Presa de azi: Sangele cerut de PD-L se cam face apa

Luni, 21 Iunie 2010, ora 06:55
1774 citiri
Presa de azi: Sangele cerut de PD-L se cam face apa
Foto: Jurnalul National

Presedintele Basescu i-a chemat la Snagov pe alesii PD-L pentru a potoli isteria remanierilor. Variantele discutate au fost o inlocuire a ministrilor dupa o analiza a activitatii, peste sase luni, sau o remaniere rapida a doi-trei demnitari fara performanta.

Soarta Guvernului, decisa la Snagov, anunta Adevarul. Cei mai multi parlamentari, lideri de organizatii sau ministri democrat-liberali asteptau ca Traian Basescu sa le prezinte solutia pe care Guvernul ar trebui sa o aplice pentru a-si spori eficienta si a inlatura criticile.

"Premierul va face ce-i va dicta presedintele. El stabileste daca va fi sau nu remaniere", comenta ieri, cu cateva minute inainte de intalnire, unul dintre parlamentarii PD-L.

Mai multi parlamentari PD-L au cerut in ultima vreme o remaniere rapida a Guvernului, declarandu-se nemultumiti de activitatea ministrilor Cabinetului Boc.

Mai mult, parlamentarii pro-remaniere i-au dat un ultimatum saptamana trecuta premierului Emil Boc sa faca ordine in Guvern, pentru a se bucura de sustinerea lor si la o alta eventuala motiune. Vicepresedintele PD-L, Cezar Preda, unul dintre cei mai vehementi lideri ai partidului care au cerut remaniere, a declarat ca este foarte posibil ca, la Snagov, sa nu se ia nicio decizie.

"Eu cred ca nu se decide nimic. Este o intalnire formala ca toate intalnirile in acest format. Nu l-am vazut pe lista rusinii nici pe Emil Boc, nici pe Adriean Videanu, nici pe Sebastian Vladescu. M-am vazut pe mine si pe ceilalti parlamentari care loiali au votat impotriva motiunii de cenzura", a precizat Preda, citat de Mediafax. Pe lista parlamentarilor care au sustinut inlocuirea unor ministri se mai afla Ioan Oltean - cel care a vorbit pentru prima data despre remaniere - si deputatul Sever Voinescu.

In favoarea acordarii unei perioade de sase luni actualei echipe de la Palatul Victoria pentru a-si redresa activitatea s-au declarat liderii PD-L Theodor Stolojan si Valeriu Stoica. "O remaniere si o restructurare a Guvernului trebuie facute numai in continuarea reformelor", a declarat Theodor Stolojan, care a adaugat ca inlocuirea ministrilor trebuie facuta dupa o analiza, dar nu mai devreme de sase luni.

Si democrat-liberalul Valeriu Stoica era de parere, inainte de intalnire, ca Guvernul ar putea primi sase luni de gratie, timp in care sa aplica masurile anuntate. "In interiorul partidului, sunt doua scenarii. Primul, pe care-l imbratisez si eu, este ca Guvernul sa fie lasat sa aplice aceste masuri de austeritate, iar dupa sase luni, in functie de rezultate si efecte, sa existe o remaniere sau chiar o schimbare de guvern. Al doilea scenariu se refera la o remaniere imediata a actualului Executiv", a declarat Stoica.

Cum s-a jucat remanierea in PD-L, ne spun jurnalistii de la Gandul. Democrat-liberalii il asteptau cu sufletul la gura pe Traian Basescu, la Palatul Snagov, sa le spuna daca va fi sau nu remaniat Guvernul.

Inainte de intalnire, fiecare tabara din partid dorea sa-si impuna propria varianta de remaniere. In timp ce unii asteptau plecarea din Guvern a tripletei BVB, adica Blaga - Videanu - Berceanu, incercand sa impuna ideea ca varianta ar fi agreata de seful statului, altii mergeau pe o remaniere a unor ministri neimportanti sau chiar amanarea cu totul a acesteia.

De altfel, in ultimele zile, si discursurile liderilor PD-L s-au schimbat. In emisiunea "Dupa 20 de ani" de la Pro TV, ministrul Elena Udrea spunea ca "remanierea ar putea avea drept consecinta prelungirea implementarii masurilor pe care le-am anuntat".

Cererea raspicata a remanierii Guvernului, din partea parlamentarilor PD-L, incepe sa fie temperata de conducerea partidului. Reuniti, duminica seara, la Snagov, pedelistii au asteptat trasarea strategiei pentru urmatoarele trei luni de la Traian Basescu, preconizand ca vor primi un semnal pentru impacarea cu membrii Executivului.

Un mesaj pacifist a fost lansat si de secretarul executiv al PD-L, Elena Udrea, care a declarat, in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata la ProTv, ca momentul inlocuirii ministrilor criticati in interiorul partidului nu a venit inca.

"Remanierea ar putea avea drept consecinta prelungirea implementarii masurilor pe care le-am anuntat. Orice ministru nou ar avea nevoie de timp sa inteleaga, sa se acomodeze cu ministerul. Nu avem nevoie de asa ceva", a spus ministrul Dezvoltarii si Turismului, admitand, insa, ca, "daca se va ajunge la concluzia ca anumite ministere ar fi mai eficiente cu alti ministri, atunci decizia va fi a remanierii".

Sangele cerut de PD-L se cam face apa, potrivit Romania Libera. Remanierile dorite de parlamentarii democrat-liberali ca moneda de schimb pentru sustinerea Guvernului la motiune ar mai putea astepta.

Divizat in doua tabere - a celor care vor "sange" si a celor care ar mai analiza situatia -, PD-L s-a reunit ieri la Snagov in formula completa (Guvern, sefi de consilii judetene si parlamentari), pentru a decide daca decapitarile unor ministri vor avea loc rapid sau daca mai acorda Executivului o perioada de gratie de cateva luni.

Cum insa raportul de forte este echilibrat, o decizie transanta nu este de asteptat prea curand. "Este o intalnire formala, ca toate intalnirile in acest format", prognostica vicepresedintele PD-L Cezar Preda, inainte de sedinta la care a participat si seful statului.

Furia parlamentarilor partidului, care amenintau ca nu vor mai sustine Executivul, nu pare sa-i fi intimidat pe membrii Cabinetului Boc, multi dintre ei vizati de remaniere.

"Ma duc (n.r. - la Snagov) ca la plimbare", declara pentru Romania Libera, sub protectia anonimatului, un ministru PD-L.

De altfel, sefa Dezvoltarii Regionale, Elena Udrea, considerata a fi si portavocea Cotrocenilor, a dat de inteles ca orice inlocuire in echipa guvernamentala nu ar fi benefica momentan.

"Remanierea ar putea avea consecinte de prelungire a implementarii masurilor pe care le-am luat, pentru ca, odata venit un alt ministru nou, ii trebuie ceva timp sa inteleaga functionarea ministerului, sa se acomodeze cu ministerul si probabil ca ar prelungi putin implementarea acestor masuri, lucru de care nu avem nevoie", a opinat Udrea intr-o emisiune difuzata de Pro TV.

Totusi, ea nu exclude posibilitatea remanierilor, cu mentiunea ca acestea sa se faca in urma unor "analize clare". De aceeasi parere sunt si vicepresedintii PD-L Valeriu Stoica si Theodor Stolojan, adeptii ideii de pastrare a componentei actuale a Guvernului pentru a permite aplicarea masurilor de austeritate.

Stoica propune chiar o perioada de gratie de sase luni pentru Executiv, timp in care ministrii vor avea sansa sa-si demonstreze eficienta. "In analiza facuta rezulta cerinta de restructurare a agentiilor, a ministerelor. Nu trebuie privita ideea ca cuiva i-a casunat sa faca remaniere: << Hai sa facem remaniere! >>. O remaniere si o restructurare a Guvernului trebuie facute numai in continuarea reformelor", a explicat Stolojan.

Predictii in PD-L: remanierea, la un pas de amanare, titreaza Evenimentul Zilei. Cezar Preda: "Eu cred ca nu se va decide nimic la Snagov". Valeriu Stoica: "Se va hotari daca mergem acum pe remanierea guvernului sau ii lasam inca sase luni de gratie".

Cu purtatorii de mesaj ai partidului marsand pe teza unei ineficiente a remanierii rapide, scepticismul s-a raspandit si printre parlamentarii PD-L care au cerut ca ministrii sa plateasca alaturi de ei costurile austeritatii.

Unul dintre ei, vicepresedintele Cezar Preda, nu dadea nicio sansa de transare a problemei la intalnirea de aseara de la Snagov, la care presedintele Traian Basescu era asteptat sa lamureasca lucrurile in plenul partidului.

"Eu cred ca nu se va decide nimic (la Snagov - n.r.). Este o intalnire formala, ca toate intalnirile in acest format. Nu l-am vazut pe lista rusinii nici pe Emil Boc, nici pe Adriean Videanu, nici pe Sebastian Vladescu. Eu sunt pe lista rusinii si altii care trebuiau sa ia decizii acum cinci luni nu au nicio responsabilitate. Nu vor face nimic nici de acum", a fost predictia lui Preda.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#remaniere guvern Boc, #intalnire Snagov Basescu, #intalnire PDL Snagov , #stiri PDL