Opozitia de 6% (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Marti, 05 Februarie 2013, ora 13:41
6648 citiri
Opozitia de 6% (Opinii)

"Opozitia pierde toate ocaziile de a face opozitie", spunea recent Traian Basescu.

Iar raspunsul electoratului este pe masura. La recentele alegeri partiale de duminica, PDL a obtinut in judetul Teleorman 12%, iar la Slatina 6%. In ritmul acesta la partialele din colegiul lui Dan Voiculescu nici macar un scor peste pragul electoral nu va mai scoate.

Sunt de acord ca ambele sunt fiefuri ale USL, dar democrat-liberalii au obtinut mai putin decat in decembrie, fiind intrecuti de PP-DD. Daca Guvernul ar fi intr-o autentica demonstratie de competenta, poate ar fi de inteles. Dar nici poveste de asa ceva.

De la alegeri incoace Guvernul Ponta a majorat taxele si impozitele locale, a anuntat inghetarea salariilor bugetarilor, a introdus noi impozite pentru firme, nu a miscorat CAS si TVA pentru alimente, Oltchim a intrat in insolventa, bugetul pregatit pentru Educatie este cel mai mic din istorie.

Una peste alta, s-a indepartat galopant de promisiunile electorale. Nici macar nu iau in calcul faptul ca raportul MCV a fost foarte critic, aspect la care o prea mica parte din populatie este sensibila.

In mod normal, in conditiile unei perfomante atat de neconvingatoare pe zona de maxim inters al electoratului, ar fi fost de asteptat ca PDL macar sa-si pastreze scorul din decembrie, nu sa scada glopant.

Dar PDL nu exista in peisajul politic postelectroal decat cu scandaluri interne. La atata vreme dupa ce PDL a parasit Palatul Victoria, dupa atatea esecuri ale Guvernului Ponta, nu cred ca se mai pune problema unui vot negativ impotriva fostei Puteri. Cred ca problema este alta. PDL a disparut dintre optiuni, este in afara jocului.

N-am vazut nicio initiativa a Opozitiei, nici macar in chestiuni flagrante, precum atacarea la CCR a statutului parlamentarilor. Explicatia lui Vasile Blaga este cel putin stranie: "A fost o necorelare intre grupurile parlamentare pentru ca, din pacate, nu au sesizat ca a fost vorba de o procedura de urgenta, deci doua zile. Practic, a doua zi trebuia depus si a treia zi, cand s-au prezentat, termenul era depasit".

Cristian Preda acuza continuarea blatului electoral. Este posibil, ba chiar probabil. Dupa cum ma tem ca ratarea termenului de atacare a statutului parlamentarilor la CCR nu e consecinta unei necorelari, ci dimpotriva, a unei perfecte corelari a penalilor din toate partidele, multumiti de superimunitatea si punerea ANI in lesa.

Dar cred ca e mai mult decat atat. Cred ca PDL in acest moment agonizeaza. Nu este la inceputul sfarsitului, ci la sfarsitul sfarsitului. PDL nu mai are resorturile necesare pentru a face opozitie. Si-a pierdut reflexele, este paralizat dupa pierderea puterii, singura stare de agregare in care se mai poate imagina.

Si-a pierdut reflexul de a-si castiga singur procentele, si-a pierdut viteza de reactie, instinctul de pradator politic. A devenit molusca si asa cum la putere fiind astepta salvarea de la Cotroceni, si in Opozitie tot intr-acolo priveste. Si tocmai de aceea nu cred ca schimbarea lui Vasile Blaga din functia de presedinte al partidului va avea un efect cu adevarat important cu exceptia unor reglari de conturi in PDL.

Nu plang de mila democrat-liberalilor. Este treaba lor si PDL nu ar fi primul partid pe care pierderea puterii il dezintegreaza. A patit-o si PNTCD. Marea problema este ca in acest moment singura opozitie eficienta la Puterea din Romania este la Bruxelles. Numai Comisia Europana mai cenzureaza derapajele Puterii.

In tara, USL joaca singur pe tot terenul, absolut nederanjat. Electoratul, practic, nu mai are alternativa. Daca esti sensibil la concluziile raportului MCV, daca n-ai uitat promisiunile electorale ale USL, daca vrei integritate, viziune si seriozitate, daca esti proocidental, cu cine sa votezi, incotro sa te indrepti?

Ne aflam intr-o situatie citica pentru democratie.

Citeste si:
Diana Șoșoacă s-a afișat în Parlament cu o botniță de câine la gură: "De 30 de ani încălcaţi pas cu pas Constituţia României"
Diana Șoșoacă s-a afișat în Parlament cu o botniță de câine la gură: "De 30 de ani încălcaţi pas cu pas Constituţia României"
Senatoarea Diana Şoşoacă s-a afişat luni, 6 decembrie, la şedinţa solemnă a Parlamentului dedicată aniversării Constituţiei, cu o botniţă, susţinând că drepturile şi libertăţile...
Nicolae Ciucă, la aniversarea a 30 de ani de la adoptarea Constituției: „Starea de alertă este la fel de importantă ca şi nevoia drepturilor şi libertăţilor”
Nicolae Ciucă, la aniversarea a 30 de ani de la adoptarea Constituției: „Starea de alertă este la fel de importantă ca şi nevoia drepturilor şi libertăţilor”
Premierul Nicolae Ciucă a declarat luni, 6 decembrie, că va lua toate măsurile necesare pentru ca România să treacă prin această criză provocată de pandemia de COVID-19. De asemenea, cu...