Presa de azi: PD-L nu reuseste sa desemneze candidatul la functia de premier

Vineri, 12 Septembrie 2008, ora 07:05
1282 citiri
Presa de azi: PD-L nu reuseste sa desemneze candidatul la functia de premier

Oamenii lui Stolojan si nucleul dur al democratilor s-au confruntat joi in privinta desemnarii candidatului la functia de premier. In timp ce Stolojan vrea sa fie singura persoana nominalizata in formarea guvernului din umbra al PD-L, pedistii ar vrea sa-l "flancheze" cu liderii vechiului Partid Democrat.

Sedinta colegiului director trebuia sa aiba loc joi, dar a fost amanata pentru ca democrat-liberalii nu au reusit sa convina asupra formulei de lansare a premierului guvernului din umbra al PD-L, informeaza Romania libera in editia de vineri.

Nu au cazut la o intelegere daca va fi lansat doar Theodor Stolojan ca premier ori o echipa guvernamentala, formata din Stolojan, potential prim-ministru, si membrii de guvern din aripa fostului PD. In cele din urma, s-a convenit ca doar "candidatul" la functia de sef al Executivului sa fie prezentat vineri.

Potrivit vicelui PD-L Valeriu Stoica, "este normal" sa se intarzie cu desemnarea guvernului din umbra deoarece "candidatul" la functia de premier are dreptul sa-si aleaga echipa.

"Este normal ca problema echipei sa mai intarzie un pic, pentru ca firesc este ca prim-ministrul sa-si aleaga, pe de-o parte, si el echipa. Este, de asemenea, firesc ca toti cei care candideaza pentru un post de ministru sa-si demonstreze, in aceasta perioada de precampanie si campanie, abilitatile pentru functia respectiva", a explicat Stoica.

Vicele PD-L a mai aratat ca programul de guvernare pe care il vor prezenta vineri democrat-liberalii poate suferi modificari in perioada de pana la alegeri, deoarece va fi supus dezbaterii publice si poate fi "imbunatatit pentru a raspunde mai bine dorintelor alegatorilor PD-L".

Surse democrat-liberale au acreditat insa ideea unor divergente de opinie intre fostii pedisti care ar vrea ca din echipa guvernamentala condusa de Stolojan sa faca parte nume precum Adriean Videanu, Radu Berceanu sau Vasile Blaga si gruparea Stoica-Stolojan, care militeaza pentru introducerea unor persoane din mediul universitar si din randul fostilor sau actualilor consilieri prezidentiali.

"Robotul" Stolojan, singur cu softul de guvernare "Romania, pe maini sigure", este titlul din Gandul. Conducerea PD-L a amanat pana vineri de dimineata intalnirea in care ar trebui sa fie votat singurul candidat la functia de prim-ministru, Theodor Stolojan.

Fara o echipa de guvernare clara, "premierul" va iesi vineri in fata pedelistilor, la Sala Palatului, ca sa isi prezinte oferta de guvernare. Doua lucruri sunt clare, sloganul "Romania, pe maini sigure" si punctele principale ale promisiunilor electorale pe care PD-L vrea sa le prezinte electoratului.

Printre altele, potrivit unor surse, democrat-liberalii vor promite salarii medii de 900 de euro, pensii de peste 400 de euro, mii de kilometri de autostrada, taxe mai putine si mai mici si implicarea poporului in luarea deciziilor "cruciale".

Daca promisiunile au fost usor de scris, sefilor PD-L le-a fost imposibil sa cada la pace in privinta echipei pe care o vor prezenta vineri cu ocazia lansarii la apa a premierului care se vrea vector de imagine a viitoarei campanii.

Dupa o saptamana de dispute, PD-L renuntase sa mai scoata "ministrii" in fata si parea joi seara, dupa o sedinta cu nervi, sa se fi hotarat pentru o formula de trei-patru purtatori de mesaj, cei mai probabili fiind Vasile Blaga, Gheorghe Flutur, Adriean Videanu si, cu semnul intrebarii, primarul Liviu Negoita.

Unele voci din partid ar fi dorit-o printre aceste nume si pe Monica Macovei. De altfel, disputa dintre tabere a dus chiar si la amanarea intalnirii liderilor in cadrul careia ar fi trebuit consfintita formal nominalizarea lui Stolojan pentru vineri de dimineata, fix inainte de festivitatea oficiala.

Nemultumirea PD-L a inceput sa clocoteasca din momentul in care vechiul PD s-a vazut nevoit sa inghita o candidatura a lui Theodor Stolojan la scaunul de premier pe care acesta nu a ezitat sa o prezinte si public intr-un mod mai putin conventional, in slip, pe marginea piscinei.

Stolojan asumat pe jumatate, consemneaza si Ziua. PD-L isi desemneaza vineri posibilul viitor premier. Candidatul democrat-liberalilor va fi al treilea prim-ministru virtual, dupa liberalul Calin Popescu Tariceanu si social-democratul Mircea Geoana.

Cel mai vehiculat nume de posibil sef de guvern PD-L este Theodor Stolojan, cu toate ca au mai fost lansate si variantele Vasile Blaga si Adriean Videanu. In partid exista doua curente - unul favorabil lui Stolojan, dar si voci care nu doresc nominalizarea acestuia ca premier, amintind de experienta din 2004, cand acesta s-a retras din cursa, sustin surse din conducerea PD-L.

Principalul atu al fostului consilier prezidential este apropierea lui de presedintele Traian Basescu. Insa, sustin aceleasi surse, unii membri ai Biroului Permanent nu pot face abstractie de riscurile pe care le ridica o astfel de nominalizare, adica anuntul PNL ca nu va participa la o guvernare alaturi de PD-L, daca Stolojan va fi premier, in acest caz Blaga fiind singura persoana agreata.

Un alt inconvenient vine din frustrarea fostilor pedisti, care au orgolioul de a avea un premier din randurile lor. Conform unor surse, vechii pedisti sustin ideea prezentarii unei minime echipe guverna-mentale, impreuna cu premierul numai ca s-ar putea ca acest lucru sa nu se intample vineri.

Vechii democrati nu concep decat varianta unei echipe ministeriale formate exclusiv din vechi democrati si afirma ca un premier provenit din PLD trebuie sa fie insotit obligatoriu de democrati.

Din Adevarul aflam ca Stoica il da pe Stolojan premierul PDL.Vicepresedintele PDL Valeriu Stoica a declarat ca Theodor Stolojan, care va fi desemnat ca premier in Conferinta Nationala a partidului, va face selectia finala a echipei sale.

"Teoretic, ar putea fi mai multe candidaturi pentru postul de premier PDL, dar, din cate stiu eu, nu s-au inscris si alti lideri pentru aceasta functie", a spus Stoica.

Gardianul ne prezinta Lista ministrilor pe care PD-L vrea sa-i instaleze la Palatul Victoria. O parte dintre liderii democrat-liberali vor ca Stolojan sa fie lansat de unul singur in cursa catre Palatul Victoria, in timp ce altii nu concep decat o "lansare la comun".

Potrivit unor surse Vasile Blaga a avertizat ca important nu este numele celui care conduce echipa guvernamentala, ci faptul ca partidul trebuie sa fie unit in jurul acestei echipe. Vechii PD-isti sustin ideea prezentarii unei minime echipe guvernamentale, impreuna cu premierul, insa nu concep decat varianta unei echipe ministeriale formate exclusiv din vechi democrati.

Ei spun ca un premier provenit din PLD trebuie sa aiba cabinetul de PD-isti. S-a pus problema desemnarii inclusiv a unor "vicepremieri" din PD, alaturi de "premierul" din PLD. Unele voci sustin ca si presedintele Basescu le-ar fi transmis unor vechi PD-isti "sa nu se oboseasca" sa apara in echipa Stolojan, pentru ca el nu ii va accepta in guvernul format dupa alegerile din noiembrie.

Se iau in calcul trei variante: de patru, cinci sau chiar sase "ministeriabili". "Pe Stolojan il lansam ori singur, ori alaturi de cel mult patru-cinci oameni", spun liderii PD-L.

Deocamdata, printre ministeriabilii cu sanse mari se afla Vasile Blaga la Ministerul Internelor si Administratiei, Adriean Videanu la Finante, Gheorghe Pogea la Energie, Sulfina Barbu la Mediu, Radu Berceanu - Transporturi, Gheorghe Barbu - Munca, Sorin Paveliu - Sanatate, Gheorghe Flutur - Agricultura si Valeriu Stoica - Justitie.

Fostii liberali merg insa pe ideea introducerii in echipa a unor consilieri de la Cotroceni - Mircea Miclea la Ministerul Educatiei, Bogdan Chiritoiu la Finante, Mihai Stanisoara la Aparare sau Mariana Bitang la Tineret si Sport.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Premierul irakian, discurs în Statele Unite: "Opiniile noastre pot fi divergente cu privire la ceea ce se întâmplă în regiune"
Premierul irakian, discurs în Statele Unite: "Opiniile noastre pot fi divergente cu privire la ceea ce se întâmplă în regiune"
Premierul irakian Mohammed Shia al-Sudani a făcut apel la reţinere în Orientul Mijlociu, luni, în timpul discuţiilor de la Washington, în contextul în care tensiunile dintre Iran şi Israel...
Premierul Marcel Ciolacu, mesaj de solidaritate cu Israelul: "Condamnăm cu fermitate acest atac"
Premierul Marcel Ciolacu, mesaj de solidaritate cu Israelul: "Condamnăm cu fermitate acest atac"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că România condamnă cu fermitatea atacul lansat de Iran împotriva Israelului. ”Susţinem dreptul Israelului de a asigura securitatea cetăţenilor sǎi”,...
#PDL, #premier, #desemnare, #Stolojan, #Blaga , #stiri PDL