PD-L va sparge capul PNL!

Marti, 20 Iulie 2010, ora 08:29
5364 citiri
PD-L va sparge capul PNL!
zf.ro

Superba idee! Cea cu refacerea aliantei dintre PD-L si PNL. De o logica politica impecabila. Cu o singura fisura. E imposibila in conditiile de acum. Si in cele din viitor.

In schimb, e mult mai posibil altceva. Ca PD-L sa sparga capul PNL. Cum? Foarte simplu. Cu legea electorala. O noua lege electorala. Care sa avantajeze PD-L si sa dezavantajeze un partid liberal care si asa are mai multi parlamentari decat ar fi meritat.

Ipoteza nu numai ca e posibila, dar e si foarte probabila, daca actualul trend din sondaje se mentine. De ce ? Ar putea fi una din sansele PD-L. Din ultimele sanse.

Uninominal adevarat

Varianta de lucru in acest caz e votul uninominal. Uninominal adevarat, nu caricatura de uninominal pentru care si-au dat mana PSD si PNL in 2007. Si care a adus in Parlament oameni care se plasasera pe locurile 3 sau 4 in colegiile lor, majoritatea liberali. Sau oameni care au luat doar 34 de voturi. Nu. Varianta cu care PD-L ar putea lovi e cea cu uninominal pur, in doua tururi de scrutin. Implementarea unui asemenea sistem are o logica desavarsita. Pentru PD-L.

In primul rand, democrat-liberalii au oameni mai buni decat liberalii. Pur si simplu. Nu stralucitori, dar mai buni. Partidul condus atunci de Tariceanu a fost nevoit sa improvizeze la greu in ultimele alegeri parlamentare. Si sa trimita drept candidati, la Capitala si in alte locuri, semi-pustani sau oameni fara nicio pregatire. Asta e adevarul adevarat.

Apoi, partidul lui Boc are structuri mult mai bune. Atat in teritoriu, unde sunt organizatii puternice, cat si la nivel central. Spre exemplu, PNL nu are nici macar un singur organizator de talia lui Vasile Blaga, cel considerat demnul urmas al lui Octav Cozmanca din punctul asta de vedere. Si asta va conta enorm la fata locului.

Chiar daca PNL ar avea mai mult in sondaje, in ziua alegerilor pentru mare parte a alegatorilor va conta omul pe care-l aleg si ce va spune primarul. Avantaj PD-L. Care cu un 20% in sondaje poate lua 30% din mandate. Perfect realizabil.

Pe acelasi culoar

Se stie deja, PD-L si PNL au acelasi bazin electoral. Cel pe care putem sa-l denumim de dreapta, chiar daca termenul e departe de a fi conform cu realitatea. Cu un uninominal in doua tururi si cu avantajele PD-L de care am vorbit, e foarte posibil ca cei mai multi candidati portocalii sa treaca in turul al doilea. Cu oameni ai PSD.

Iar in turul al doilea cele mai multe voturi ale candidatilor liberali sa mearga la cei democrat-liberali. Inca un motiv pentru PD-L sa adopta sistemul asta de vot. Si inca un motiv pentru PNL sa se teama serios pentru propria soarta. Nu va disparea, dar va lua mult mai putini parlamentari. Ambele partide stiu asta si ambele partide stiu ca e o arma politica de temut. Pe care oamenii lui Basescu nu se vor teme sa o foloaseasca.

Vot de gherila

Fireste, pentru asta PD-L va trebui sa-si convinga si aliatii. UDMR si UNPR. Lucru nu foarte dificil. Pentru maghiari, cateva legi votate in interesul lor si o redesenare a colegiilor potrivita pentru un electorat maghiar destul de compact ar trebui sa fie de ajuns.

Cu UNPR lucrurile sunt si mai interesante. In primul rand, progresistii ar trebui sa fie interesati. Pentru ca dupa legea actuala e foarte posibil sa nu stranga 5% ca sa intre in Parlament. Dar cu un uninominal pur, unii dintre ei vor intra. Asta pentru ca au si ei cateva fiefuri electorale. Spre exemplu, Sectorul 2 al Capitalei. Unde primar e Neculai Ontanu, tocmai secretarul general al formatiunii. Si care e ales mereu cu scoruri foarte ridicate. E de asteptat ca acesta si alti asemenea primari sa reuseasca sa impuna cativa parlmentari.

Pentru PD-L, exista avantaje mari din lucrul asta. Pentru ca UNPR poate ciupi 2,3 sau mai multe procente de la PSD. La un scor electoral strans in 2012, acestea pot fi decisive.

Asadar, motive sunt. Si calculele politice vor arata probabil ca pentru PD-L varianta asta de uninominal e de departe cea mai buna. Cum de altfel e cea mai proasta pentru PNL. Pentru ca ii va sparge capul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#PDL PNL alianta, #razboi pdl pnl, #vot uninominal , #stiri PDL