Reformatorii si-au jucat rolul (Opinii)

Miercuri, 09 Martie 2011, ora 08:33
1248 citiri
Reformatorii si-au jucat rolul (Opinii)

Reformatorii nu sunt iubiti. Numiti comisari bolsevici ai poporului, epuratori, inchizitori, cadristi, starnesc intotdeauna ura celor ce trebuie reformati. Daca vor sa reformeze partidul de la putere, au garantata simpatia Opozitiei.

Poate si a cititorilor de ziare. Ca actiunea reformatorilor portocalii Preda-Voinescu-Macovei a fost una de PR si "political advertising" niciun observator avizat nu se indoieste. Si iata de ce.

Starea de fapt

PD-L are cea mai redutabila masinarie de partid existenta vreodata pe pamant romanesc, iar regia Colegiului Director si a Consiliului National de Conducere nu putea fi lasata pe mana veleitarilor. Cu atat mai mult congresul din mai.

Inca din ianuarie, zvonurile au fost dirijate cu grija spre a-si tine treaz electoratul si a starni mereu tevatura in spatiul public. Astfel au inundat mereu mass-media cu agenda lor tematica. De guvernare n-au prea avut timp.

Scrupulosi cu imaginea publica, membrii CNC au reusit in recentul weekend sa produca un spectacol de lumini si artificii, cu aplauze vii si ovatii, cu imn verde-nrourat si tamaieri reciproce, cu laude grotesti pentru un guvern devenit odios.

Incat stai si te intrebi pentru ce vor fi condamnat comunismul, daca ii preiau cinismul propagandei: cica o ducem iar nemaipomenit de bine, partidul e-n toate, e mai puternic ca oricand, ne-a scos din criza si de maine incepe relansarea economica. Aceste stiri ni se livreaza la calup ori de cate ori Puterea e in dificultate, iar Opozitia da semne de trezie.

Intra in scena reformatorii

Au reusit sa fie mereu in centrul atentiei, iar reformatorilor li s-a atribuit rolul de primi actori. Insa au jucat un teatru prost, desi au avut culoar si vizibilitate. Nici ei nu se asteptau la amploarea controverselor, iar eventualitatea crearii unei brese in partid n-a fost niciodata luata in calcul decat de visatorii Opozitiei. Caci in Romania marea politica nu trece de stadiul intuitiv al impresiilor si al improvizatiilor, desi cartile despre stiinta si arta bunei guvernari nu lipsesc.

Ca politicieni cu scoala, "intelectualii lui Basescu" stiau dinainte ca o idee reformatoare, un program important au nevoie de crearea unei majoritati critice, a unui "political stream", un curent asemeni celor aplicate riguros in campanii occidentale. Or Domniile Lor n-au fost atat de preocupati de innoirea propriului partid, cat de alcatuirea unei platforme care sa-i propulseze in prim-planul mediatic si apoi la leadership.

Reformatorii si presa

Comentariile din spatiul public n-au depasit nici ele locul comun al confruntarilor partizane. Campionii moralitatii au apreciat propunerea de starpire a mamutilor lanosi, a talibanilor portocalii, fiind vizata increngatura dlui Blaga, iar comilitonii, in asteptarea grilei de candidati, si-au vazut amenintat statu-quo-ul castigat cu greu in ierarhia de partid.

In schimb, multi analisti ori purtatori de mesaj ai diferitelor centre de putere au banuit mana lui Traian Basescu, dornic sa-si creeze un vehicul politic de supravietuire la Cotroceni pana in 2014. De nu cumva si dupa.

Batalia portocaliilor pentru putere este una de inteles, dar, ca orice confruntare, se termina cu invingatori si invinsi. Cand cei ce-si critica propria echipa, alaturi de care au fost si la bine si la rau, se pune intrebarea daca nu era normal sa-si suflece manecile si sa puna in practica ideile impreuna cu colegii. Or ei n-au facut-o.

Din contra. S-au grozavit ca tribuni intangibili, sperand ca mesajul lor critic sa capete relevanta si sa culeaga doar ei roadele. Ceea ce nu miroase a fairplay. Ca dovada, grupul s-a subtiat prin tradarea lui TRU. Finalul nici nu putea fi altul, oricat ar fi dorit ei insisi ori sustinatorii din umbra.

Cine sunt acestia si ce scopuri urmaresc? Intrebarea e pur retorica. Toata lumea stie: dl Basescu mai vrea un mandat pentru ai sai. Nu conteaza mijloacele. Cauta disperat lideri necompromisi de dat la TV, un nou nume si o haina nepatata. Are nevoie de cosmeticieni si scenaristi. Romania mai sta pe dreapta.

Citeste si:
Prefectura Capitalei: ”Congresul PNL va trebui să respecte toate normele de protecţie sanitară”
Prefectura Capitalei: ”Congresul PNL va trebui să respecte toate normele de protecţie sanitară”
Congresul PNL va trebui să respecte toate normele de protecţie sanitară pentru prevenirea infectării cu SARS-CoV-2, a declarat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Capitalei, Mariana...
Mesajul dur al liderului celei mai performante organizații PNL înainte de congres. Dan Motreanu: ”Ce înseamnă echipa câştigătoare? Pe cine au învins? Este un congres ratat”
Mesajul dur al liderului celei mai performante organizații PNL înainte de congres. Dan Motreanu: ”Ce înseamnă echipa câştigătoare? Pe cine au învins? Este un congres ratat”
Preşedintele PNL Giurgiu, Dan Motreanu, a anunţat vineri că nu va candida pentru nicio funcţie la Congresul PNL, menţionând că este un "congres ratat" şi că nu este normal ca în...
Sursa: Ziare.com