Boc si Basescu vor ajunge in cartile de istorie - Interviu cu liderul tinerilor PD-L

Luni, 21 Martie 2011, ora 08:17
5863 citiri
Boc si Basescu vor ajunge in cartile de istorie - Interviu cu liderul tinerilor PD-L
Foto: Ziare.com

Emil Boc este omul care, alaturi de Traian Basescu, se va regasi in manualele de istorie la pagina care va spune cum s-a transformat statul roman de la conceptul de stat comunist la cel de stat capitalist, sustine Cristian Hrituc, cel care in prezent conduce Organizatia de Tineret a PD-L.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, presedintele tinerilor democrat liberali a povestit despre actiunile politice, despre echipa pe care o conduce, dar si despre Emil Boc, Traian Basescu si femeile pe care le apreciaza in politica.

Intrebat pe cine va sustine la sefia PD-L, presedintele tinerilor democrat liberali nu a dat un raspuns clar, dar a precizat ca Emil Boc este capabil sa modernizeze PD-L si sa-l duca acolo unde era acum doi ani.

Cristian Hrituc a mai declarat ca OTPD-L pregateste un pachet de legi pentru tineri si este foarte mandru de echipa pe care o conduce. Il apreciaza pe Traian Basescu pentru ca s-a luptat pentru modernizarea Romaniei, dar nu are cuvinte de lauda pentru un alt politician tanar ca si el, Victor Ponta.

Desi il critica pe presedintele PSD, are cuvinte de lauda pentru colegi din Opozitie ca Mona Musca si Alina Gorghiu.

In care tabara va pozitionati: Boc sau Blaga, in vederea alegerilor din PD-L?

Cred ca inainte de a da un raspuns trebuie facuta o analiza, care sa plece de la realitatile din PD-L. Eu va pot spune foarte clar ca Traian Basescu si Emil Boc au dus partidul de la 7% la 35%. Tandemul Basescu - Boc a cucerit tot ce era de cucerit din punctul de vedere al unui partid politic.

Intr-adevar, atunci cand iti exprimi o parere pentru cine votezi ca presedinte trebuie sa analizezi trecutul, ca sa vezi daca persoana pe care o votezi a dovedit ca poate, dar trebuie sa te uiti si in viitor, ca sa evaluezi daca persoana respectiva te poate duce catre obiectivele pe care le doresti.

Dupa cum am vazut in acesti ani cum Emil Boc a reusit sa reformeze statul, intr-adevar cu ajutorul lui Traian Basescu, si a fost un proces extrem de greu si complicat in care a fost nevoit sa se bata nu doar cu PSD si PNL, ci si cu mentalitatea unui popor care venea dupa 50 de ani de comunism. Sunt sigur ca Emil Boc va reusi sa modernizeze PD-L si sa-l duca acolo unde era acum doi ani, adica pe primul loc.

Vreau insa sa fac o mentiune: este strict parerea mea si nu este votul OTPD-L.

Luni, organizatia va avea Biroul Permanent National si va decide, prin vot, pe cine sustine la sefia PD-L.

Cum va raportati la ideile propuse de grupul reformistilor? Ar trebui introduse criterii de integritate in statut?

Aici este nevoie de o discutie de cel putin zece ore ca sa putem atinge toate punctele de interes. Ce pot sa rezum este asa: PD-L are criterii de integritate. Ideile, nu as numi grupul reformistilor, ci grupul Preda, nu pot pleca de la incalcarea unui principiu esential in Charta Drepturilor Omului: prezumptia de nevinovatie. Aceste criterii, daca sunt de integritate, trebuie sa plece de la nerespectarea unei reguli juste.

Din punctul meu de vedere, ideea Preda era strict o chestie de imagine care acoperea cazuri gen Pasat, dar nu rezolva intru totul fondul problemei.

Ce face OTPD-L pentru romani?

As vrea sa va punctez urmatoarele actiuni: acum un an am participat si noi la Fondul Solidaritatea si am strans o suma consistenta de bani. De asemenea, dupa fiecare calamitate naturala care s-a abatut asupra Romaniei am dus ajutoare sinistratilor.

Insa OTPD-L nu este numai o organizatie reactiva, lucram si la partea de politici publice pentru tineret, propuneri pe care le trimitem celor care au puterea de decizie. Si nu in ultimul rand, faptul ca OTPD-L a accesat anul acesta 50.000 de euro pe care i-a investit in pregatirea tinerilor demonstreaza faptul ca pregatim generatia de maine de politicieni si incercam sa ridicam la maxim standardul calitativ si competitiv al acestora.

Aveti actiuni proprii sau va bazati doar pe notorietatea unor membri ca Elena Basescu?

Avem la nivel national sute de actiuni si oricand puteti afla despre activitatea noastra urmarind site-ul nostru si al organizatiilor din tara. Elena Basescu pentru OTPD-L reprezinta foarte mult. Pot sa va spun doar atat: cu ajutorul ei am reusit sa ajungem membri cu drepturi depline YEPP (Organizatia Tinerilor Populari Europeni).

Ce proiecte de legi pentru generatia tanara aveti in plan?

Pregatim un pachet de legi pentru tineri, adica Legea Tinerilor si Legea Voluntariatului. Pot sa va spun ca Legea Voluntariatului in conceptul pe care il gandim noi, unul de dreapta, va viza, din principiu, stimularea implicarii, dar si asumarea responsabilitatii.

Spuneti-ne cate ceva despre dvs. Cine este presedintele tinerilor democrat-liberali?

Un tanar care va parasi in acest an Organizatia de Tineret, deoarece implinesc varsta de 35 de ani. Sunt multumit de echipa de tineret cu care am lucrat, de aceea prefer sa vorbesc despre ea si realizarile ei, decat despre mine.

Care este modelul dumnevoastra de om politic din Romania? Dar din strainatate?

Traian Basescu - pentru simplul fapt ca a fost politicianul care s-a batut cu toata lumea, inclusiv cu propriul partid cand a fost nevoie, pentru modernizarea Romaniei.

Angela Merkel pentru ca stie sa imbine eleganta cu fermitatea.

Faceti un top 3 al celor mai slabi politicieni din Romania, in aprecierea dumneavostra.

Victor Ponta pentru faptul ca nu reuseste sa se profileze ca un viitor prezidential.

Pe al doilea loc l-as numi pe Mircea Geoana. Fostul presedinte PSD este tipul de politician care nu poate da o reactie pe moment.

Si l-as nominaliza si pe Marian Vanghelie, care cred ca face de ras denumirea de politician.

Faceti un top 3 al celor mai apreciate femei din politica romanesca.

Mona Musca: datorita a doua legi despre care nimeni nu mai recunoaste ca sunt creatia ei. Ma refer la Legea 544 - accesul liber la informatii, si la Legea 217 - pentru prevenirea si combaterea violentei domestice. Mona Musca a fost si este esenta bunului simt, pe care PNL, din pacate, a pierdut-o.

O apreciez si pe Anca Boagiu pentru ca tace si face. Si-a demonstrat echilibrul in dezbaterile politice din cadrul PD-L.

Si ca sa nu se spuna ca sunt subiectiv o sa spun un nume care, dupa parerea mea, va ajunge in scurt timp sa faca politica la varf. Si ma refer la Alina Gorghiu.

Care considerati ca este cea mai buna masura luata de Guvernul Boc?

Codul Muncii. Este un cod in care, in opinia mea, in sfarsit ofera angajatorului (beneficiarul de servicii) sansa de a fi pe picior de egalitate cu angajatul (prestatorul de servicii). Pana acum, firmele mari aveau retineri in a angaja cu carte de munca, pentru ca stiau cat de greu este de dat afara un angajat, care poate la un moment dat nu isi facea treaba cum trebuie si aducea prejudicii firmei.

Dar cea mai grava eroare politica a Executivului Boc?

Cea mai grava eroare a fost cea cu pensiile militarilor. Este incredibil ca tu sa maresti pensiile, dar atunci cand pui in aplicare aceasta lege sa nu faci previziunile necesare si sa ajungi in pozitia in care sa se intample ceea ce stim. Adica tu sa vrei sa le maresti, dar ele sa scada si, practic, astfel sa pierzi si puncte electorale.

Care vi se pare cel mai putin perfomant ministru din actualul Guvern?

Aprecierea trebuie sa o faca premierul pentru ca dansul lucreaza cu ministrii. Din punctul meu de vedere, cred ca in acest moment nu e problema de competenta, ci de cum comunica unii dintre ei.

Il sustineti pe Emil Boc sa ramana premier?

Este premierul PD-L, iar eu sunt membru PD-L. Este omul care a modernizat Romania, care a castigat toate campaniile electorale si, asa cum imi place mie sa spun, este omul care, alaturi de Traian Basescu, se va regasi in manualele de istorie la pagina care va spune cum s-a transformat statul roman de la conceptul de stat comunist la cel de stat capitalist.

Cristian Hrituc a studiat Dreptul si este masterand in managementul informatiilor. Este casatorit, iar in luna mai, in preajma Congresului, va deveni taticul unei fetite.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#interviu presedinte OTPDL, #Cristian Hrituc presedinte OTPDL, #Traian Basescu manuale istorie , #Traian Basescu