Opinii: Reforma din PD-L s-a incheiat glorios

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 08 Septembrie 2010, ora 13:33
4051 citiri
Opinii: Reforma din PD-L s-a incheiat glorios

Gata, reforma din PD-L s-a terminat! Silviu Prigoana a revenit in sanul partidului, aducand ca zestre un proiect de lege de maxima importanta pentru natiune.

Numit si "regele gunoaielor", dl. Prigoana a demisionat din PD-L la inceputul verii, dupa ce, intr-un elan reformator, justificat de furtuna masurilor de austeritate, conducerea partidului a emis o rezolutie anticlientelara, potrivit careia parlamentarii trebuie sa aleaga intre politica si afacerile cu statul.

"Nu partidul imi hraneste mie familia" a spus Silviu Prigoana si a demisionat, ramanand insa in cadrul grupului parlamentar al PD-L.

Pana la urma, dincolo de cinismul declaratiilor sale, Silviu Prigoana a fost singurul onest dintre cei aflati in acest tip de conflict de interese intre functia politica si propriile interese patrimoniale.

Niciun alt democrat liberal aflat in aceeasi situatie nu i-a urmat exemplu, dar nici nu am auzit ca vreunul sa fi renuntat la afacerile cu statul. Asa ca rezolutia a fost litera moarta.

Iar decesul a fost confiintit prin revenirea a lui Silviu Prigoana: "Dupa analiza, BPN a ajuns la concluzia ca nu poate sa faca o discriminare de felul acesta: adica n-are voie in partid cine are afaceri. Daca s-ar aplica asa ceva, ar ramane doar 0,02% din cei care sunt. Nu vedeti ca si sotia ministrului de Finante are nu-stiu-ce firma cu nu-stiu-ce datorii?".

Intrebati de soarta rezolutiei reformatoare, liderii PD-L au dat din colt in colt: Elena Udrea, initiatoarea reglementarii, si Gheorghe Flutur nu stiau nimic, iar Roberta Anastase a precizat ca dintr-un bun inceput domnia sa a socotit exagerate prevederile acestia.

Mircea Toader a socotit chiar normala revenirea la matca a lui Silviu Prigoana. Nimeni nu si-a amintit principiile carora le-a raspuns aceasta rezolutie, dupa cum nimeni nu si-a amintit nici faptul ca Silviu Prigoana a votat pentru motiunea initiata de PSD si PNL pe tema masurilor de austeritate.

Povestea rezolutiei ingropata inainte de a fi aplicata este emblematica pentru felul in care PD-L a ingropat rand pe rand toate intiativele menite sa faca diferenta specifica intre el si restul clasei politice, diferente in numele carora democrat liberalii au ajuns la un moment dat partidul cu cel mai mare scor electoral.

Principiile, anticoruptia, anticlientelismul, reforma clasei politice si a statului, toate au fost valabile strict cat timp PD-L s-a aflat in opozitie. Ajuns la putere, partidul s-a dovedit tributar metehnelor specifice intregii clase politice.

Autorii masacrarii legii ANI au fost avansati in partid, Monica Iacob Ridzi a ramas sefa organizatiei de tineret pana cand sarcina avansanta, nu scandalosul dosar penal, au obligat-o la retragere, nici pana astazi nu se stie daca Mircia Gutau, fostul primar din Ramnicu Valcea, aflat in inchisoare pentru coruptie,a fost dat afara in partid, iar acestea sunt doar exemplele cele mai mediatizate.

Pe de alta parte, cine sa faca reforma in PD-L? Adevaratii reformisti sunt buni numai de tinut in vitrina, pentru campaniile electorale, dar ori de cate ori au vreo intiativa li se da peste degete.

Iar in reforma initiata de alde Elena Udrea nu pot sa cred, cat timp domnia sa ar trebui sa fie subiect al reformei.

Cum poate fi credibila propunerea de separare a politicii de afaceri cand vine de la sotia unui om de afaceri care s-a imbogatit din afaceri cu statul si ai carui parteneri au fost candva nominalizati de presedinte ca facand parte din mafia personala a lui Adrian Nastase? Sa fim seriosi!

Parafraznadu-l pe Ion Iliescu,putem spune ca PD-L nu a facut decat sa intineze notiunea de reforma pe toate planurile. Folosita abuziv si decredibilizata, ea are acum soarta unei fecioare violate, ajunsa de rasul oamenilor si fara sanse de reabilitare, cel putin pe termen mediu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#reforma PDL, #Silviu Prigoana PDL , #stiri PDL
Comentarii
Poza TOM
TOM
rank 5
A mai rămas ultima si cea mai potrivită variantă a reformei partidelor, aceea de a-si schimba numele intre ele. De ce nu s'or fi numit de la inceputuri PCR-1, PCR-2, PCR-3,........PCR-n, nu inteleg!
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Nu inteleg ce doreste a ne sopune madam Ioana Ene cu acest articol . Ceva de genul "si astia sunt la fel , asa ca mai bine votati-i pe Nastase sau pe oamenii lui Patriciu , ca aia dau ciunga " .