Reformarea PD-L, misiune imposibila

Joi, 28 Aprilie 2011, ora 20:09
2099 citiri
Reformarea PD-L, misiune imposibila
Foto:ziuaveche.ro

Nu conteaza cine castiga alegerile in PD-L. Partidul nu se va reforma. Sau nu se va reforma cu adevarat, in profunzime. De ce nu? Dintr-un motiv foarte simplu. Ca si celelalte partide din Romania, e prins. Blocat in noianul de interese financiare, baroni locali ce sustin nu numai politicieni in sine, ci mersul politicii in general.

Sigur, am putea avea o reducere a acestora. Doar ca atat tabara lui Emil Boc, cat si cea a lui Vasile Blaga au la fel de multe bube in cap. La fel de multe interese, la fel de multi oameni cu probleme.

De la Adriean Videanu in tabara lui Vasile Blaga la Gheorghe Falca in cea a lui Boc, oamenii sunt la fel de controversati si putin dispusi la schimbare. Ca mai tot partidul, cum s-a vazut la votarea criteriilor de integritate propuse de Macovei, Preda si Voinescu. Pentru ca reforma adevarata in PD-L poate insemna doar doua lucruri. Primul ar fi o politica de resurse umane care sa nu mai lase tot felul de personaje odioase ca "dom' Costel" in functii importante.

Al doilea, adoptarea in partid a unor principii care sa reformeze profund statul, de la depolitizare adevarata incolo. Ambele sunt inacceptabile pentru imensa majoritate a oamenilor din partid. Pentru ca sunt impotriva lor.

Activistii mari si mici

Daca stii multi oameni din partid, stii cum gandesc. Stii mentalitatea activistului de partid. Nu-l intereseaza cine e presedinte, il intereseaza ce-i iese. Sunt o masa, de la cel mai mic lipitor de afise la un oarecare ministru al Muncii care-si da singur bani in familie. 99,9% din oamenii din politica sunt asa. Interesul comun e interes atat timp cat include interesul lor. Asa e in toate partidele. Ba nu. Ei sunt partidele. Ei sunt cu adevarat partidele.

Sa ne gandim cum ar face PD-L reforma interna. Ar face-o? Ar indeparta oameni controversati? Sigur ca da. Doar ca, la ce se vede acum, nu prea are cum. Oameni controversati sunt in ambele tabere. Oamenii astia controversati, fie ca vorbim de Falca, Stefan sau te-miri-ce primar de municipiu, castiga alegeri. Nu vor criterii de integritate pentru ca ei sau oamenii lor ar pierde putere, expunere, functii, influenta. Mai rau, ar putea s-o piarda in favoarea unora care se incadreaza in aceste criterii. Si care ar putea sa dea alt curs, mai justitiar, partidului.

Si nu vor nici principii de reformare aprobate de partid pentru stat, din categoria celor care i-ar defavoriza. Din nou, vorbim in primul rand despre depolitizare. Pentru ca si aceasta i-ar face sa piarda putere, expunere, functii, influenta.

Si un lucru e sigur. Fara criterii, fie ele de integritate, fie ele de selectie, nu se schimba oameni. Si nu se schimba partidele. Mai ales cat timp in Romania justitia nu functioneaza asa cum trebuie si nu poate face ea selectia partidelor. Iar reformarea insuficienta a partidului inseamna reformarea insuficienta a statului. E asa de simplu.

De unde ar fi dispusi sa lase de la ei marii lideri ai partidului? De ici de colo, mai putin din partile esentiale. De oriunde, mai putin de unde ar pierde ei si retelele care ii sustin.

Cine face reforma

Ar mai fi insa o varianta. Reforma partidului se poate face de sus in jos. Din varf. De la presedinte. Doar ca nici Boc, nici Blaga nu o pot face. Ei sunt, structural, incapabili de o reforma din temelii. Partidul e incapabil de asa ceva. Iar momentul nu e deloc unul prielnic. Majoritatea parlamentara e una foarte fragila.

Mai important de atat, vin alegerile din 2012. Orice lider al PD-L care ar incerca o reforma semnificativa a partidului ar risca sa-l dezorganizeze. Si sa piarda lideri ce se pot dovedi vitali intr-o alegere. Asa cum s-a vazut in 2008, cand PD-L a avut doar un parlamentar in plus fata de PSD, si in 2009, cand Basescu i-a luat fata lui Geoana cu doar cateva zeci de mii de voturi.

Asa ca nu ne putem astepta la mari reforme interne in PD-L. Desi exista doua variante in care aceasta se va face in curand. Prima e un ordin de sus. De foarte sus. De la Basescu, daca el va mai fi capabil sa impuna asa ceva. Si daca se va decide sa dea vreo neasteptata lovitura de imagine.

A doua se poate face tot sub influenta anului 2012. Dar dupa 2012. In cazul in care PD-L pierde alegerile. Pentru ca, se stie, cele mai bune reforme se fac din Opozitie. Cand e foamea mare. Asta se intampla cand nu le-ai facut din timp. Cand ai fost incapabil structural sa o faci.

Citește și:
Deputat furios pe roboții din call center vrea eliminarea lor după ce a sunat la o bancă: "Voi avea o inițiativă legislativă. Este o situație inadmisibilă"
Deputat furios pe roboții din call center vrea eliminarea lor după ce a sunat la o bancă: "Voi avea o inițiativă legislativă. Este o situație inadmisibilă"
Deputatul PNL Gabriel Avrămescu vrea ca apelurile clienților care sună la diferiți furnizori să nu mai fie preluate de mesaje predefinite, ci direct de un angajat. Acesta a sunat la...
Reacția lui Ciucă la semnalul transmis de Iohannis cu privire la suspiciunile de plagiat în cazul lui Lucian Bode
Reacția lui Ciucă la semnalul transmis de Iohannis cu privire la suspiciunile de plagiat în cazul lui Lucian Bode
Premierul și președintele PNL Nicolae Ciucă a reacționat joi, 9 februarie, după ce președintele Klaus Iohannis a subliniat că în cazul suspiciunilor de plagiat asupra ministrului de Interne...