Opinii: Rusine si nerusinare in PD-L

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 09 Noiembrie 2010, ora 13:12
7952 citiri
Opinii: Rusine si nerusinare in PD-L
Foto: Ziar.com

A facut ce-a facut Cristian Preda si iar a devenit persona non grata pentru mai marii democrat liberali, dupa ce a declarat "mi-e rusine ca sunt in PD-L auzind ca acest partid aplauda pe cineva care este trimis in judecata", referindu-se la primarul suspendat al Craiovei, Antonie Solomon.

Daca erau doar aplauze tot era bine, dar Antonie Solomon, acuzat pentru luare de mita in forma continuata, uz de fals si fals intelectual, a fost reales presedinte al organizatiei municipale Craiova a Partidului Democrat Liberal in cadrul unei sedinte la care a participat Radu Berceanu, "il capo" de Dolj, protectorul lui Don Costel.

Dar sa zicem ca dl. Preda, cu aerul sau enervant de profesor, cum i se reproseaza dinspre militantii cei adevarati, exagereaza si realegerea lui Antonie Solomon este doar o exceptie nefericita intr-un partid cu principii ferme. Dar cu Mircia Gutau cum a fost? A ramas sef la PD-L Valcea si dupa condamnarea sa definitiva de catre ICCJ, tot pentru coruptie, si nici pana in ziua de azi nu e clar daca mai este sau nu membru al partidului.

Monica Iacob Ridzi a ramas sefa tineretului PD-L mult dupa punerea ei sub acuzare, iar DNA se roaga de luni de zile sa primeasca de la Parlament aprobare pentru o perchezitie informatica in cazul ei.

Dar acestea sunt mizilicuri. Gheorghe Falca se pregateste sa candideze, cu sanse reale, pentru cea mai inalta functie in partid. Este o prezenta tot mai activa, chiar daca uneori usor ridicola, la toate marile manifestari ale partidului si are grija sa-si plaseze fidelii in pozitii cheie. Foarte frumos, doar ca dl. Falca a fost trimis in judecata de DNA, pentru luare de mita, abuz in serviciu contra intereselor publice, urmat de obtinerea unui avantaj patrimonial, cu consecinte deosebit de grave.

Dosarul lui Gheorghe Falca face parte dintre cele blocate prin tot felul de tertipuri procedurale utilizate si de Adrian Nastase, de exemplu. Inutil sa mai precizam ca Gheorghe Falca a respins dur, cu tipete si injurii chiar, propunerea Monicai Macovei de modificare a statutului PD-L in sensul interzicerii candidaturilor celor care au probleme neclarificate cu justitie. Pai cum sa nu se enerveze cel poreclit Falcone cand d-na Macovei ii spune verde in fata: "Daca consideri ca esti nevinovat, lupta-te sa te judeci cat mai repede si daca esti achitat in final, candidezi. Sa se judece." Ca altfel, toti, de la Adrian Nastase, la Catalin Voicu, se declara nevinovati.

Dar cine a vestit candidatura cu mari sanse a lui Gheorghe Falca? Elena Udrea, vestala reformei morale in partid, initiatoarea rezolutiei, sugrumata din fasa de altfel, care interzicea politicienilor sa faca afaceri cu statul. Foarte corect principiul, o adevarata piatra de hotar pentru reforma morala a partidului. Doar ca recenta declaratie de avere a d-nei Udrea ne arata ca sotul domniei sale, celebrul Dorin Cocos, face afaceri de milioane de euro cu statul. Si sa fie afaceri de un euro, tot descalificante ar fi ele pentru ministreasa cea "morala".

Toate partidele au asemenea cazuri. Adrian Nastase, de exemplu, a ajuns din usa puscariei la conducerea din nou, de facto, PSD. Dar PD-L a castigat alegerile exact pentru ca promitea sa nu promoveze niciodata astfel de oameni si metehne. Pentru ca promitea toleranta zero fata de actele de coruptie. Aceasta ar fi trebuit sa fie diferenta specifica.

Nu exista insa nicio diferenta. Si nici Traian Basescu nu o mai promoveaza. N-ar fi putut, n-ar fi trebuit chiar sa-i spuna finului sau aradean: "mai baiete, eu am demisionat din Parlament ca sa ma ancheteze in dosarul Flota. Treci si tu la o judecata dreapta si rapida si apoi mai vorbim"? N-ar fi putut, n-ar fi trebuit chiar sa-i impuna Elenei Udrea o distanta astrala, inclusiv prin sot sau orice ruda, de banul public?

Dar onorabilul, onestul presedinte PD-L Emil Boc n-ar fi trebuit sa taie orice sansa a lui Antonie Solomon de a mai avea o functie in partid inainte de a-si clarifica scandalosul dosar de coruptie? N-ar fi trebuit sa lupte umar la umar cu Cristian Preda si Monica Macovei pentru reformarea statutului partidului?

PD-L si Traian Basescu au promis reforma clasei politice romanesti. N-o vor face niciodata cu Solomon, Udrea, Falca, Berceanu sau vreun "reevaluat" prezidential precum Gabriel Oprea. In schimb vor reusi, daca n-au reusit deja, sa compromita acest atat de necesar demers de asanare.

Cristian Preda asteapta, in van cred eu, ca domnii Boc, Videanu si Blaga sa arate ca nu sunt solidari cu biografia unor oameni ca Antonie Solomon. Ba chiar este convins ca in partid exista multe resurse valoroase si reformatoare care asteapta doar o sansa. Asa e, dar n-o vor primi. Vasile Blaga a declarat deja ca daca noii veniti vor ridica pretentii prea mari va candida personal ca sa faca ordine.

Lui Cristian Preda ii este rusine, desi nu are legatura cu aceste cazuri rusinoase, pentru ca are bun simt, inclusiv politic. Ma tem insa ca exact cei care au legatura cu ele, neavand rusine, nu o pot resimti. Dupa cum ma tem ca reforma in PD-L a murit inainte de a incepe, iar congresul de anul viitor va fi doar o schimbare de ierarhii intre oameni de acelasi calibru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Cristian Press PDL Solomon, #Preda rusine PDL , #stiri PDL