Un lider autoritar si romanta politica (Opinii)

Luni, 25 Martie 2013, ora 23:30
2611 citiri
Un lider autoritar si romanta politica (Opinii)

Cica liderilor puternici le plac romantele.

Numai ca, in loc de "Adio si n-am cuvinte..." sau "Adio, clipe fericite", romanta urmatoare e si mai lacrimos-sfasietoare: "Adio, PD! Adio, PDL! Noi azi ne-am despartit definitiv. Luati-va drumul vostru, iar eu il am pe al meu..." asa isi incheie casnicia cu formatiunea redevenita portocalie, dl Basescu.

Cine este dl Basescu? Este al treilea presedinte al Romaniei, tara membra a UE, in anul de gratie 2013.

Intre autoritate si frica

Ce sa fi provocat tragicul eveniment numit de CTP "incheierea epocii Basescu"? Nimic altceva decat realegerea lui Vasile Blaga la carma PDL, previzibila pentru orice jurnalist serios si activist respectabil.

Caci partidul acesta, zice dl Basescu, "a putut fi tinut pe o directie democratica atata timp cat a stiut de un lider autoritar", ceea ce exprima perfect chintesenta ideologiei sale si a practicii politice din 2004 incoace.

Sa insemne asta ca s-a bazat pe frica si amenintare, nu pe colaborare? Cu adevarat acesta este omul politic, daca o spune el insusi.

Din pacate, in discursul prezidential s-a strecurat o contradictie in termeni, aceeasi contradictie care i-a adus doua suspendari si o scadere accentuata a cotei de incredere: cu cat mai autoritar este liderul unei formatiuni politice, cu atat mai schilodita ii e democratia. Iar unde nu este democratie, decizia politica se bazeaza pe interese personale sau de grup, de gasca, de clan...

Se cauta vinovati

Nu trebuie sa fii mare analist sa observi ca starea de fapt actuala din PDL isi are sorgintea mai cu seama in slujirea intereselor unui singur om, fie el si presedintele Romaniei. In plus, pe langa cele 13% din Parlamentul Romaniei, cat mai masoara acum zestrea portocalie, a mai aparut si schisma provocata de alegerile din 23 martie.

Or schisma la varf nu poate avea decat doua solutii, ambele la fel de proaste: daca partidul ramane unit dupa episodul contestarii rezultatului, ceea ce e greu de crezut, Vasile Blaga va fi un lider slabit din pricina permanentelor concesii care trebuie facute Elenei Udrea, iar daca dupa "despartirea" de Basescu urmeaza si despartirea de jumatatea de partid a Elenei Udrea, PDL are toate sansele sa rateze viitoarele parlamentare. Tertium non datur.

Au uitat de partid

De ce li se intampla toate acestea? Fiindca dupa pierderea puterii in mai 2012, nimic nu-i mai uneste in PDL. Iar mostenirea din timpul guvernarilor Boc - Ungureanu, cu toata pretentia obsesiva, a lor si a presedintelui, ca prin taierile de salarii si pensii din 2010 au scos tara din criza, nu a primit girul alegatorilor in cele trei consultari populare de anul trecut.

Pentru ca in lumea civilizata formatiunile politice traiesc prin ideologie si doctrina, prin programe si proiecte care aduna in jurul lor aderenti. Ceea ce portocaliii n-au stiut sa faca decat pana la alegerile din 2008-2009, cand, odata instalati in fotoliile de la ambele palate, Victoria si Cotroceni, au uitat cu totul de munca de partid, concentrandu-se exclusiv pe deliciile puterii. Nu le-a lipsit nici macar aroganta de care ii acuzau pe Adrian Nastase si pe ministrii sai.

A nu se crede ca alte partide, formatiuni de pe prima noastra scena ar excela la capitolul ideologie, dar macar nu renunta totalmente la activitatea de partid spre a-si satisface necesitatea de imagine si notorietate.

Caci nimeni nu poate uita ca in ultimii patru ani politica s-a mutat din cadrele firesti ale sediilor de partid, ale Parlamentului si ale Consiliilor Locale la televizor, pe bloguri, in presa, iar energiile si fondurile s-au consumat in aparitii publice, nu pentru bunastarea concetatenilor.

Cine pe cine invinge?

Este curios cum dl Basescu, un politician care altadata se lauda cu experienta sa de invingator in atatea competitii electorale si cu flerul sau devenit proverbial, nu a prevazut scindarea propriului partid, scindare greu de evitat dupa recenta Conventie Nationala.

Poate ca tocmai explozia in fata a acestei realitati iminente si dureroase i-a provocat starea emotionala evocata in titlu. De aici ideea de romanta.

O observatie: in spatiul public, in presa, necazurile de la varful PDL au provocat satisfactii, chiar jubilatii, ceea ce reflecta o anume naivitate. Sa fie un semn ca se doreste o Opozitie condusa spre culmi de progres de o alta formatiune politica, una mai populista decat toate celelalte?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#PDL Basescu alegeri, #PDL Blaga presedinte, #PDL Udrea alegeri , #Traian Basescu