Criminal tango: PDL - PMP (Opinii)

Marti, 04 Februarie 2014, ora 23:27
4018 citiri
Criminal tango: PDL - PMP (Opinii)
Foto: www.makemehappy.ro

Era evident ca rezultatul ultimelor alegeri din PDL in care Vasile Blaga a castigat partida pe muchie de cutit cu Elena Udrea nu va duce la nimic bun, nici pentru PDL, nici pentru dreapta romaneasca in general.

O dreapta destul de anemica, de altfel, nu avea cum sa castige ceva dintr-o disputa de natura sa fie o premisa suficienta a autocanibalizarii ei.

Aceasta inclusiv pentru ca batalia in sine nu a fost prea corecta si principiala, dar si pentru ca ea a devenit o infruntare pe viata si pe moarte intre personajul care la un moment dat a dat putere si anvergura partidului si grupul de lupi, nu prea tineri, care a considerat ca este momentul sa zvarle peste bord ceea ce atunci parea un balast politic pentru un partid aflat intr-o criza aparent fara iesire.

"Ne descurcam si fara Basescu, ba chiar mai bine decat cu el!", si-au soptit in barba fiii risipitori, "Eu v-am facut, eu va omor, daca treceti peste vrerea mea!",a replicat printre dinti inamicul public de la acea data. Si evolutia evenimentelor pare sa confirme spaimoasa profetie.

Daca pana in prezent PDL inregistra o stare, sa zicem, de echilibru, ba chiar de un usor progres pe fondul calcatului permanent in strachini a Puterii actuale, este greu de spus ce se va intampla mai departe, dupa dezertarea masiva a parlamentarilor sai in ograda primitoare a PMP, o plecare care cu siguranta va fi urmata si de altele, mai mici sau mai mari, mai rasunatoare, la nivel parlamentar, sau mai discrete si escamotate la nivelul unor primari si alesi locali.

Mai mult decat probabil, va intra intr-o oarecare criza.

De ce se va intampla asta? Din mai multe motive.

Pentru ca, indiferent de orgoliile si vanitatile unora de acum, PDL este resimtit ca partid al lui Traian Basescu si un PDL fara el pare o facatura destul de inconsistenta. Noii sai lideri, asa cum se putea anticipa, indiferent de ipoteticele lor bune intentii, nu au nici pe departe forta, charisma si magnetismul parintelui spiritual al partidului.

Pe Basescu poti sa nu-l agreezi, dar nu poti sa-l ignori. Ceea ce nu se poate spune despre unii dintre actualii diriguitori ai PDL.

Pentru ca tot el, Traian Basescu, pare sa fie stegar al Opozitiei reale, pana la limita la care aproape se identifica a fi drept singurul reprezentant de forta al ei, contra-competitorii dand o impresie perena de anestezie intr-o cruciada care nu par s-o resimta ca fiind cu adevarat a lor.

Pentru ca liderii actuali ai PDL au aplicat dupa alegeri principiul pagubos dupa care castigatorul unui meci intern ia totul, pana la anihilarea totala a adversarului, care ramane astfel fara nici o sansa, in afara celei de a pleca spre alte zari.

Astfel s-a intamplat cu Elena Udrea si cu sustinatorii ei si ai lui Traian Basescu, unii dintre ei figuri remarcabile ale PDL. Ocazie cu care am auzit si vechile slagare cum ca astfel partidul devine mai pur si mai puternic, ca mai bine ca au plecat acum, decat mai tarziu etc. etc.

Pentru ca electoratul de dreapta vrea mai presus de orice unitatea acestei drepte, care oricum nu este prea redutabila in raport cu colosul numit USL. Cel putin pana cand PNL este in exercitiul altui criminal tango cu PSD. Acest electorat nu accepta ideea cultivata de unii din PDL ca o reconciliere cu Traian Basescu si cu alte forte ale dreptei nu e posibila. Ba i se pare ca pe alocuri acesti "unii" au chiar o discreta atitudine non-combat, din motive numai de ei stiute si de noi banuite.

Daca dreapta vrea sa aiba o sansa, dihonia trebuie sa inceteze cat mai curand. Premise ar mai fi. PDL este inca o forta politica de bagat in seama. Micile partide de dreapta, impreuna cu Traian Basescu, au un potential de crestere real. Conditia ar fi ca aceasta crestere sa se faca pe baza atragerii celor pana acum apatici si apolitici, nu pe seama unor posibili viitori aliati.

Un compromis si concesii reciproce se impun, iar orgoliilor si idiosincrasiilor prezumate ar trebui sa li se puna frana, asa cum s-a intamplat atunci cand a luat nastere CDR. Altfel vor urma cu siguranta pentru dreapta romaneasca alti ani multi si lungi de restriste si regrete.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#dreapta Romania, #mutare PMP , #Traian Basescu