Despre fuziunea PNL-PDL, viitorul presedinte si Traian Basescu Interviu cu Valeriu Stoica

Vineri, 30 Mai 2014, ora 09:48
13192 citiri
Despre fuziunea PNL-PDL, viitorul presedinte si Traian Basescu Interviu cu Valeriu Stoica
Foto: Realitatea TV

Fuziunea dintre PDL si PNL este un lucru extraordinar, pentru ca dreapta politica romaneasca a castigat alegerile doar atunci cand a fost unita, iar experienta arata ca toate coalitiile de guvernare s-au destramat din cauza bataliei pentru suprematie, spune Valeriu Stoica, fost presedinte PNL si vicepresedinte PDL.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, acesta subliniaza rezultatul paradoxal al alegerilor europarlamentare de duminica: la urne au fost mai multi alegatori de dreapta, dar victorios a fost un partid de stanga - PSD.

Valeriu Stoica atrage atentia asupra faptului ca dupa 1989 stanga a castigat de fiecare data aplicand o "strategie foarte abila de dezbinare si de mentinere a dezbinarii dreptei".

Valeriu Stoica spune ca fuziunea nu trebuie sa se impiedice in diverse nume de politicieni, pentru ca acestia pot furniza surprize, si creioneaza portretul ideal al viitorului presedinte al Romaniei.

Despre Traian Basescu, Valeriu Stoica crede ca este un foarte bun "jucator de sah" in politica romaneasca, prin urmare stie ca, "la un moment dat, stafetele se predau".

PDL si PNL au decis sa se uneasca dupa esecul de la alegerile europarlamentare. Ce le-a impiedicat sa se uneasca inaintea acestor alegeri, pentru a evita acest insucces?

Sunt doua perspective asupra rezultatelor alegerilor europarlamentare - perspectiva electoratului si perspectiva partidelor politice.

In primul caz, chiar daca PSD a castigat alegerile, alegatorii de dreapta sunt mai numerosi decat alegatorii de stanga. Daca insumam voturile partidelor de centru-dreapta incluzand si UDMR, vom vedea ca voturile valabil exprimate sunt mai numeroase din partea alegatorilor de dreapta. Asta arata ca, in Romania, la nivelul mentalitatilor, incet-incet, valorile dreptei devin dominante in raport cu valorile stangii.

Din perspectiva partidelor, lucrurile stau invers. Tocmai pentru ca dreapta a fost divizata, iar stanga unita, avem aceasta situatie paradoxala - sunt mai multi alegatori de dreapta, dar victorios este un partid de stanga.

Daca privim in urma, dreapta a castigat alegerile ori de cate ori a fost unita, iar stanga a castigat alegerile atunci cand a reusit sa dezbine dreapta.

De ce este dezbinata dreapta si de ce si acum, la aceste alegeri, nu a fost posibila o forta politica de dreapta puternica? PSD a avut de-a lungul celor peste doua decenii de la prabusirea comunismului o strategie foarte abila de dezbinare si de mentinere a dezbinarii dreptei. Nu este un repros pentru PSD, ci pentru partidele de dreapta, pentru ca nu au reusit sa evite aceasta capcana intotdeauna.

A doua constatare este ca, dupa 1989, dreapta a fost unita pentru a castiga alegerile, dar dupa aceea, mai devreme sau mai tarziu, unitatea s-a destramat. Asta inseamna ca formulele de unificare prin alianta sunt valabile pentru a castiga alegerile, dar nu sunt eficiente la guvernare.

Explicatia e simpla. Imediat dupa castigarea alegerilor incepe batalia pentru suprematie in interiorul coalitiei de guvernare. Fiecare incearca sa foloseasca resursele guvernarii pentru a castiga o pondere tot mai mare si pentru a-si impune suprematia asupra celorlalti.

Ce e de facut pentru viitor?

Daca aliantele sunt bune doar pentru a castiga alegerile inseamna ca trebuie gasita o alta formula. Eu am propus inca din anii 2003-2004 fuziunea dintre PNL si PD de la acea epoca, ulterior am propus fuziunea dintre PNL si PDL. Din pacate, aceste idei au ramas fara audienta si asta a impiedicat formarea unei forte de dreapta foarte puternice, apte nu doar sa castige alegerile, pentru ca a castiga alegerile nu este doar un scop in sine, apte sa guverneze eficient si sa isi consolideze credibilitatea nu doar in faza in care emite promisiuni, ci si in faza in care are performante la guvernare.

Dar mai trebuie spus un lucru: fuziunea nu este un scop in sine. Ar trebui, pe de o parte, sa duca din punct de vedere organizatoric la formarea unui mare partid de dreapta, dar pe de alta parte sa creeze premisa pentru a se produce doua schimbari fundamentale in politica romaneasca, pe care le asteptam de 25 de ani.

Prima - sa existe o viziune pe termen mediu si lung asupra Romaniei si a locului ei in Uniunea Europeana, sa existe o viziune pe termen mediu si lung asupra Uniunii Europene si a locului ei in lume.

A doua schimbare importanta este sa existe un partid in care politica de resurse umane sa permita promovarea in functii de demnitate publica a unor persoane competente si oneste. Alegatorii asta doresc si, daca exista o mare dezamagire din partea alegatorilor dreptei, ea este cauzata de faptul ca atunci cand dreapta a fost la guvernare nu a facut aceasta dubla proba.

Iata ca, in sfarsit, proiectul unui mare partid al dreptei pare sa prinda viata.

Da, am luat act cu mare satisfactie de declaratiile date miercuri de liderii PDL si PNL. Inteleg ca isi asuma proiectul fuziunii. Nu am inteles care este calendarul, probabil ca urmeaza sa il aflam in perioada urmatoare, dar asumarea politica a acestui proiect mi se pare un lucru extraordinar. Este pentru prima data, dupa mai bine de zece ani, cand la nivelul liderilor acest proiect este asumat public. Salut aceasta hotarare si speranta mea este ca ea se va transforma in realitate.

Nu vreau sa fiu foarte optimist in acest moment, mai sunt multe dificultati de invins. Decizia de a fuziona la nivelul liderilor politici este una, transformarea in realitate este alta. E nevoie de hotarari statutare la nivelul celor doua partide, de punerea in opera a deciziilor de fuziune si apoi de realizarea unui proiect pentru Romania si a unui proiect de resurse umane, care ar trebui sa schimbe radical fata politicii romanesti. Pare o utopie, dar daca politica unui partid nu se bazeaza pe convingeri puternice, el nu are nicio sansa sa reuseasca.

Din punct de vedere al unui alegator de dreapta, un lucru pare de neinteles: Crin Antonescu, Vasile Blaga si Mihai Razvan Ungureanu si-au condus partidele la esec electoral. Iata-i acum negociind pentru desemnarea candidatului dreptei la prezidentiale. La ce rezultat ne putem astepta in aceste conditii?

Eu nu privesc acest proiect al fuziunii in termeni de persoane. De-a lungul timpului, liderii politici au putut sa furnizeze surprize in toate sensurile - pozitive si negative. De exemplu, este o surpriza ca Graham Watson, liderul ALDE, vorbeste astazi cum vorbea altadata Crin Antonescu, iar Crin Antonescu vorbeste astazi cum vorbea Graham Watson. Salut decizia PNL de a intra in PPE, nimeni nu trebuie sa se supere cand un partid opteaza pentru o formatiune de a carui identitate este mult mai apropiat.

Ca urmare, niciodata in politica nu trebuie sa ramanem cu inertia unei reprezentari despre liderii politici. Sa nu credem ca, daca ei au actionat intr-un fel vreme indelungata si fie ne-au dezamagit, fie ne-au trezit sperante, asta nu insemna ca ulterior ei nu pot sa schimbe macazul.

Dvs sunteti sceptica cu privire la posibilitatea ca acesti lideri pot face ceva pentru ca probabil pana acum v-au dezamagit. Eu imi pastrez un optimism moderat. Faptul ca atat de repede dupa europarlamentare au avut totusi aceste reactii este un semn ca si ei inteleg ce se intampla.

Dar cred ca nu trebuie sa ne limitam doar la acesti lideri. Trebuie sa intelegem ce se intampla la baza partidelor si mai ales la nivelul electoratului de dreapta. Exista o presiune, o asteptare, exista si nemultumire, si dorinta de a schimba. Partidele de dreapta trebuie sa se adapteze si asteptarilor, si cerintelor, dar mai ales sactiunii pe care electoratul a dat-o la aceste alegeri.

Un partid nou de dreapta, cu lideri noi, nu ar avea mai multa priza la electorat?

Pentru mine este foarte clar un lucru: nu a fost posibil din 1990 si pana astazi sa apara noi partide care sa dobandeasca o asemenea sustinere electorala astfel incat sa poata aspira la castigarea alegerilor. Au putut sa apara partide mai mari sau mai mici, dar unele nu au intrat niciodata in Parlament. Au fost doua partide care au intrat in Parlamentul European, PLD in 2007 si PMP acum, dar au fost rezultate modeste.

E limpede ca, daca se poate face o reforma a sistemului politic din Romania, ea poate sa vina din interiorul partidelor in masura in care au capacitatea interna de reformare. Aceeasi necesitate de reforma exista si pe stanga, unde de 25 de ani exista un singur partid.

Iluzia ca putem construi noi partide, chiar daca e frumoasa, s-a dovedit ca nu are suficiente resurse practice. Ca urmare, cei care vor sa faca intr-adevar si sa schimbe ceva in Romania trebuie sa aiba curajul sa reziste in partidele existente, sa lupte in partidele existente, sa nu le paraseasca dupa prima dezamagire, sa stea acolo pana cand creeaza masa critica pentru reforma.

Ce parere aveti despre rezultatul obtinut de PMP?

Oricat de importante ar fi persoanele, partidele sunt si mai importante decat ele. Persoanele sunt importante in sensul ca fiecare membru de partid este important in masura in care se formeaza echipe. Partidele sunt mari in masura in care persoanele care le compun alcatuiesc echipe.

Poate ca PMP nu a avut succesul pe care a scontat tocmai pentru ca la un moment dat a existat impresia ca cei mai multi dintre cei care au compus acest partid au fost, de fapt, fosti membri PDL. S-a creat reprezentarea ca, de fapt, este vorba doar de o sciziune si nu de un partid nou.

Ce viitor credeti ca are acest partid?

Din moment ce eu cred ca viitorul dreptei este dat de fuziunea dintre PDL si PNL, v-am raspuns la intrebare.

Ce rol va mai juca in politica Traian Basescu?

Orice mare om politic, in momentul in care isi implineste menirea, are sansa sa devina un bun consilier politic, un bun sfatuitor politic, are sansa sa fie onorific in structurile unui partid. Dar trebuie acceptat ceea ce este firesc in politica democratica - la un moment dat, stafetele se predau.

Ultima oara cand am discutat spuneati ca Traian Basescu este un mare jucator de sah in politica romaneasca.

Un jucator de sah, cum si cred ca este Traian Basescu in politica, stie aceste lucruri si cred ca se gandeste la ele.

Cum ar trebui sa fie viitorul presedinte al Romaniei? Va fi capabila dreapta sa gaseasca acel om care sa fie atat acceptat/votat de cetateni, cat si un bun presedinte? Sau se va merge pe solutia gasirii unui candidat capabil sa il invinga pe candidatul PSD si apoi Dumnezeu cu mila?

Conditiile sunt multe, va fi foarte greu sa fie gasita aceasta persoana, dar nu e imposibil. In orice caz, eu iau act cu satisfactie de faptul ca liderii PDL si PNL au anuntat ca vor avea un candidat unic la functia prezidentiala. Asta este un pas extrem de important. Evident este ca ramane sa vedem cine va fi el.

Nu vreau sa fac predictii, important este sa fie unic, altfel s-ar putea sa repetam trista poveste din anul 2000 cand niciun candidat al dreptei nu a intrat in turul doi. Sa ne uitam ce se intampla in Franta acum.

Daca va fi un candidat unic al celor doua partide, este evident ca el va intra in turul doi, cand alegatorii dreptei se vor alia in jurul lui. Marea greseala ar fi fost ca PDL si PNL sa aiba fiecare cate un candidat. Atunci esecul ar fi fost garantat, parafat si definitiv.

Cum ar trebui sa fie viitorul presedinte al Romaniei?

In primul rand, o persoana care sa se bucure de credibilitate electorala, sa castige aderenta, nu spun neaparat sa fie o persoana charismatica, ci una cu forta de a transmite mesaje. In al doilea rand, trebuie sa fie o persoana care sa stie sa lupte, sa se bata cel putin la fel ca Traian Basescu.

Ar trebui sa fie un om care sa aiba viziune, sa stie ce se intampla in lume, sa simta, sa aiba fler politic, in momente importante sa aiba reactii rapide in favoarea Romaniei.

Trebuie sa inteleaga fenomenul economic si sa stie cum sa ii incurajeze pe toti cei care doresc relansarea economica a Romaniei. Sa nu uitam ca marea problema in Europa, in momentul de fata, este nemultumirea generata de criza economica. Perioada de austeritate a fost extrem de lunga, oamenii sunt nemultumiti, dezamagiti. Riscul este sa avem reactii anti-sistem foarte puternice din partea electoratului. Din nou, va dau exemplul Frantei.

Europa unita este cladita pe valori care sunt greu de aparat, pentru ca ele presupun in anumite momente si sacrificii. Nu intotdeauna oamenii sunt dispusi sa faca sacrificii, si, in orice caz, nu pentru o perioada indelungata. De aceea, spun ca acela care va fi presedinte va trebui sa inteleaga fenomenul economic si sa gaseasca mijloace pentru a-i incuraja pe cei care sunt capabili sa relanseze economic Romania - cei din sectorul privat, pentru ca nu se poate vorbi de relansarea economica a Romaniei prin masuri fiscale excesive, prin masuri administrative.

E nevoie de capacitarea antreprenorilor care stiu sa faca o afacere, care stiu sa dezvolte o structura privata.

Cunoasteti o asemenea persoana? Va fi ea desemnata candidat al dreptei?

Cunosc mai multe. Teama mea este ca niciuna dintre ele nu va fi desemnata, mai ales pentru ca, din pacate, multi dintre cei pe care i-as vedea intr-o asemenea pozitie nici macar nu fac politica.

Iar dintre numele vehiculate? Nu exista riscul sa avem un altfel de candidat si el sa piarda alegerile?

Nu e placut sa recunoastem acest adevar, dar pana la urma, cum am spus de multe ori, in democratie "raul cel mai mic" si "binele cel mai mare" inseamna acelasi lucru. A vota cel mai bun candidat inseamna a vota dintre cei care sunt in competitie, nu in afara ei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#fuziune PDL PNL, #Valeriu Stoica fuziune PNL PDL, #unificarea dreptei, #PDL PNL candidat presedintie , #Vasile Blaga