Quo vadis PD-L? (Opinii)

Sambata, 19 Februarie 2011, ora 08:56
1236 citiri
Quo vadis PD-L? (Opinii)

Ultimele evenimente de pe scena politica ridica mari semne de intrebare in legatura cu evolutia posibila pe viitor a partidului care pana nu demult facea legea in politica romaneasca. Oricat s-ar stradui reprezentantii sai de marca sa ne convinga de contrariu, PD-L traverseaza o criza din care numai Cel de Sus stie cum si daca va iesi, in cele din urma.

La o analiza la rece si fara prea multe patimi, sansele sale, cel putin in confruntarile iminente ce se profileaza la orizont, sunt minime, daca nu inexistente.

La ora aceasta, indiferent ca din vina sa ori din cauza unei nesanse istorice, a crizei mondiale etc., PD-L beneficiaza doar de circa 10% din optiunile de vot ale romanilor, in timp ce adversarii sai cumuleaza aproape tot ce a mai ramas, cu exceptia nu foarte notabila a UDMR, care, dupa cum se stie, ar putea oricand sa intoarca foaia in caz ca interesele i-ar dicta acest lucru.

UNPR nu are si nu va avea nici in viitor vreun potential electoral, iar grupul minoritatilor este impartial (adica oportunist).

Este greu de crezut ca in perioada relativ scurta care ne desparte de alegerile urmatoare, partidul sa poata recupera uriasul decalaj care il desparte de competitorii sai.

Pentru simplul motiv ca nu mai este timp. Chiar daca, prin absurd, treburile ar merge struna in perioada ce urmeaza, in plan economic sau social. Fapt care oricum inca sta sub semnul intrebarii.

Pentru ca s-au acumulat prea multe frustrari si suparari la nivelul majoritatii categoriilor sociale si ocupationale, hranite copios de mass-media ostile si extrem de vocale, care n-au fost contracarate de mai nimic.

Greselile PD-L

PD-L a facut greseala de a deschide simultan lupta pe nenumarate fronturi, lasandu-si cel mai adesea spatele neacoperit, permitandu-si o droaie de vulnerabilitati, unele asumate, iar altele involuntare.

In primul rand n-a vrut sau n-a reusit sa confirme intentia sa de a aduce altceva ca oferta politica, asa cum a parut la un moment dat sa promita.

A avut initiative salutare si oportune, dar s-a impotmolit intr-o politica de cadre fara orizont. S-a predat si el baronilor, infundandu-se in demagogie, politicianism si interese meschine.

A capitulat la capitolul moralitate institutionala si personala. A generat de aceea o stare de lehamite in care orice schimbare pare (poate numai pare) mai buna decat stagnarea.

Sunt sanse destule ca actualul executiv sa nu apuce alegerile la termenul sorocit. Orice seism, in planul intern a partidului, sau in coalitia de guvernare, sau niscaiva turbulente sindicale mai pronuntate pot trimite partidul in Opozitie.

Presedintele Basescu simte el ceva, atunci cand incearca sa-i faca pe granzii si pe parlamentarii partidului sa se dezmeticeasca din euforia dulce a puterii. Pentru ca partida nu e cu totul pierduta. Printr-un efort extraordinar si cu ceva noroc de ocazie s-ar mai putea spera la ceva.

Mai exista o speranta?

Pentru aceasta ar trebui insa intreprins, asa cum a sugerat presedintele, ceva nemaivazut si nemaiintalnit.

De exemplu, o schimbare a premierului si echipei de guvernare, fie si numai pentru ca imaginea lor s-a erodat, cu sau fara vina, o curatare a randurilor partidului prin eliminarea garniturilor compromise de prea multe scandaluri si suspiciuni de coruptie, delimitarea activitatilor si atributiilor de partid de cele ale executivului.

Trebuie sa se intample ceva important si semnificativ, nu simple operatiuni de cosmetizare a imaginii. Demascarea coruptiei din vami nu e suficienta.

Desigur, nici cele de mai sus nu reprezinta o garantie de succes, dar absenta lor e o garantie a insuccesului.

Dupa cum se vede insa, demersurile prezidentului nu sunt intampinate cu prea mult entuziasm. Aparatul nu se lasa. Cu orice risc. Si cu toata inconstienta de rigoare. Astfel incat, daca in perioada imediat urmatoare nu se va intampla nimic decisiv, PD-L va avea ocazia ca pe viitor sa guste painea amara a Opozitiei. Timp de meditatie si restriste.

Citeste si:
Cum încearcă Ciucu să rezolve problema termoficării în Sectorul 6: ”Este pentru prima dată când un primar de sector se implică direct”
Cum încearcă Ciucu să rezolve problema termoficării în Sectorul 6: ”Este pentru prima dată când un primar de sector se implică direct”
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a reacționat vineri, 28 ianuarie, la criticile primite de cetățeni din cauza problemelor legate de termoficare. Într-unul dintre mesajele critice, un...
Declarații halucinante ale Dianei Șoșoacă despre oamenii vaccinați: ”Când sunteți lângă ei, dați pe bluetooth” VIDEO
Declarații halucinante ale Dianei Șoșoacă despre oamenii vaccinați: ”Când sunteți lângă ei, dați pe bluetooth” VIDEO
Senatoarea Diana Șoșoacă a făcut vineri, 28 ianuarie, noi declarații aberante împotriva vaccinării anti-Covid. Invitată la un post de televiziune intitulat News România, senatoarea a...