrinara si o alta politica de resurse umane, adica un alt mod de selectare si promovare a oamenilor in partid si in functii publice.

PD-L este in acest moment un fel de magma eterogena in care s-au amestecat, atrasi de mirajul puterii si de forta lui Traian Basescu, politicieni din intreg spectrul politic. PD, partid de stanga, membru in internationala socialista, s-a transformat peste noapte intr-un partid de dreapta, popular. S-au alaturat apoi grupul liberal condus de Teodor Stolojan, autentic de dreapta, social democrati si crestini democrati. Un adevarat turn Babel ideologic, iar partidul nu avea cum sa nu se comporte ca atare. Adica strict oportunist, ba de stanga, ba de dreapta, dupa cum cerea interesul momentului.

Lipsa doctrinei inseamna, de fapt, lipsa principiilor. Ele ar fi impiedicat un partid popular autentic sa voteze, de exemplu, o lege populista si inaplicabila precum aceea referitoare la lefurile profesorilor, ar fi impiedicat introducerea unui impozit ca acela forfetar sau alte idiotenii asemanatoare. Aceste principii obliga partidul la o anumita predictibilitate, astfel incat electoratul stie exact la ce se poate astepta de la el. Aceasta certitudine doctrinara face mai putin importanta chiar locomotiva electorala. Fara doctrina nu exista politica profesionista niciunde in lume. Iar asumarea doctrinei de catre PD-L, trebuie, intr-adevar, insotita de schimbarea numelui si a siglei care reflecta perfect tocmai actualul haos ideologic (cum sa fie trandafirul socialist pe sigla unui partid popular?).

Se cauta specialisti

In privinta politicii de resurse umane, Monica Macovei a fost explicita: "trebuie oameni cu specialitate in toate domeniile, trebuie schimbat modul in care se numesc in functiile publice, functiile guevrnamentale, trebuie numiti pe criterii profesionale si nu pe baza de telefoane".

Specialistii nu se formeaza la locul de munca, adica in fotoliul de ministru sau secretar de stat. Ei trebuie atrasi in partid, trebuie sa se simta confortabil in partid si trebuie promovati indiferent cati politruci le ravnesc functiile. "Fiecare are anumite zone in care este mai priceput. Ideea este sa exploatam la maxim resurse umane care exista in societate si carora trebuie sa le facem semn pentru a veni alaturi de noi", a apreciat Cristian Preda.

Pana cand PD-L nu va arata ca si-a schimbat politica de resurse umane, prin felul in care isi promoveaza putinii specialisti deja atrasi, altii nici ca vor avea curaj sa se apropie de politica si vor ramane pe margine, iar PD-L va guverna tot cu politruci. Nu ca lor nu le-ar displacea sa imparta prada intre ei, pe criteriile lor. Asa ceva place tuturor politicienilor, indiferent de doctrina. Cam cum ii plac diabeticului dulciurile. Dar cine nu e rational, sfarseste prost.

Pana la urma si in cazul politicii de resurse tot despre principii este vorba, in primul rand despre principiul meritocratiei, dar nu numai. Cu alte ocazii Monica Macovei se referea la separarea politicii de afaceri, iar Teodor Stolojan la separarea functiilor in partid de cele guvernamentale.

Ceea ce are de facut, de fapt, PDL nu este sa afirme si sa clameze niste principii apetisante, asa cum s-a tot intamplat, ci sa si le asume si sa le asimileze cu adevarat, astfel incat sa le poata respecta chiar si atunci cand interesul sau electoral sau cel personal al liderilor sai este exact contrar. Cu alte cuvinte, o simpla operatiune de rebanduire, de tipul ,,aceeasi Marie cu alta palarie", nu ar avea nicio valoare.

PD-L are o premisa extraordinara, pe care celelalte partide, in mare nevoie de reformare si ele, nu o au: are acel grup de intelectuali reformisti, care trage semnalele de alarma si ofera solutii, fara a avea ambitii personale majore, legate de functii. Adica acei ciudati care promoveaza gratuit idei. "Cred ca PD-L este fericit ca ne are pe noi, care venim din afara partidului. Avem o atitudine proaspata si vrem sa aducem pe altii ca noi". Totul e sa fi si ascultati.

Actuala conducere a PD-L nu plesneste de fericirea invocata de Monica Macovei. Principiile, schimbarea politicii de cadre si a raporturilor dintre politica si afaceri nu au cum sa fie pe placul celor care domina acum PD-L. Nimeni nu accepta cu fericire reducerea propriei puteri. Dar alternativa pe termen lung este implozia unui partid care in urmatorii ani va ramane fara locomotiva, trebui sa gaseasca alta si sa-si regandeasca intreaga strategie dependenta pana acum exclusiv de Traian Basescu. Esecul lui Honorius Prigoana prefigureaza viitorul in termenii actuali.

Asa ca mai de voie, mai de nevoie, un prim pas mic a fost facut: exista o comisie de modificare a statutului. Pana la o reforma autentica e insa cale lunga si ma tem ca riscul de a rata acest moment este cu mult mai mare decat sansa de a-l valorifica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#sansa PDL, #reforma PDL, #intelectuali PDL, #doctrina partid, #principii PDL , #stiri PDL