Ziare.com

PDL a contestat la CCR statutul parlamentarilor

Joi, 21 Martie 2013, ora 15:19

   

PDL a contestat la CCR statutul parlamentarilor
Parlamentarii Partidului Democrat Liberal au sesizat, joi, Curtea Constitutionala cu privire la anumite modificari aduse la statutul senatorilor si deputatilor, adoptate in sedinta Camerelor reunite de miercuri, 20 martie, 2013.

Democrat-liberalii reclama faptul ca reducerea de la 6 luni la o luna a sanctiunii disciplinare care prevede indepartarea de la lucrari a parlamentarilor ramane neconstitutionala, chiar daca numarul de zile este mai mic.

"Curtea Constitutionala a retinut faptul ca indepartarea unui parlamentar de la dezbaterile Camerei din care face parte pentru o perioada de timp incalca dispozitiile constitutionale referitoare la exercitarea mandatului de parlamentar. Altfel spus, este indiferent si neconstitutional daca indepartarea este de o luna sau de 6 luni", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Al doilea motiv de neconstitutionalitate pentru care a fost sesizata Curtea se refera la abrogarea dispozitiilor constitutionale referitoare la exercitarea mandatului de parlamentar prin care se elimina suspendarea acordarii unor drepturi parlamentarilor care sunt si membri ai Guvernului.

"Parlamentarii PDL au considerat ca eliminarea textului art. IV a depasit limitele cererii de reexaminare formulate de Presedintele Romaniei. In plus, Curtea Constitutionala, prin Decizia Nr. 81/2013 a recomandat ca materia statutului deputatilor si senatorilor sa fie tratata unitar, rolul primordial revenind Consiliului Legislativ, Parlamentul fiind cel care ia decizia finala. In realitate s-a procedat invers, nefiind posibila cunoasterea influentelor negative asupra aplicarii prevederilor art. IV", se arata in comunicatul PDL.

In comunicat nu exista nicio referire la controversatul amendament depus de UDMR, care prevede "abrogarea oricarei dispozitii contrare la data intrarii in vigoare a prezentei legi", in ciuda faptului ca liderul senatorilor PDL, Cristian Radulescu, anuntase miercuri ca si aceasta prevedere va fi contestata, ea facand obiectul reexaminarii initiale, apoi eliminata si iar reintrodusa.

Legea de modificare a statutului deputatilor si senatorilor a fost votata pentru a treia oara de la inceputul acestui an, dupa ce a fost retrimisa la Parlament de presedinte si contestata de PDL la Curtea Constitutionala.

Statutul deputatilor si senatorilor, votat din nou. PDL contesta la CCR (Video)

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea (PSD), a declarat ca nu este de acord cu noua forma a statutului si ca votul de miercuri a fost o greseala.

De asemenea, presedintele Agentiei Nationale de Integritate, Horia Georgescu, a subliniat ca noul statut poate crea confuzii grave juridice si limiteaza atributiile ANI.

Presedintele ANI: Statutul parlamentarilor va crea confuzii juridice si va limita atributiile ANI
Totodata, expertul anticoruptie Laura Stefan a declarat "in statutul parlamentarilor erau probleme mult mai mari care nu au fost contestate la CCR de catre Opozitie".

"Ma refer la prevederile referitoare la imunitatea parlamentara in materie penala unde, practic, se da dreptul comisiei din cadrul camerelor si nu plenului, asa cum spune Constitutia, sa decida daca blocheaza o ancheta. Iar acest lucru, este cel putin din perspectiva mea, complet neconstitutional.

Dar din pacate nu a fost atacata la Curtea Constitutionala, deci nu avem de unde sa stim ce va crede Curtea la momentul la care o astfel de prevedere va ajunge in fata ei. Inteleg ca Opozitia a anuntat ca va ataca inca o data Statutul la Curte. Sper ca macar de data asta isi va face timp sa si citeasca Statutul in integralitatea lui si sa il atace inclusiv pe chestiunile care tin de imunitatea penala a parlamentarilor", a declarat Laura Stefan pentru Ziare.com.

C.B.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 835 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Vorba cantecului :

PDL-ul n-o muritu ,numa un pic so hodinitu !.PDL a inviat !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor