Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Opinii: Seppuku democrat - liberal. Pedeapsa capitala

Sambata, 08 Mai 2010, ora 16:36
2424 citiri
Opinii: Seppuku democrat - liberal. Pedeapsa capitala

Tensiunile politice si, mai ales, cele economice incep sa devina cronice. S-a aruncat pe piata ideea remanierii unor ministri ineficienti, s-au agitat spiritele intre FMI si Guvern, s-a discutat despre marirea TVA si a cotei unice de impozitare. Nimeni nu stia ce sa mai creada.

Intr-un final, ca de fiecare data cand este asteptata o decizie politica sau guvernamentala importanta, Traian Basescu a rupt gura targului. Emil Boc a tacut umil si si-a lasat parintele sa arate natiunii ce s-a discutat cu privire la viitorul ei. Salarii bugetare mai mici, pensii si mai mici, ajutoare sociale de mizerie intr-un stat aproape falimentar.

Nu trebuie sa fii expert in economie ca sa-ti dai seama ca ceva este in neregula. Ca actualul guvern a inghitit cateva miliarde bune, ca le-a schimbat destinatia cum a intuit, ca a indatorat Romania, ca nu s-a intamplat nimic bun pentru buzunarul amaratilor, ca oamenii in continuare isi pierd locurile de munca, ca nu avem investitii majore, ca tara nu se indreapta intr-o directie buna.

Unde mai pui ca PD-L se mai da si singurul partid de dreapta de pe scena politica. In aceasta privinta, dizidenta prezidentiala din interiorul PD-L a reactionat si nu a ratat momentul unor aprecieri pe blog cu mesajul ca daca un guvern de dreapta creste taxele atunci el trebuie sa plece. Adevarat grait-au. Dar cu ce folos?

Traian Basescu a convocat la raport in doua zile consecutive premierul, o parte a alaiului guvernamental, inclusiv pe generalul Oprea si pe Varujan Pambuccian, liderul minoritatilor din Parlament. Motivul este usor de intuit. Se teme de dezertari si incearca sa-si asigure spatele macar din punct de vedere politic. Se asigura ca nicio motiune, indiferent cum se va numi si cine o va initia, nu va trece de votul alesilor.

Destinul politic al PD-L atarna de un fir de par. Marirea taxelor si impozitelor in timpul unui guvern de dreapta inseamna sinucidere politica. Isi poate lua la revedere de la suprematia politica. Atat timp cat vor incerca sa bage mana in buzunarul oamenilor in vreme de criza potentialul electoral va fi diminuat considerabil. Niciun roman nu poate tolera si scaderea salariului si cresterea taxelor in acelasi timp.

Greseala enorma pe care PD-L, Traian Basescu si Guvernul Boc au facut-o, inca din 2008, este aceea ca nu au fost sinceri. Au mintit. Pe de o parte este o greseala de comunicare, pe de alta parte este o greseala politica. Ii va costa scump atat din punct de vedere politic, cat si din punct de vedere electoral.

Blazonul familiei democrat-liberale a fost acela al eficientei politice si economice fata de ceilalti adversari politici. Au promovat mesaje si au incercat sa persuadeze opinia publica ca ei, impreuna cu Traian Basescu, sunt cei mai potriviti pentru a conduce Romania.

In aceste momente critice se poate observa limita unui partid politic. Nu este greu sa elaborezi o strategie de comunicare, sa ai cel mai bun out-door, sa ai cea mai mare si cea mai buna vizibilitate, sa transmiti cele mai bune mesaje pentru urechea romanului de rand.

Ceea ce este cel mai dificil pentru un partid politic este sa aiba oameni de calitate, personal capabil sa elaboreze si sa creeze cele mai bune politici publice in perioade de criza. Acum se poate observa valoarea PD-L. Masori performanta sociala si economica pe care o poate genera prin rezultatele politicilor. Din acest punct de vedere iar nu trebuie sa fii expert ca sa-ti dai seama ca nu sunt cei mai buni in domeniu.

Nu este dificil sa minti. Este cel mai usor lucru din lume. Greu este sa poti face lucruri concrete, durabile, eficiente. A avea viziune politica nu este acelasi lucru cu a avea viziune asupra gestionarii lucrurilor unei societati. Conducerea statului si arta guvernarii este o alta mancare de peste decat conducerea si arta administrarii unui partid politic.

Capacitatea de rezolvare a momentelor de criza dau masura performantei politice a unui partid politic. PD-L nu prea are ce masura. Performanta nu exista, bunastare nu, eficienta nici atat. PD-L se poate pregati linistit pentru un seppuku politic.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#PDL marire TVA, #Traian Basescu scadere salarii, #criza guvernare , #Traian Basescu