Schimbarea la fata a PD-L - succes la alegeri sau ingroparea definitiva a partidului?

Miercuri, 23 Martie 2011, ora 16:19
3227 citiri
Schimbarea la fata a PD-L - succes la alegeri sau ingroparea definitiva a partidului?
Fotomontaj Ziare.com

Schimbarea la fata a Partidului-Democrat Liberal, prin modificarea numelui formatiunii in Partidul Popular si a siglei, este adusa din nou in discutie, inainte de Congresul in care se va alege si o noua conducere. Unii democrat-liberali spera ca noul brand sa ii aduca mai aproape de familia popularilor europeni si sa spele cumva rusinea masurilor nepopulare luate in timp de criza de Guvernul condus de presedintele PD-L, Emil Boc.

Schimbarea ar fi cuprinsa in motiunea pregatita de Vasile Blaga, care merge pe mana lui Sever Voinescu, initiatorul propunerii, si este un punct strategic in incercarea PD-L de a recastiga electoratul pierdut in urma guvernarii lui Emil Boc, care a lasat sute de mii de romani cu pensii si salarii mai mici.

Specialistii in comunicare politica au comentat, pentru Ziare.com, tentativa PD-L de a-si indrepta imaginea, si sustin ca este o mutare corecta, insa cu slabe sanse de a le aduce mari castiguri.

PD-L i-ar putea fura voturi lui Dan Diaconescu

Politologul Bogdan Teodorescu este de parere ca schimbarea numelui PD-L in Partidul Popular este o miscare "coerenta", avand in vedere ca PD-L este perceput negativ in acest moment. Schimbarea ar putea sa aduca si beneficii de imagine partidului, explica Teodorescu.

Totodata, prin aceasta mutare PD-L ar putea sa-i fure voturi lui Dan Diaconescu, sustine analistul politic, prin confuzia de nume cu Partidul Poporului.

"Este una din metodele in care se incearca o usoara pacalire a populatiei, prin inlocuirea numelui foarte blamat din cauza esecului guvernarii Boc. Acest nou concept de Partid Popular incearca sa corecteze acest deficit de imagine, incearca sa-i asocieze cu familia popularilor europeni, incearca sa dea si o denumire care suna bine in randul cetatenilor, un partid dedicat poporului, s-ar putea sa creeze si o confuzie cu partidul lui Dan Diacoescu, Partidul Poporului, si sa ii fure si lui niste voturi, spera sa castie puncte minimale in aceasta competitie", explica Bogdan Teodorescu.

Acesta adauga insa ca, atata vreme cat sub steagul noului Partid Popular ar urma sa defileze in continuare aceiasi oameni (Elena Udrea, Vasile Blaga, Radu Berceanu), votul negativ se va mentine.

In plus, acesta adauga ca nu are mare incredere intr-o posibila schimbare de cadre care ar urma sa ii favorizeze pe rebelii din PD-L - Monica Macovei, Cristian Preda, Sever Voinescu.

"Doamna Udrea va fi, probabil, in fruntea bucatelor ca de obicei, Roberta Anastase si toti ceilalti, personaje care au cote mari de neincredere in randul populatiei vor fi tot acolo. Ei nu sunt pregatiti si nici nu cred ca au oameni complet noi si cu o imagine pozitiva.

Tripleta magica pe care au incercat sa o prezinte pe la sfatuiri de inaintea Congresului (Macovei-Preda-Voinescu) nu e nici pe departe nici atat de imaculata si nici foarte populara in randul cetatenilor, nemaivorbind de faptul ca nu e deloc populara in randul membrilor PD-L", explica Bogdan Teodorescu.

Intrebat ce sanse da PD-L pentru o revenire in sondaje, pana la urmatoarele alegeri, Teodorescu raspunde: "Nu are cum sa fie primul partid pe lista, sa castige alegerile. Nu cred ca are posibilitatea sa depaseasca 20% in mod real. Dar Romania a vazut multe surprize si PD-L se pregateste cu masuri administrative corelate cu masuri electorale, asa ca am putea sa asistam si la o revenire".

Imaginea inseamna oameni, si mai putin idei

La randul sau, sociologul Alfred Bulai crede ca este vorba despre o schimbare de imagine care repara faptul ca numele PD-L a fost asociat cu ceva negativ. Acesta adauga, la randul sau, ca atata vreme cat nu exista o schimbare a oamenilor din conducere, nu poate avea un efect pozitiv.

In ceea ce priveste cei doi rivali pentru conducerea partidului, Vasile Blaga si Emil Boc, acestia nu pot aduce capital de imagine, sustine sociologul.

"Ar trebui sa existe schimbari structurale, la nivelul conducerii, chiar daca ar ramane unul din cei doi, ar trebui sa existe o parte din nume care sunt cu totul in afara acuzelor publice.

In functii cheie, pentru partid, ideal ar fi sa nu fie niciunul din cei doi ca sa aiba credibiltate schimbarea. Daca ramane Boc, ce credibilitate aveti? Este cel care a condus partidul. Iar Vasile Blaga si-a cucerit pozitia de oponent al lui Traian Basescu si al lui Emil Boc, in anumite circumstante in care a trebuit sa paraseasca Ministerul de Interne. Nu are calitati de lider si nici calitati de lider innoitor, il stim de ani si ani de zile", a declarat Alfred Bulai.

Acesta adauga ca trebuie schimbati cel putin oamenii din esalonul doi sau trei, pentru a avea cu adevarat un efect schimbarea din PD-L.

"Imaginea inseamna in primul rand oameni, si mai putin idei, si cu atat mai putin ideologie, care oricum nu se respecta in Romania. Adica domnul Victor Ponta numai socialist nu pare, cel putin la nivelul discursului, dansul apara mediul de afaceri, capitalul, exista o confuzie ideologica majora, asa cum liberalii vin si apara pensiile", explica Alfred Bulai.

Succesul PD-L, dependent de revenirea economiei

Adriana Saftoiu este de parere ca schimbarea din PD-L trebuie sa ajunga totusi si pana la ideologie si sustine ca succesul unui nou brand depinde foarte mult de modul in care evolueaza economia.

"E destul de greu sa schimbi un brand la un produs care a intrat intr-o perioada de declin, si asta e o miscare folosita, schimband numele si indepartandu-l de acel lucru care il face negativ.

Intrebarea e in ce masura oamenii vor reusi sa faca acest transfer spre altceva, spre Alba ca Zapada. In mentalul colectiv, asta nu se va face doar printr-o schimbare de nume, e vorba de idologie, de doctrina, de comportament, nu doar de oameni. Oamenii trebuie sa ii schimbi si in functie de noua ideologie", sustine Adriana Saftoiu.

Intrebata ce sanse are PD-L sa isi revina in sondaje, pana la urmatoarele alegeri, Adriana Saftoiu a raspuns: "Usor nu va fi. Asa cum arata lucrurile acum, nu vad un reviriment al economiei astfel incat, pana la alegerile din 2012, oamenii sa o duca atat de bine incat sa uite anii acestia de guvernare".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#schimbare nume PDL, #schimbare PDL , #stiri PDL