PDL a depus plangere penala impotriva lui Victor Ponta

Vineri, 08 Iunie 2012, ora 15:42
2421 citiri
PDL a depus plangere penala impotriva lui Victor Ponta

Europarlamentarul PDL, Traian Ungureanu, a declarat vineri ca PDL a depus plangere penala pentru abuz in serviciu impotriva lui Victor Ponta deoarece premierul nu a pus in aplicare decizia Curtii Constitutionale de restituire a banilor primarilor, decizie ce a fost publicata si in Monitorul Oficial.

"PDL a depus astazi (vineri n.red.) plangere penala la Parchet impotriva primului ministru Victor Ponta pentru abuz in serviciu. Mai exact, este vorba de ordonanta de Guvern care a luat banii comunitatilor locale in mod ilegal si neconstitutional" , a spus el.

Democrat-liberalul a adaugat ca decizia Curtii Constitutionale a fost publicata in Monitorul Oficial si astfel banii luati primarilor trebuie "deblocati" si restituiti.

PDL ii face plangere penala lui Ponta pentru abuz in functie, daca nu da inapoi banii primarilor

"De ieri (joi - n.red.), decizia Curtii Constitutionale e publicata in Monitorul Oficial, asa incat ramane un singur lucru de facut. Banii luati fara respectul legii trebuie imediat deblocati si inapoiati. Asa cum v-am spus, am depus plangere penala impotriva domnului Ponta pentru abuz in serviciu" , a conchis Traian Ungureanu.

Guvernul se afla in termenul legal in care trebuie sa ia masurile necesare pentru respectarea deciziei Curtii Constitutionale privind restituirea sumelor neutilizate de catre autoritatile locale fara arierate sau cu proiecte finantate din fonduri nerambursabile, a explicat MFP, joi.

"Amendarea reglementarilor legale conform deciziilor Curtii Constitutionale se realizeaza in termen de maximum 45 de zile de la data publicarii deciziei instantei constitutionale in Monitorul Oficial, conform art. 147 din Constitutia Romaniei, republicata.

In consecinta, Guvernul se afla in termenul legal in care trebuie sa ia masurile necesare pentru respectarea deciziei Curtii Constitutionale, prin urmare domnul Blaga nu are motive legale sa depuna plangerea la care se refera", a transmis Ministerul Finantelor Publice legat de afirmatiile presedintelui al Senatului, Vasile Blaga, de joi, privind intentia Partidului Democrat Liberal de a depune o plangere penala impotriva Guvernului pentru sumele restituite de catre primarii la Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Executivului.

Solutia legala, prezentata de Finante

In urma analizei acestor informatii, Ministerul Finantelor Publice va prezenta Guvernului solutia legala pentru aplicarea deciziei Curtii Constitutionale. De asemenea, organele de control ale Ministerului Finantelor Publice vor trece imediat la verificarea fundamentarii solicitarilor si a justificarii cheltuielilor efectuate de catre unitatile administrativ teritoriale care au primit fonduri prin HG nr. 255/2012.

Curtea Constitutionala a confirmat, in motivarea deciziei sale, temeiul legal pe baza caruia Executivul a emis Ordonanta de urgenta a Guvernului 15/2012, prin care a dispus restituirea sumelor neutilizate de catre primarii, aratand ca "Guvernul in urma unei analize obiective este indreptatit sa retraga sumele alocate initial, altfel ar fi deturnat insusi scopul acordarii acestora.

Astfel, Curtea retine ca, in ceea ce priveste sumele din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, acesta poate interveni prin acte normative atat in sensul majorarii, cat si in sensul diminuarii bugetelor locale fara a exista o conditie referitoare la momentul interventiei acestuia".

Citeste si:
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că nu există riscul contaminării testelor de salivă din școli în momentul în care se...
Raed Arafat, despre posibila sa demitere: ”DSU nu e un om. Dacă deranjează şeful, păstrezi sistemul”
Raed Arafat, despre posibila sa demitere: ”DSU nu e un om. Dacă deranjează şeful, păstrezi sistemul”
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că atribuțiile instituției pe care o conduce sunt stabilite prin lege. Medicul a subliniat că...