PD-L a tradat!

Joi, 15 Iulie 2010, ora 13:24
6019 citiri
PD-L a tradat!
lunacafe.ro

"PD-L si-a tradat electoratul" spunea europarlamentarul democrat-liberal Monica Macovei, suparata dupa votul parlamentar pentru Agentia Nationala de Integritate.

Si suparata pe propriul partid. Care n-a fost ce voia ea. Care n-a fost ce voiau multi dintre votantii sai. Si mai ales care n-a fost ce promitea sa fie. Pe scurt, partidul reformei statului a fost prea putin reformist.

Cazut in acelasi pacat precum predecesoarele la guvernare PSD si PNL, partidul lui Basescu si Boc a uitat sa reconstruiasca Romania. Ce-i drept, nimeni nu poate nega ca a facut unele reforme importante. Pe care celelalte doua n-au avut curaj sau vointa sa le faca. De multe ori insa, a fost inactiv sau chiar antireformist. De prea multe ori.

Restantele PD-L

Pe vremuri, cand PD-L se batea in Parlament cu PSD pentru ca ministrii sa infrunte legea ca orice alt cetatean si nu dupa un vot al Legislativului, multi credeau in sigla anticoruptie a partidului. Votul recent pentru o Agentie Nationala de Integritate facuta parca pe placul coruptiei arata ca vremurile acelea sunt cel mult amintiri frumoase. Felina supla care era PD-L-ul a devenit o pisica grasa.

Reformismul, real sau folosit de nevoie, s-a mai stins. Iar reforma Parlamentului ne-a fost servita drept reforma a statului.

Alte reforme extreme de necesare au fost uitate sau nici macar luate in seama. Sa luam doar cateva exemple. Cele care influenteaza viata de zi cu zi a cetateanului. Birocratia, spre exemplu. Care nu numai ca sufoca cetateanul, dar stanjeneste si viata economica. E inca la cote foarte ridicate. Iar coruptia din sanul birocratiei e si mai ridicata.

Apoi, licitatiile de stat continua sa staorca miliarde din buzunarul cetateanului in fiecare an. Da, miliarde. Nu le luam numai pe cele organizate de institutiile centrale ale statului. Primariile irosesc si ele enorm. Nici in domeniul asta PD-L n-a facut mai nimic. Ba mai mult, multi dintre ministri au excelat la capitolul contracte fara licitatie.

PD-L n-a fost in stare nici sa reduca nici evaziunea fiscala, poate cea mai mare problema a bugetului de stat. Si n-a vrut sa depolitizeze administratia.

Exemplele pot continua. Educatia noastra e in paragina, cu zeci de universitati-caricaturi. Politistii au probleme daca impusca infractorii. Returnarile de TVA si plata contractelor publice se fac la intervale ce ii baga aproape de faliment pe multi dintre cei care lucreaza cu statul. Si cate si mai cate.

Partea buna?

Din fericire pentru PD-L, nu e totul pierdut. Lucrurile astea se mai pot face. Cele mai multe dintre ele. Astea si multe altele. Timp e. Si parghiile puterii sunt in mainile formatiunii lui Boc. Nu asta e problema, cum n-a fost nici pana acum. Problema e lipsa de viziune. Sau lipsa de vointa pentru a face schimbari care-ti vor afecta chiar si propria clientela politica.

Se poate chiar ca PD-L sa nu aiba oamenii potriviti pentru asta. Sau cel care i-a impulsionat de fiecare data sa schimbe ceva, adica Traian Basescu, sa o faca si acum. Mai in adancime si mai insistent. De undeva trebuie sa vina impulsul. Pentru ca altfel criza va ramane pretextul pentru inca o tura de reforma ratata.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#reforma statului, #guvernarea PDL, #politica Romania , #stiri PDL
Comentarii
Poza patriot
patriot
rank 1
Poza ulivia
ulivia
rank 1
PDL SI-A TRADAT ELECTORATUL PENTRU CA BASESCU TRAIAN SA-I TRADEZE PE TOTI ROMANII, ORIUNDE S-AR AFLA EI.