Tineretul PD-L face istorie (Opinii)

Luni, 21 Martie 2011, ora 23:03
1765 citiri
Tineretul PD-L face istorie (Opinii)
Foto: Arhiva

Pasiunea pentru istorie e veche si mistuitoare pentru omul nostru politic. Atat dl Iliescu dar si dl Basescu isi pun intrebarea capital-ontologica: ce va ramane dupa?

Desi raspunsurile lor ne raman necunoscute, ciracii le descopera o multime de fapte, evenimente, invataturi demne de a sta intru vesnicirea nemuririi lor in analele zeitelor Clio si Mnemosina.

Ca sa nu fie mai prejos de inaintasi, zilele trecute liderul tinerilor pedelisti si i-a trecut cu de la sine putere pe mai marii sai in paginile cartii de capatai a neamului.

Incursiune in istorii de curte

Fenomenul dainuie de cand lumea. Astfel, conducatorii omenirii au avut cronicari pe masura, de la Tacitus, la Ion Neculce, iar rezultatele le invatam in cartile de scoala. Unii mai neincrezatori in pana scribului de curte si-au redactat manu propria memoriile.

Daca Iulius Cezar in "Commentarii de Bello Gallico" si-a pastrat pana la capat cumpatul si obiectivitatea, daca marii cronicari nu si-au patat obrazul cu laude prea groase, lucrurile au luat o turnura nefericita incepand cu Carol al II-lea. Considerandu-se un mare sustinator al artelor, culturii si spiritualitatii romanesti, a crezut ca istoria trebuie sa inceapa cu el, iar Nicolae Ceausescu i-a luat ideea de buna si chiar a dat ordin ca Academia sa rescrie istoria glorificandu-i epoca de aur.

Astfel ca ne-am trezit cu inca un mare voievod cu dragoste de tara si de neam, cel mai mare fauritor al Romaniei moderne de la Burebista incoace. Cu toate acestea, poporul nerecunoscator nici c-a iesit din inapoiere.

Basescu-Boc intra in istorie

Fireste ca PD-L, Basescu, Boc etc. vor intra in istorie. Nu sunt nici singurii, nici ultimii. Toti regii si imparatii lumii au ramas in istorie, chiar daca au domnit un ceas, o zi, ori 50 de ani. Ba au ramas si altii care n-au urcat o clipa pe tron. Insa daca apropiatii credeau, e.g., ca Decimus Brutus va sta in fata posteritatii cu vitejia-i neasemuita pe campul de lupta, istoria a retinut ce-a vrut ea, adica participarea la conjuratia impotriva lui Cezar. Memoria, la fel. Daca Cezar are statui in cele mai mari capitale ale Apusului, Brutus, niciuna.

Este adevarat ca "tandemul Basescu-Boc a cucerit tot ce era de cucerit din punctul de vedere al unui partid politic", numai ca "transformarea statului roman de la conceptul de stat comunist la cel de stat capitalist" este vazuta exact pe dos de popor, daca ne luam dupa sondaje si date statistice.

Recesiunea economica, accentuarea saraciei si scaderea nivelului de trai, cresterea mortalitatii, bajenirea populatiei nu sunt scorneli ale presei dusmanoase. Inca n-a ajuns Opozitia sa manipuleze organismele internationale furnizoare ale datelor de mai sus.

Graba strica treaba

Inainte de a-si exprima inaltele-i simtaminte si a rescrie istoria, liderul tineretului portocaliu ar fi putut citi cateva analize pertinente ale CE referitoare la functionarea institutiilor statului de drept in perioada la care se refera. Macar cele despre Justitie, coruptie si criza economica.

Ar fi putut porni de la vulnerabilizarea de catre presa a sigurantei nationale si de la multimea proceselor castigate de petenti la Curtea Internationala a Drepturilor Omului impotriva statului roman. De politica externa inexistenta a tandemului Basescu-Boc nu mai amintim. E suficient ce se spune in jurnale.

De asemenea, ar fi fost intelept sa se recunoasca reusitele unor guvernari anterioare fara de care n-ar fi avut azi ocazia sa se fuduleasca: intrarea in NATO si admiterea in UE, cele mai importante succese ale anilor postdecembristi.

Din pacate, la fel ca majoritatea tinerilor, si PD-L-istii juni concep istoria romaneasca doar ca pe o succesiune de personalitati. Evenimentele sociale, fenomenele politice sunt discutate numai in masura in care le slujesc sau nu scopurile.

Or istoria invatata in scolile occidentale e alta: copiii descopera mai intai evolutia agriculturii, a industriilor, a tehnicii militare, a civilizatiei si a culturii, ca apoi sa afle cine a catalizat emanciparea sociala spre nivelul atins azi. Asa au ajuns la bunastare.

Citește și:
De când se vor putea vaccina antigripal românii în farmacii. Anunțul ministrului Sănătății
De când se vor putea vaccina antigripal românii în farmacii. Anunțul ministrului Sănătății
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat luni, 3 octombrie, că românii s-ar putea vaccina antigripal în farmacii din acest an. Ministrul a precizat că autoritățile...
Mesajul lui Klaus Iohannis după ce a ”uns-o” pe Ligia Deca la conducerea Ministerului Educației VIDEO
Mesajul lui Klaus Iohannis după ce a ”uns-o” pe Ligia Deca la conducerea Ministerului Educației VIDEO
Fostul consilier prezidenţial Ligia Deca a depus luni, 3 octombrie, jurământul de învestitură în funcţia de ministru al Educaţiei, la Palatul Cotroceni. În cadrul ceremoniei,...