PDL vrea renegocierea majoritatilor in teritoriu, dar PSD refuza

Duminica, 08 Februarie 2009, ora 22:54
2018 citiri
PDL vrea renegocierea majoritatilor in teritoriu, dar PSD refuza

Majoritatile formate in Consiliile Judetene dupa alegerile locale au ramas aproape neschimbate dupa formarea noii coalitii, incercarile PDL de a-si convinge partenerii sa schimbe ceva lovindu-se de refuzul pesedistilor.

Dupa alegerile locale, PDL a fost izolat de PSD si PNL in multe consiliile judetene, noteaza NewsIn.

Chiar si in judetele unde a obtinut sefia consiliilor, PDL s-a vazut in imposibilitatea de a-si construi majoritati, fiind izolat prin intelegerile incheiate intre liberali si social-democrati.

Prin aliantele politice intre social-democrati si liberali, multi lideri PNL au ajuns vicepresedinti ai consiliilor judetene sau viceprimari.

In luna ianuarie, democrat-liberalii au cerut pesedistilor renegocierea protocolului de functionare a coalitiei de guvernare, dorind sa oblige PSD sa rupa in plan local toate intelegerile cu PNL in Consiliile Judetene si sa faca o majoritate noua cu PDL, schimband si vicepresedintii de CJ.

Liderii PSD din teritoriu nu sunt insa de acord cu acest lucru, motivand ca aliantele formate la nivel local functioneaza foarte bine si ca vor isi vor incalca intelegerile de la locale doar cu "ordin" de la partid sau, in unele judete, plusand cu cereri privind cedarea anumitor institutii, conditii "de neacceptat" pentru pedelisti.

Constantin Simirad asteapta ordin scris pentru a rupe alianta cu PNL din CJ Iasi.

La Consiliul Judetean Iasi nu s-a realizat oficial alianta dintre PSD si PDL, presedintele Constantin Simirad (PSD) declarand ca ramane fidel colaborarii cu PNL pana cand va primi un ordin de la partid pentru a constitui majoritatea cu PDL in institutia judeteana.

Protocolul administrativ PSD - PNL - PNTCD de la Timis este incheiat pe patru ani.

Liderii PSD Timis au declarat ca nu se pune problema sa rupa protocolul care exista la nivel judetean cu PNTCD si PNL, in baza caruia au format majoritati in CL Timisoara si CJ Timis.

Negocierile PDL-PSD pentru deconcentrate in Olt sunt blocate de refuzul pesedistilor de a schimba majoritatea constituita cu liberalii in CJ.

Prim-vicepresedintele PSD Olt, Paul Stanescu, presedinte al CJ Olt, a declarat ca negocierile cu PDL pentru impartirea posturilor in institutiile descentralizate sunt blocate deoarece democrat-liberalii refuza sa vina la negocieri cata vreme social-democrati nu accepta schimbarea majoritatii constituite cu liberalii in CJ Olt.

"Dragoste cu de-a sila nu se poate, ca se cheama viol", afirma si liderul PDL Galati, Mircea Toader.

PSD Dolj refuza deocamdata orice discutie cu partenerii de la PDL despre formarea unei majoritati in Consiliul Judetean Dolj, dupa modelul coalitiei nationale.

Consilierul judetean PDL Stefan Stoica le-a cerut colegilor social-democrati din cadrul consiliului sa poarte discutii despre formarea unei majoritati, PDL-PSD, "care sa contribuie la cresterea nivelului de bunastare a cetatenilor".

In Maramures, PSD a semnat protocolul cu PDL, insa nu renunta nici la intelegerea cu PNL.

Ruperea intelegerii cu liberalii le-ar fi adus social democratilor o serie de dezavantaje, pentru ca ar fi fost pusi in situatia sa renunte la posturile de viceprimari obtinute in urma colaborarii dintre cele doua formatiuni.

La Buzau, incercarea de a-l schimba pe vicepresedintele PNL al CJ, a divizat PSD in doua tabere.

In cele din urma, vicepresedintele PNL al CJ, Caton Meteesescu, a anuntat ca isi va da demisia din functie.

In Giurgiu, PDL cere, PSD promite, dar lucrurile raman neschimbate.

Nici in Teleorman nu s-au schimbat majoritatile constituite in urma alegerilor locale, in ciuda parteneriatului pentru guvernare semnat de PSD si PDL. Astfel, la Consiliul Judetean, social-democratii pastreaza inca relatia cu liberalii si nu se gandesc sa faca o intelegere cu partenerii de coalitie din PDL.

La Vaslui, PSD nu renunta la colaborarea cu PRM, iar la Salaj, PSD spune ca nu este momentul pentru inceperea negocierilor cu PDL.

PD-L si PSD Dambovita nici nu se cearta, dar nici nu se inteleg, sustine vicepresedintele filialei PDL. In Consiliul Judetean Dambovita nu s-a format o majoritate.

Vicepresedintele PD-L Dambovita, Marin Antonescu, a declarat ca democrat-liberalii si social-democratii nici nu se cearta, dar nici nu se inteleg.

"Realitatea este ca nici nu ne certam, dar nici ne intelegem.

Am cazut de acord sa nu avem in vedere, ca si efect al protocolului coalitiei, nicio modificare de majoritati in niciun tip de consiliu", a spus Antonescu.

La Cluj, UDMR nu a desemnat candidat la Primaria Cluj-Napoca pentru a-si pastra functiile la nivelul administratiei judetene si locale.

La Consiliul Judetean Sibiu, majoritatile s-au schimbat dupa alegerile generale. In noul context politic national, PSD si PDL, care detin 19 din cele 32 de mandate din CJ Sibiu, s-au coalizat pentru schimbarea vicepresedintelui liberal, lucru care s-a si intamplat in sedinta din 29 ianuarie.

La Botosani, dupa alegerile locale, PNL, PSD si PRM au inchegat verbal o alianta in defavoarea pedelistilor, care s-au vazut astfel in minoritate. Dupa alegerile parlamentare si formarea noii coalitii, lucrurile s-au schimbat, liberalii ajungind in opozitie, PSD alaturandu-se PDL.

La Alba, Arad si Suceava PDL are majoritate, iar CJ Constanta este condus de PSD.

La Bihor si la Mures, majoritatea in CJ este formata de PNL si UDMR, iar la Covasna de UDMR si PCM.

La Valcea si Braila, PDL si PSD au format majoritatile in consiliile judetene chiar dupa alegerile locale.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#aliante politice teritoriu, #majoritati judet, #negocieri PDL PSD , #stiri PDL