Presa de azi: Lupta pentru putere in PD-L

Miercuri, 13 Octombrie 2010, ora 08:37
2511 citiri
Presa de azi: Lupta pentru putere in PD-L
Foto: Romania Libera

Salariul minim pe economie nu mai asigura plata pentru cosul lunar, insa acest lucru nu reprezinta un motiv de ingrijorare pentru politicienii aflati la Putere, care au inceput sa isi "ascuta sabiile", sa anunte batalii interne si sa "se sape" intre ei.

Lupta pentru putere a fost declansata in PD-L, dezvaluie Gandul in editia de miercuri, odata cu anuntul ca Teodor Baconschi isi face publica platforma. Mutarea proaspatului democrat liberal survine la doar cateva ore dupa ce Vasile Blaga a declarat ca ar candida la sefia PD-L, dar nu impotriva lui Boc, asa cum scrie si Evenimentul Zilei.

Insa itele sunt mult mai complicate. Romania Libera scrie miercuri despre cine o sapa pe Roberta Anastase, iar Jurnalul National anunta ca Internele vor sa controleze bazele de date ale primariilor.

Si in Opozitie apele se agita. Puterea scrie in editia de miercuri ca social-democratii au pus pe hartie planul lor de guvernare. In timp ce politicienii se lupta pentru fraiele Puterii, romanii au ajuns in punctul in care salariul minim nu mai acopera cosul zilnic, titreaza Adevarul in editia de miercuri.

Gandul: Lupta pentru putere in PD-L

In Partidul Democrat Liberal lucrurile incep sa se precipite, iar polii de putere par sa se divizeze. Dupa ce faimoasa tripleta BVB a fost scoasa de la guvernare, si-a anuntat intrarea in PD-L Teodor Baconschi, actual ministru de Externe.

Gandul scrie ca acesta isi va anunta miercuri platforma crestin-democrata la Ateneu, unde l-a invitat si pe presedintele Traian Basescu.

Miza impingerii in fata a ministrului de Externe este refacerea imaginii PD-L, prabusit in increderea populatiei, scopul pe termen lung fiind pregatirea sa ca viitor candidat la presedintie, posibilitate anuntata chiar de seful statului cu putin timp in urma.

Astfel ca Baconschi va lansa Fundatia Crestin Democrata cu intentia de a regrupa taberele pedeliste, promitand ca va gasi "toate formulele de complementaritate pentru ca sensibilitatea liberala si cea crestin-democrata sa poata coabita".

Evenimentul Zilei: Blaga ar candida la sefia PD-L, dar nu impotriva lui Boc

Lansarea anuntata de ministrul de Externe survine la doar cateva ore dupa ce fostul ministru de Interne, Vasile Blaga, si-a declarat intentia de a candida la sefia PD-L, insa doar in cazul in care actualul presedinte, Emil Boc, ar da semne ca nu mai vrea.

Evenimentul Zilei anunta in editia de miercuri ca Blaga a spus ca ar candida la sefia PD-L daca apar tensiuni.

Acestea sunt atribuite incercarilor unor democrat-liberali de a "reforma" partidul prin postari pe blogurile personale.

Anuntul facut de Vasile Blaga echivaleaza, mai mult sau mai putin, cu o provocare aruncata taberei Udrea, care inca nu si-a desemnat un candidat oficial pentru sefia PD-L. Insa lupta se anunta inca de pe acum stransa luand in considerare ca Elena Udrea a reusit sa il elimine pe acesta din Guvern, iar ea sa ramana in continuare cu resursele financiare.

Romania Libera: Cine o sapa pe Roberta Anastase

Tot pentru o imbunatatire a imaginii se pare ca mai multi democrat-liberali incearca "sa scape" de Roberta Anastase, asa cum dezvaluie Romania Libera in editia de miercuri.

Dupa scandalul iscat de votul de la Legea Pensiilor, care o are protagonista principala pe Roberta Anastase, tot mai multe initiative legislative sunt intarziate. Si este vorba de proiecte de legi importante, convenite cu FMI sa fie definitivate cat mai curand, insa ele sunt blocate si de parlamentarii Opozitiei, dar si de cei ai Puterii. Desi varianta oficiala este ca PD-L o sustine in continuare pe Roberta Anastase la sefia Camerei Deputatilor, unii dintre ei doresc ca aceasta sa fie data jos din functie.

Liderul de grup Mircea Toader incearca sa negocieze cu membrii Opozitiei pentru a incerca sa-i convinga sa participe la lucrari. Potrivit unor surse din conducerea PD-L, loc de intors ar fi, intrucat in interiorul PSD si PNL ar fi aparut deja fisuri.

"Misu Voicu (Mihai Voicu - n.r.) si mai multi liberali sunt nemultumiti de starea asta si dezaproba ideea parasirii plenului", au exemplificat sursele citate. Si nu doar parlamentarii Opozitiei boicoteaza lucrarile, ci si cei ai Puterii.

Practic insa, Roberta Anastase si seful deputatilor PD-L, Mircea Toader, au fost nevoiti sa-si implore colegii sa participe la lucrari, sustin surse parlamentare. Indisciplina alesilor portocalii ar putea fi explicata de faptul ca si in propriul grup Roberta Anastase are probleme de incredere, mai multi deputati dorind schimbarea acesteia din functia de presedinte.

"Daca am inlocui-o acum pe Roberta ar da foarte prost la imagine. Ar fi un meci castigat pentru Opozitie", recunosc unii pedelisti.

Jurnalul National: Internele vor sa controleze bazele de date ale primariilor

Dorinta de preluare a controlului absolut este dezvaluita de Jurnalul National care anunta ca noul ministru de Interne, Traian Igas, lucreaza la o hotarare de Guvern prin care ar obliga toate primariile din tara sa puna la dispozitia MAI toate bazele de date, fie ca este vorba despre o cerere pentru obtinerea unui certificat de urbanism, fie ca este vorba despre un contract incheiat cu o firma.

Cei de la Jurnalul National cred ca aceasta actiune are drept scop preluarea controlului de catre actuala guvernare care vrea sa controleze tot. Mai mult, in timpul campaniilor electorale, astfel de date sunt mana cereasca.

Puterea: Social-democratii au pus pe hartie planul lor de guvernare

Si la Opozitie se lucreaza intens. Puterea dezvaluie, in exclusivitate, in editia de miercuri, ca PSD a pregatit primele 100 de masuri ale planului de guvernare.

Acesta este structurat pe trei parti: prima zi, prima luna si primul mandat de guvernare.

Daca in prima zi, pesedistii vor lansa "cartea neagra a guvernarii Boc-Basescu", dupa sase luni promit ca maresc salariile, dupa primul an ca vor mari PIB-ul, iar dupa patru ani ca vor asigura Internet la tara si aducerea salariului minim al unui doctor sau profesor la valoarea salariului mediu pe economie. In privinta impozitarii, cei de la PSD sustin ca impozitarea progresiva va lasa mai multi bani in buzunarele contribuabililor decat o face cota unica.

Social democratii pun la punct masurile de guvernare cu mare grija, deoarece stiu ca succesul lor la viitoarele alegeri depinde de acest lucru. Bazandu-se pe asta au propus chiar trecerea la Parlament unicameral, dorinta exprimata de romani la referendumul organizat odata cu alegerile prezidentiale. Tinta pesedistilor mai este si cresterea salariului minim pana la 40% din salariul mediu in a doua jumatate a ciclului de guvernare.

Toate cele 100 de masuri urmeaza sa fie prezentate membrilor si supuse la vot cu ocazia Congresului de sambata.

Adevarul: Salariul minim nu mai ajunge pentru cosul lunar

Desi politicienii se bat pentru putere, s-ar putea sa ajunga in punctul in care sa aiba o tara, dar nu si locuitori. Salariul minim nu mai ajunge pentru cosul lunar, iar romanii s-ar putea sa ajunga in punctul in care sa emigreze pentru a-si asigura supravietuirea.

Adevarul scrie in editia de miercuri ca din cauza scumpirilor din ultimul timp romanii nu mai au bani pentru cheltuielile zilnice.

Numai pentru a-si asigura hrana zilnica prevazuta in statistici, romanii ar trebui sa castige cel putin 750 de lei, cu 150 de lei mai mult decat minimul pe economie.

Din aceasta cauza tot mai multi consuma alimente ieftine, dar proaste calitativ.

I.U.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#lupta putere PDL, #Baconschi Blaga Anastase, #salariu minim cos zilnic , #stiri PDL