Stenogramele ucid orice speranta (Opinii)

Sambata, 27 Octombrie 2012, ora 08:59
4268 citiri
Stenogramele ucid orice speranta (Opinii)
Foto: bzi.ro

Au fost alesi sau numiti sa se ingrijeasca de viitorul tarii si al romanilor, dar "stenogramele" arata ca "patria si norodul" sunt lasate de izbeliste, "tagma jefuitorilor" fiind preocupata numai si numai de propria capatuire.

Ce sunt stenogramele? Sunt noile forme de comunicare politica bazate pe interese reciproce, deoarece asta aflam din transcript-urile unor convorbiri telefonice dintre Sorin Blejnar, omul cu banii, si "acolitii" sai, intre care, sa speram ca e cu totul intamplator, si dl presedinte Basescu.

Nu stenograma, ci transcript

Denumirea de "stenograme" nu se justifica din moment ce nu a stat nimeni sa stenografieze convorbirile public-private in live. Replicile s-au transcris fara a se folosi semnele speciale ale "scrierii scurte"(stenograma), ci litere si cuvinte obisnuite. De aceea le vom numi "transcript".

A se mai observa ca telefonul, pe linie secretizata in cazul presedintelui, a devenit calea preferata de transmitere a anumitor tipuri de mesaje directe si indirecte, adesea codate partial cu simboluri naive ca "nasul", "baiatul", "fata", "hartie", "joc", "smecherie", "ciori", "ala" etc. sau cu exprimari sibilinice, subintelesuri, elemente lexical-frazeologice prefabricate, cu intreruperi si pauze "inteligente". Toti "comunicatorii" se considera lideri puternici, vorbind de "(prim) ministrul meu" sau la per tu: "am vorbit si cu Elena"...(?)

Cica de rusine...

Orice psiholog poate motiva tentatia personajelor cu functii inalte de a evita contactul fata catre fata atunci cand este vorba de hotii, puneri la cale, complicitati, ilegalitati sau "inchiderea ochilor". Te pomenesti ca le va fi fiind rusine. In fapt, nici lor nu le vine a crede cat de jos au putut cobori.

Se vede clar din transcript-urile publicate pana acum ca guvernarile PDL au avut in frunte oameni lipsiti de autoritate si de putere de decizie, hotararile fiind luate de insi ca Blejnar: de la el se dadea OK-ul pentru controalele financiare, de la el plecau aprobari si interventii pentru te miri ce, el angaja pilele tuturor aranjorilor de tip Mircea Toader, el stabilea agendele de lucru ale altor organe, inclusiv legate de justitie si finante publice.

Serviciul de personal

Cu Sorin Blejnar, Constantin Ostaficiuc, Mircea Toader... nici nu mai era nevoie de agentii guvernamentale de personal, ceea ce explica degringolada economica de dupa plecarea lui Calin Popescu Tariceanu din Palatul Victoria si dezorganizarea serviciilor publice prin numiri arbitrare de sefi politici.

La fel se explica si scaderea incasarilor la ANAF si cresterea evaziunii fiscale prin iertarea sau pasuirea clientilor de partid. Infractional a fost si excesul de zel in a controla si a executa silit de preferinta mediile economice lipsite de dorinta de a cotiza la partid.

Din perioada recentelor guvernari ne vin zilnic lovituri, multe cu consecinte grave asupra bugetului, precum retragerile a 3-4 miliarde de euro fonduri europene. Pentru credibilitate, sa dam cuvantul dlui ambasador al SUA, Mark Gitenstein, sa prezinte "Prioritatile pentru Romania" ale Camerei de Comert Americane:

"Romania, ca si alte economii postcomuniste, este ca o piramida inversata. Aveti trei milioane de angajati in sectorul privat care platesc impozite, care sustin 15 milioane de romani. Sunt trei milioane de romani in economia gri care nu platesc taxe. Evaziunea fiscala este atat de prevalenta in Romania incat depaseste bugetul statului".

Astazi altii sunt de vina...?

Foarte grijuliu cu imaginea PDL si a liderilor sai, dl ambasador "uita" sa ne spuna ca la Cotroceni in ultimii 8 ani a fost dl Basescu, iar la Guvernare, partidul acestuia de suflet si asta in doua reprize: 2004 - 2006 si 2008 - 2012.

La fel de adevarat este ca trebuie sa adaugam si neroziile si incompetentele guvernarilor anterioare, dar vina principala e a PDL, a activitatii si a inactivitatii sale. Deoarece nu presuspendarea, ci sporirea procentelor de absorbtie a fondurilor europene pe baza carora sa se dezvolte infrastructura si pietele de capital era necesara ca apa si ca aerul pentru fundamentarea bugetului 2013.

Tocmai asta reflecta transcript-urile: ca Executivele anilor 2008 - 2012 (mai) erau depasite de situatie, lasandu-se pe mana altor policy makers ca Blejnar, al carui grup alcatuit din general, judecator, procuror, finantist, bancher, parlamentar, presedinte... controla zonele sensibile ale banului public. Iata de ce de ani buni anchetele Curtii de Conturi cu jafuri de miliarde si miliarde de euro nu au trezit si nu trezesc atentia nimanui.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#stenograme transcript legalitate, #activitate politica PDL, #economie gri evaziune jaf coruptie , #stiri PDL