Sansa istorica a PDL (Opinii)

Duminica, 12 August 2012, ora 14:37
11938 citiri
Sansa istorica a PDL (Opinii)
Foto: ghimpele.ro

Cea mai mare reusita a PDL nu ar putea consta in eventuala revenire a lui Traian Basescu la Palatul Cotroceni. Cea mai mare reusita a PDL s-ar putea dovedi schimbarea galeriei de purtatori de mesaj ai partidului si, de aici, o reformare a imaginii si mesajului dreptei romanesti.

Fara sa vrea, USL a facut un mare bine PDL. Amortit dupa esecul de la locale, partidul a fost nevoit sa se adune "sub pumnii" suspendarii. Cu Vasile Blaga la butoane, PDL s-a miscat bine, destul de coerent si a primit ca rasplata o reusita a chemarii la boicotare referendumului de care avea nevoie ca de aer pentru moralul cu care va intra in campania din toamna.

Dar n-ar fi reusit acest lucru, daca, in extremis, fortat de imprejurari exceptionale, n-ar fi inceput o reforma macar la nvielul imaginii. Scoaterea din prim plan a figurilor care au provocat aversiunea teribila a electoratului si a caror promovare Traian Basescu o deconteaza din greu a fost o decizie salutara.

In locul unor Elena Udrea sau Roberta Anastase care au facut deja tot raul pe care puteau sa-l faca, mesajul democrat liberal a fost transmis de figuri mult mai credibile unele noi, altele consacrate, dar necompromise si tinute pana acum in planul al doilea tocmai din cauza intransigentei etice. In prim plan au ajuns Monica Macovei, Cristian Preda, Adrian Papahagi, carora li s-au alaturat liderul Noii Republici, Mihail Neamtu, si Mihai Razvan Ungureanu. A fost ca suflu de aer proaspat in politica romaneasca atat de imbacsita si a prins bine. Miscarea mai larga de drepta care se profileaza la orizont este o evolutie de bun augur.

E insa loc de multe dubii. Ramane de vazut daca aceasa schimbare de garnitura va ramane strict o operatiune de imagine pentru salvarea presedintelui sau reprezinta inceputul unei reforme la care PDL este obligat daca vrea sa mai aiba o sansa reala de redresare. Nu pot uita ca noii purtatori de mesaj ai PDL, in primul rand Monica Macovei si Cristian Preda, au fost la un pas de excludere din PDL si au fost linsati politic atunci cand au incercat sa impuna in partid principiile de integritate. Iar Vasile Blaga a fost atunci in fruntea acuzatorilor cu piatra in mana. Am tresarit atunci cand intrebat frontal daca figuri precum Elena Udrea vor avea loc intre decidentii viitoarei miscari de dreapta, Mihai Razvan Ungureanu nu a putut sa dea un raspuns ferm. Probabil pentru ca el nu exista inca nici in PDL.

Varianta fericita ar fi ca liderii PDL sa fi inteles, in sfarsit, ca fara ideile Monicai Macovei, incompatibila cu alde Elena Udrea, nu isi poate recupera electoratul pierdut si va balti batandu-se pe electoratul insensibil la chestiuni principiale al USL. Adica sa fi inteles ca reforma nu este un moft, ci o chestiune de supravietuire politica, singura cale ramasa PDL. Si atunci vom vedea ca d-na Macovei nu va fi doar un personaj de vitrina, bun de scos la inaintare in momente de criza, ci va avea un cuvant greu de spus in politica democrat liberalilor si a miscarii de dreapta care se profileaza.

Nu va fi o decizie usoara pentru greii PD, in frunte cu Vasile Blaga, dar putine medicamente sunt dulci si placute. Este insa singurul fel in care PDL se poate reinventa si reconstrui ca element central al unei drepte relansate, cu ajutorul imenselor greseliale USL.

Varianta derizorie ar fi ca dupa ce si-au facut datoria de campanie, noii putatori de mesaj ai PDL sa fie retrasi in vitrina si sa ne intoarcem la vechile figuri si la practicile lor. Daca PDL va incera aceasta noua pacaleala, ma tem ca va rata o sansa istorica, poate ultima care ii este oferita dupa lungul sir de erori monumentale care i-au adus pe democrat liberali la esecul de la locale si in pragul dezintegrarii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#PDL Emil Boc Vasile Blaga, #PDL Traian Basescu, #relansare PDL , #Traian Basescu