Opinii: Avertismentul tripletei BVB catre presedinte si reformistii PD-L

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 11 August 2010, ora 10:48
7857 citiri
Opinii: Avertismentul tripletei BVB catre presedinte si reformistii PD-L

Dupa cateva maraieli mai mult sau mai putin explicite, garda veche din PD-L trece la atac in perspectiva judecatii de la 1 septembrie.

Din spatele declaratiilor incendiare facute de senatorul PD-L Radu F. Alexandru pentru Revista 22 se simte respiratia fierbinte si nervoasa a tripletei BVB, care-si simte pozitiile amenintate la 1 septembrie.

Ce spune Radu F. Alexandru este, in principiu, corect, dar tardiv dincolo de ipocrizie: Traian Basescu nu are niciun temei constitutional pentru a conduce in continuare PD-L, iar serviciile facute de presedinte partidului sunt comparabile cu deserviciile cauzate de criticile repetate. Ca urmare, pentru PD-L ar fi venit vremea unei desprinderi, astfel incat sa-si capete o identitate proprie, nu numai pe aceea de partid prezidential.

Pe de alta parte, Radu F Alexandru socoteste ca singura "vina" a lui Emil Boc este o loialitate prea mare fata de Traian Basescu: "In felul in care e tratat astazi Emil Boc de presedintele Basescu, toata autoritatea lui este anulata atat in interiorul partidului, cat si in afara lui".

Ma intreb, insa, Radu F. Alexandru a lipsit cumva din tara in ultimii 7-8 ani, ani de cand PD (apoi PD-L) este oficial partidul lui Traian Basescu. Unde era domnul Alexandru cand Traian Basescu isi proclama deschis statutul de presesinte jucator pe care acum senatorul il socoteste neconstitutional? Cum de n-o fi descoperit domnia sa implicarea neconstitutionala a presedintelui in treburile PD-L pe vremea cand presedintele era inca o locomotiva electorala care a tras partidul de la procentul cu o singura cifra, pana la pozitia de partid cu cel mai mare scor electoral, in 2008?

Sau daca il deranajau aceste practici, de ce a revenit in PD-L tocmai in 2006, cand steaua presedintelui se apropia de apogeu?

Radu F.. Alexandru era la fel de nemultumit de atitudinea presedintelui si cand acesta a fortat pana la limita, unii spun ca si dincolo de ea, regulile democratiei pentru a mentine PD-L la guvernare? Acum, senatorul ii reproseaza alianta cu PSD, insa nu-mi amintesc sa fi suflat o vorba in decembrie 2008. Sa fie asa pentru ca in decembrie 2008 Traian Basescu nu-si epuizase potentialul electoral?

Cat despre faptul ca Traian Basescu ar fi negociat singur cu PSD, fara stirea conducerii PD-L, asta e cel mult o gluma buna. Sa fie seriosi! Domnii Videanu si Dragnea iau masa cel putin o data pe saptamana pentru a schimba retete de mancare, nu-i asa?

Dupa cum era de asteptat, Radu F. Alexandru are reprosuri si pentru reformistii din PD-L: "Problema e ca m-ar interesa foarte mult ca oricare dintre ei, hai sa punem in ghilimele "Cristi Preda", ca sa luam un nume generic, m-ar interesa foarte mult ca unul dintre acesti virtuali lideri ai partidului sa spuna: asta nu merge bine si asta ma angajez, asta pot sa fac ca sa indrept. Nu am auzit pana acum nicio solutie, nicio propunere, nicio implicare directa pentru a remedia lucrurile care nu functioneaza".

Eu am auzit, macar atunci cand Cristi Preda si Monica Mavocei au venit cu propuneri foarte concrete de modificare a statutului partidului si au fost tratati cu flit. Acum dl. Preda a fost trimis la munca de jos, adica la recrutarea de membri - misiune imposibila in aceasta perioada, probabil in ideea de a-i fi demonstrata incompetenta.

Daca cineva voia sa-l valorifice cum se cuvine, l-ar fi asezat la masa strategiilor. Dar nimeni nu doreste sa asculte pe fond criticile reformistilor, legandu-se, asemeni lui Radu F Alexandru, de forma in care sunt ele exprimate. Iar cel mai enervant este ca reformistii, in frunte cu Cristi Preda, sustin aceleasi principii in numele carora PD-L a ajuns la putere. Nu ei s-au schimbat, ci linia partidului.

Dar Radu F Alexandru nu apreciaza consecventa, ca dovada saltul de la PD, la PNL si inapoi, adica de la stanga la dreapta ca tantarul. Deloc de mirare ca nu are niciun apetit pentru clarificari doctrinare, pe care le socoteste jocuri intelectuale fara importanta practica.

Domnia sa are alte modele: "Am intrat in PD in 1992, dupa mineriada. Cand eu eram deja secretar executiv al PD, Radu Berceanu era in conducerea nationala a partidului, Vasile Blaga era undeva la Oradea, cred ca era seful organizatiei, Adriean Videanu era seful organizatiei de tineret. N-am auzit o data, si subliniez - nu am alta relatie cu oamenii acestia decat de buna-ziua si nu pentru ca ii evit, dar nu am relatii -, nu am auzit vreodata pe unul dintre ei, cand partidul a trecut prin momente extrem de grele, si in relatiile cu Petre Roman, si in relatiile cu organizatiile, n-am auzit acest sistem al injuriilor, al acuzelor, al criticilor demolatoare facute in afara partidului, cum se practica acum" .

Asadar, care este semnalul explicit transmis? Ca PD-L apartine garzii vechi, ca nu are nevoie de reforma si critici, iar cui nu-i convine trebuie decuplat, chiar daca se numeste presedinte. Ca garda veche si-a facut treaba cu Traian Basescu, "o treapta a unei rachete care si-a facut cu prisosinta datoria si trebuie vazut daca racheta poate merge decuplata de la aceasta treapta", si nu mai are nevoie de el.

Si este foarte posibil ca acest semnal sa fie doar inceputul unui razboi pe viata si pe moarte prin care garda veche sa isi apere feroce pozitiile impotriva tuturor celor care le pericliteaza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
#Basescu PDL, #Basescu Videanu Blaga Berceanu, #PDL Alexandru reforma , #Traian Basescu
Comentarii
Poza La-plebicist-birjar
La-plebicist-birjar
rank 5
Puiul de dac Radu F Alexandru nu vede pădurea din cauza copacilor. Jupuirea poporului roman de către toate lepădăturile criminale ale regimului Ceausescu, nu se vede nene?