Reforma cratimei din PD-L

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 22 Martie 2010, ora 18:40
4460 citiri
Reforma cratimei din PD-L
Fotomontaj: Ziare.com

Ar fi fost pacat si chiar incorect ca trandafirul sa dispara de pe sigla PDL-ului cel fara de cratima si fara reforma. Simbolul acesta cu trimitere directa nu numai la curentul socialist, ci, mai ales, la PSD se potriveste de minune acestui tip de partid popular.

PD-L a trecut ca vantul si ca gandul pe langa sansa de reformare si s-a incolonat cuminte pe drumul deja parcurs de PSD. Prevederile noului statut, anuntat cu surle si trambite, si aprobate duminica de Colegiul director, rateaza tocmai modificarile de substanta, nu numai pentru curatirea partidului, ci, mai important, pentru intreaga viata politica din Romania. Este oferita o cosmetizare superficiala, fara acoperire in evolutia reala a partidului.

Prima anuntata a fost revolutionara decizie privind cratima, care, pasamite, ar trebui sa sugereze un partid cicatrizat, dupa unirea intempestiva si mult timp nedigerata dintre PD si PLD. Ma indoiesc insa ca in viitoarea structura de conducere a PDL vom vedea prea multi liberali, in afara de Gheorghe Flutur. Chiar pastrarea trandafirului socialist pe sigla arata clar cam care este raportul de forte in partid.

E drept ca acesta cunoaste acum o falie mai serioasa decat cea dintre D si L, falia dintre reformisti si antireformisti.

Emil Boc a prezentat tot ca pe o decizie revolutionara noua prevedere referitoare la suspendarea automata din partid a celor arestati pentru coruptie. De exemplu, potrivit noului statut, Antonie Solomon ar fi suspendat pana la clarificarea situatiei. As zice ca e mai mult o decizie de autoprotectie, decat una reformista.

PD-L va avea astfel posibilitatea de a scapa fara mare bataie de cap de oile negre mai putin importante. Caci daca oaia neagra e una cu influenta, oricum statul nu conteaza. De exemplu, desi este condamnat defintiv Mircia Gutau nu a fost exclus oficial din PD-L dupa cum prevede actualul statut.

Emil Boc sustine ca excluderea ar fi fost automata, dar organizatia din Ramnicu Valcea nu stie de asa ceva. Iar Monica Iacob Ridzi nu a fost inlocuita de la sefia organizatiei de tineret a PD-L din cauza situatiei sale penale, ci pentru ca este in concediu de maternitate.

Tot cosmetica este si prevederea referitoare la cei 8 secretari executivi alesi din specialistii pe diverse domenii. "PD-L isi deschide portile spre oameni noi, competenti", spune Emil Boc. A mai facut-o, de exemplu cu Monica Macovei, Cristian Preda si Sever Voinescu. Dar ce putere reala au capatat ei in partid? Zero. Au fost pusi in vitrina, aduc de acolo beneficii electorale, dar, in mod real, nimeni nu tine cont de opinia lor. Ca dovada, prevederile reformiste propuse de ei nu exista in statut.

Asa se face ca in PDL-ul cel reformat la nivel de cratima, functiile politice si cele guvernamentale nu vor fi separate, dupa cum dorea si Theodor Stolojan. Prevederea a fost formulata, insa baronii, in frunte cu Adriean Videanu, nici nu au vrut sa auda de ea pentru ca nu ar fi, nu-i asa, democratica.

In realitate, aceasta ingemanare de functii, care permite componentelor sa se potenteze reciproc este una dintre cheile puterii absolute. Ce daca echivaleaza cu partidul stat? Ce daca asa a facut si PSD? Astea sunt fineturi pentru intelectuali. "Greii" au alte griji. Despre o eventuala separare a politicii de afaceri nici nu mai are rost sa vorbim.

Si mai vedem ceva interesant. In timp ce toata lumea pledeaza pentru structuri de conducere reduse si flexibile, iata-i pe democrat liberali ca o expandeaza pe a lor, inregistrand inca o victorie la scor asupra PSD. Democrat liberalii isi dubleaza la 4 numarul de prim-vicepresedinti si nu renunta la niciunul dintre cei 15 vicepresedinti. Sa traiasca, la mai mare!

Aceasta crestere a numarului prim-vicepresedintilor reflecta autentica organizare interna a partidului, impartit pe mai multe grupuri care lupta intre ele pentru influenta si pentru promovarea propriilor interese. De ce ar fi grupul Udrea inferior grupului Videanu, de exemplu? Asa ca s-a facut loc pentru toata lumea, sa aiba fiecare in mod oficial halca sa si sa se bucure de putere. De fapt, nu chiar pentru toata lumea.

Monica Macovei nici macar nu se gandeste sa candideze, desi prezenta domniei sale la varful partidului ar fi o garantie ca s-a schimbat ceva cu adevarat. Dar d-na Macovei pare sa fi inteles ca reforma a fost ratata.

Dar cel mai grav ar fi fost sa ramana cratima. Cum ea a disparut, reforma e desavarsita.

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#reforma PDL, #statut PDL , #stiri PDL
Comentarii
Poza gelu
gelu
rank 1
Ioana Basescu a primit pe gratis un apartament de lux de la Popoviciu, cel caruia Traian i-a facut cadou livezile Institutului de Agronomie, ha, ha, ha!!!