Ziare.com

Despre fuziunea PNL-PDL, viitorul presedinte si Traian Basescu Interviu cu Valeriu Stoica

de Camelia Badea
Vineri, 30 Mai 2014, ora 09:48

   

Despre fuziunea PNL-PDL, viitorul presedinte si Traian Basescu Interviu cu Valeriu Stoica
Fuziunea dintre PDL si PNL este un lucru extraordinar, pentru ca dreapta politica romaneasca a castigat alegerile doar atunci cand a fost unita, iar experienta arata ca toate coalitiile de guvernare s-au destramat din cauza bataliei pentru suprematie, spune Valeriu Stoica, fost presedinte PNL si vicepresedinte PDL.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, acesta subliniaza rezultatul paradoxal al alegerilor europarlamentare de duminica: la urne au fost mai multi alegatori de dreapta, dar victorios a fost un partid de stanga - PSD.

Valeriu Stoica atrage atentia asupra faptului ca dupa 1989 stanga a castigat de fiecare data aplicand o "strategie foarte abila de dezbinare si de mentinere a dezbinarii dreptei".

Valeriu Stoica spune ca fuziunea nu trebuie sa se impiedice in diverse nume de politicieni, pentru ca acestia pot furniza surprize, si creioneaza portretul ideal al viitorului presedinte al Romaniei.

Despre Traian Basescu, Valeriu Stoica crede ca este un foarte bun "jucator de sah" in politica romaneasca, prin urmare stie ca, "la un moment dat, stafetele se predau".

PDL si PNL au decis sa se uneasca dupa esecul de la alegerile europarlamentare. Ce le-a impiedicat sa se uneasca inaintea acestor alegeri, pentru a evita acest insucces?

Sunt doua perspective asupra rezultatelor alegerilor europarlamentare - perspectiva electoratului si perspectiva partidelor politice.

In primul caz, chiar daca PSD a castigat alegerile, alegatorii de dreapta sunt mai numerosi decat alegatorii de stanga. Daca insumam voturile partidelor de centru-dreapta incluzand si UDMR, vom vedea ca voturile valabil exprimate sunt mai numeroase din partea alegatorilor de dreapta. Asta arata ca, in Romania, la nivelul mentalitatilor, incet-incet, valorile dreptei devin dominante in raport cu valorile stangii.

Din perspectiva partidelor, lucrurile stau invers. Tocmai pentru ca dreapta a fost divizata, iar stanga unita, avem aceasta situatie paradoxala - sunt mai multi alegatori de dreapta, dar victorios este un partid de stanga.

Daca privim in urma, dreapta a castigat alegerile ori de cate ori a fost unita, iar stanga a castigat alegerile atunci cand a reusit sa dezbine dreapta.

De ce este dezbinata dreapta si de ce si acum, la aceste alegeri, nu a fost posibila o forta politica de dreapta puternica? PSD a avut de-a lungul celor peste doua decenii de la prabusirea comunismului o strategie foarte abila de dezbinare si de mentinere a dezbinarii dreptei. Nu este un repros pentru PSD, ci pentru partidele de dreapta, pentru ca nu au reusit sa evite aceasta capcana intotdeauna.

A doua constatare este ca, dupa 1989, dreapta a fost unita pentru a castiga alegerile, dar dupa aceea, mai devreme sau mai tarziu, unitatea s-a destramat. Asta inseamna ca formulele de unificare prin alianta sunt valabile pentru a castiga alegerile, dar nu sunt eficiente la guvernare.

Explicatia e simpla. Imediat dupa castigarea alegerilor incepe batalia pentru suprematie in interiorul coalitiei de guvernare. Fiecare incearca sa foloseasca resursele guvernarii pentru a castiga o pondere tot mai mare si pentru a-si impune suprematia asupra celorlalti.

Ce e de facut pentru viitor?

Daca aliantele sunt bune doar pentru a castiga alegerile inseamna ca trebuie gasita o alta formula. Eu am propus inca din anii 2003-2004 fuziunea dintre PNL si PD de la acea epoca, ulterior am propus fuziunea dintre PNL si PDL. Din pacate, aceste idei au ramas fara audienta si asta a impiedicat formarea unei forte de dreapta foarte puternice, apte nu doar sa castige alegerile, pentru ca a castiga alegerile nu este doar un scop in sine, apte sa guverneze eficient si sa isi consolideze credibilitatea nu doar in faza in care emite promisiuni, ci si in faza in care are performante la guvernare.

Dar mai trebuie spus un lucru: fuziunea nu este un scop in sine. Ar trebui, pe de o parte, sa duca din punct de vedere organizatoric la formarea unui mare partid de dreapta, dar pe de alta parte sa creeze premisa pentru a se produce doua schimbari fundamentale in politica romaneasca, pe care le asteptam de 25 de ani.

Prima - sa existe o viziune pe termen mediu si lung asupra Romaniei si a locului ei in Uniunea Europeana, sa existe o viziune pe termen mediu si lung asupra Uniunii Europene si a locului ei in lume.

A doua schimbare importanta este sa existe un partid in care politica de resurse umane sa permita promovarea in functii de demnitate publica a unor persoane competente si oneste. Alegatorii asta doresc si, daca exista o mare dezamagire din partea alegatorilor dreptei, ea este cauzata de faptul ca atunci cand dreapta a fost la guvernare nu a facut aceasta dubla proba.

Iata ca, in sfarsit, proiectul unui mare partid al dreptei pare sa prinda viata.

Da, am luat act cu mare satisfactie de declaratiile date miercuri de liderii PDL si PNL. Inteleg ca isi asuma proiectul fuziunii. Nu am inteles care este calendarul, probabil ca urmeaza sa il aflam in perioada urmatoare, dar asumarea politica a acestui proiect mi se pare un lucru extraordinar. Este pentru prima data, dupa mai bine de zece ani, cand la nivelul liderilor acest proiect este asumat public. Salut aceasta hotarare si speranta mea este ca ea se va transforma in realitate.

Nu vreau sa fiu foarte optimist in acest moment, mai sunt multe dificultati de invins. Decizia de a fuziona la nivelul liderilor politici este una, transformarea in realitate este alta. E nevoie de hotarari statutare la nivelul celor doua partide, de punerea in opera a deciziilor de fuziune si apoi de realizarea unui proiect pentru Romania si a unui proiect de resurse umane, care ar trebui sa schimbe radical fata politicii romanesti. Pare o utopie, dar daca politica unui partid nu se bazeaza pe convingeri puternice, el nu are nicio sansa sa reuseasca.

Din punct de vedere al unui alegator de dreapta, un lucru pare de neinteles: Crin Antonescu, Vasile Blaga si Mihai Razvan Ungureanu si-au condus partidele la esec electoral. Iata-i acum negociind pentru desemnarea candidatului dreptei la prezidentiale. La ce rezultat ne putem astepta in aceste conditii?

Eu nu privesc acest proiect al fuziunii in termeni de persoane. De-a lungul timpului, liderii politici au putut sa furnizeze surprize in toate sensurile - pozitive si negative. De exemplu, este o surpriza ca Graham Watson, liderul ALDE, vorbeste astazi cum vorbea altadata Crin Antonescu, iar Crin Antonescu vorbeste astazi cum vorbea Graham Watson. Salut decizia PNL de a intra in PPE, nimeni nu trebuie sa se supere cand un partid opteaza pentru o formatiune de a carui identitate este mult mai apropiat.

Ca urmare, niciodata in politica nu trebuie sa ramanem cu inertia unei reprezentari despre liderii politici. Sa nu credem ca, daca ei au actionat intr-un fel vreme indelungata si fie ne-au dezamagit, fie ne-au trezit sperante, asta nu insemna ca ulterior ei nu pot sa schimbe macazul.

Dvs sunteti sceptica cu privire la posibilitatea ca acesti lideri pot face ceva pentru ca probabil pana acum v-au dezamagit. Eu imi pastrez un optimism moderat. Faptul ca atat de repede dupa europarlamentare au avut totusi aceste reactii este un semn ca si ei inteleg ce se intampla.

Dar cred ca nu trebuie sa ne limitam doar la acesti lideri. Trebuie sa intelegem ce se intampla la baza partidelor si mai ales la nivelul electoratului de dreapta. Exista o presiune, o asteptare, exista si nemultumire, si dorinta de a schimba. Partidele de dreapta trebuie sa se adapteze si asteptarilor, si cerintelor, dar mai ales sactiunii pe care electoratul a dat-o la aceste alegeri.

Un partid nou de dreapta, cu lideri noi, nu ar avea mai multa priza la electorat?

Pentru mine este foarte clar un lucru: nu a fost posibil din 1990 si pana astazi sa apara noi partide care sa dobandeasca o asemenea sustinere electorala astfel incat sa poata aspira la castigarea alegerilor. Au putut sa apara partide mai mari sau mai mici, dar unele nu au intrat niciodata in Parlament. Au fost doua partide care au intrat in Parlamentul European, PLD in 2007 si PMP acum, dar au fost rezultate modeste.

E limpede ca, daca se poate face o reforma a sistemului politic din Romania, ea poate sa vina din interiorul partidelor in masura in care au capacitatea interna de reformare. Aceeasi necesitate de reforma exista si pe stanga, unde de 25 de ani exista un singur partid.

Iluzia ca putem construi noi partide, chiar daca e frumoasa, s-a dovedit ca nu are suficiente resurse practice. Ca urmare, cei care vor sa faca intr-adevar si sa schimbe ceva in Romania trebuie sa aiba curajul sa reziste in partidele existente, sa lupte in partidele existente, sa nu le paraseasca dupa prima dezamagire, sa stea acolo pana cand creeaza masa critica pentru reforma.

Ce parere aveti despre rezultatul obtinut de PMP?

Oricat de importante ar fi persoanele, partidele sunt si mai importante decat ele. Persoanele sunt importante in sensul ca fiecare membru de partid este important in masura in care se formeaza echipe. Partidele sunt mari in masura in care persoanele care le compun alcatuiesc echipe.

Poate ca PMP nu a avut succesul pe care a scontat tocmai pentru ca la un moment dat a existat impresia ca cei mai multi dintre cei care au compus acest partid au fost, de fapt, fosti membri PDL. S-a creat reprezentarea ca, de fapt, este vorba doar de o sciziune si nu de un partid nou.

Ce viitor credeti ca are acest partid?

Din moment ce eu cred ca viitorul dreptei este dat de fuziunea dintre PDL si PNL, v-am raspuns la intrebare.

Ce rol va mai juca in politica Traian Basescu?

Orice mare om politic, in momentul in care isi implineste menirea, are sansa sa devina un bun consilier politic, un bun sfatuitor politic, are sansa sa fie onorific in structurile unui partid. Dar trebuie acceptat ceea ce este firesc in politica democratica - la un moment dat, stafetele se predau.

Ultima oara cand am discutat spuneati ca Traian Basescu este un mare jucator de sah in politica romaneasca.

Un jucator de sah, cum si cred ca este Traian Basescu in politica, stie aceste lucruri si cred ca se gandeste la ele.

Cum ar trebui sa fie viitorul presedinte al Romaniei? Va fi capabila dreapta sa gaseasca acel om care sa fie atat acceptat/votat de cetateni, cat si un bun presedinte? Sau se va merge pe solutia gasirii unui candidat capabil sa il invinga pe candidatul PSD si apoi Dumnezeu cu mila?

Conditiile sunt multe, va fi foarte greu sa fie gasita aceasta persoana, dar nu e imposibil. In orice caz, eu iau act cu satisfactie de faptul ca liderii PDL si PNL au anuntat ca vor avea un candidat unic la functia prezidentiala. Asta este un pas extrem de important. Evident este ca ramane sa vedem cine va fi el.

Nu vreau sa fac predictii, important este sa fie unic, altfel s-ar putea sa repetam trista poveste din anul 2000 cand niciun candidat al dreptei nu a intrat in turul doi. Sa ne uitam ce se intampla in Franta acum.

Daca va fi un candidat unic al celor doua partide, este evident ca el va intra in turul doi, cand alegatorii dreptei se vor alia in jurul lui. Marea greseala ar fi fost ca PDL si PNL sa aiba fiecare cate un candidat. Atunci esecul ar fi fost garantat, parafat si definitiv.

Cum ar trebui sa fie viitorul presedinte al Romaniei?

In primul rand, o persoana care sa se bucure de credibilitate electorala, sa castige aderenta, nu spun neaparat sa fie o persoana charismatica, ci una cu forta de a transmite mesaje. In al doilea rand, trebuie sa fie o persoana care sa stie sa lupte, sa se bata cel putin la fel ca Traian Basescu.

Ar trebui sa fie un om care sa aiba viziune, sa stie ce se intampla in lume, sa simta, sa aiba fler politic, in momente importante sa aiba reactii rapide in favoarea Romaniei.

Trebuie sa inteleaga fenomenul economic si sa stie cum sa ii incurajeze pe toti cei care doresc relansarea economica a Romaniei. Sa nu uitam ca marea problema in Europa, in momentul de fata, este nemultumirea generata de criza economica. Perioada de austeritate a fost extrem de lunga, oamenii sunt nemultumiti, dezamagiti. Riscul este sa avem reactii anti-sistem foarte puternice din partea electoratului. Din nou, va dau exemplul Frantei.

Europa unita este cladita pe valori care sunt greu de aparat, pentru ca ele presupun in anumite momente si sacrificii. Nu intotdeauna oamenii sunt dispusi sa faca sacrificii, si, in orice caz, nu pentru o perioada indelungata. De aceea, spun ca acela care va fi presedinte va trebui sa inteleaga fenomenul economic si sa gaseasca mijloace pentru a-i incuraja pe cei care sunt capabili sa relanseze economic Romania - cei din sectorul privat, pentru ca nu se poate vorbi de relansarea economica a Romaniei prin masuri fiscale excesive, prin masuri administrative.

E nevoie de capacitarea antreprenorilor care stiu sa faca o afacere, care stiu sa dezvolte o structura privata.

Cunoasteti o asemenea persoana? Va fi ea desemnata candidat al dreptei?

Cunosc mai multe. Teama mea este ca niciuna dintre ele nu va fi desemnata, mai ales pentru ca, din pacate, multi dintre cei pe care i-as vedea intr-o asemenea pozitie nici macar nu fac politica.

Iar dintre numele vehiculate? Nu exista riscul sa avem un altfel de candidat si el sa piarda alegerile?

Nu e placut sa recunoastem acest adevar, dar pana la urma, cum am spus de multe ori, in democratie "raul cel mai mic" si "binele cel mai mare" inseamna acelasi lucru. A vota cel mai bun candidat inseamna a vota dintre cei care sunt in competitie, nu in afara ei.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 12732 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
33 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Un nou "USL" ?

PDL-ul este un partid fara viitor . Ratiunea existentei sale a fost Basescu . Aceasta este perceptia unanima . Dupa acel 'adio' a lui Basescu , PDL-ul a mai fost votat inertial de cei neavizati si strategic de clientii recunoscatori fostei guvernari portocalii . Este un electorat ce nu mai poate rezista in timp . Este atunci de inteles dorinta arzatoare a celor din varful partidului de a-si asigura viitorul personal incert incercand fortarea unei noi constructii gen "usl" menita a ascunde partidul portocaliu compromis iremediabil in dosul PNL-ului . Ar fi o prostie uriasa ca liberalii sa inghita pe nemestecate o noua facatura agreata de un Antonescu aflat in deruta . Se pare ca emotia momentului a facut acum loc luciditatii mai ales dupa interventia dura a onorabilului veteran domnul Quintus . Pedelistii ce doresc dreapta mare pot veni individual in PNL . Fara partid !

 

Comasarea liberalilor la lumina acelorasi prerogative politice uzate

profesional dar deosebit de imbratisate de politicienii de toate zilele; visul si viziunea lor este sa stabileasca etalonul cinstei in actul primitiv de furt institutional.
Oricare alianta pe dreapta care-l exclude pe presedinte este destinata intoxicarii actului de justitie si redistribuirii disciplinate a bugetului de stat, de drepturi doar la varfuri. Asta este viziunea majoritatii politice romanesti, cu larga priza la electoratul dependent: d-o protectie, un contract, un castig remunerat direct de la partid.
Pesedeu a sadit deja in constiinta oamenilor dreptul cinstit al spagii de partid: priviti in spatele partidelor sa vedeti ce harnicuti au fost distinsii membri cu acumulatura servita partinic.
Pacat ca ideea calauzitoare a useleului victorios nu urmeaza acelasi traseu cu toti napastuitii politic de justitia basista! Nu se vrea, nu se poate, nu suntem compatibili cu civilizatia occidentala: ca scoate-n afara legii arta la care suntem campioni impotriva noastra insine.

 

Se pare ca aceasta fuziune este cea mai buna....

Se pare ca aceasta fuziune este cea mai buna....solutie???Din pacate PDL afost cineva pe timpul lui Basescu. si cind s-au departat de el au devenit niste mediocrii. Acum vor sa revina fara d-l Basescu si pe deasupra cu aceea care s-au aliat cu comunistii din psD???Daca era tericeanu poate poate dar cu caCarau nu prea vad sanse de izbinda.Asta oricind poate trada si merge inapoi la gramada de gunoi a psD-lui!!!

 

Orice "creatie" a lui Basescu primeste 6% voturi!

Doar 6% dintre alegatori sunt pacaliti de creatiile disperate a lui Basescu, doar atati mai cred in "Alba-neagra" lui Basescu! Imediat dupa esecul PMP la europarlamentare a inceput febril sa caute solutii pentru castigarea de electorat!
Coabitarea Antonescu-Basescu are drept finalitate un Antonescu presedinte si un Basescu premier!
Romanii stiu destul despre "taierile" lui Basescu, nu se lasa pacalitzi, nu vor un alt "mandat de groaza"!

Problema lui Ponta este caci astea i-au luat sloganul "jos Basescu"

Singurul partid cu,care se mai poate lupta folosind lait/motivul "jos Basescu" este PMP, partid neimportant momentan. Armele, si/asa ieftine pe care le mai avea plagiatorul s/au cam epuizat. Eu cred ca o dreapta unita au sanse 100% de a castiga presedentia si chiar sa debarce guvernarea USD inaintea alegerilor prezidentiale.

Se vrea unirea dreptei, este o necesitate, dar cum

... prin dezbinare, pe alese ca la restaurant: nu vrea aia ca-i piii... nu vreau cealalta ca-i caaaah... Cum se poate asa ceva? Si cine face galagie? Tocmai perdantul Blaga, cel care a intrat in parlament impins si tras de USL si a ajuns sef la PDL prin frauda, minciună, amenintari si santaj. Comunistul Blaga a ajuns sa vrea o unire a dreptei pe alese...

Apel catre liderii partidelor nesocialiste!

Cine este intelept va intelege ca singura carte castigatoare pentru Dreapta inseamna renuntarea la orgolii in interes general,in vederea fuziunii tuturor de aceeasi ideologie,intr-un singur partid,eventual Partidul Popular Roman(...identitatea,vechimea istorica,experiente si ...capricii neavand nici o importanta in secolul cibernetic XXI in materie de politica)si apoi desemnarea,tot din ratiuni ...nepartzane,a unui candidat la prezidentile-un personaj erudit, de succes din mediul privat de afaceri !
Orice alta varianta pusa in joc va prelungi mult prea mult negocierile in formarea unui pol solid de dreapta,care poate chiar sa duca la un esec si implicit la o catastrofa nationala prin castigarea de catre Stanga a tuturor pargiilor de putere!

Va dati seama cate miscari pe ascuns au facut partidele

inainte de alegeri !??

PNL - si-a depus adeziunea la popularii europeni . Ca semn de buna credinta in relatia cu PDL .
PDL - mucles si el - a batut palma cu PNL sa fuzioneze si au cerut ca PNL sa intre la popularii europeni , sa voteze Junkers .

PSD - se vantura cu Schulz pe la Bucuresti si anunta la Bruxelles ca va vota tot pe populari !....

Totul pe sub masa , fara stiinta alegatorilor care devin niste momai dispretuite de "elitele" de genul Socaciu ....!

Va dati seama ca Ilie Sarbu a convenit cu Blaga , Flutur si PNL sa pice motiunea de cenzura !??
Cine stie ce au mai aranjat !

Cred ca miscarile astea ne demonstreaza ca spectacolul e pt ochii lumii , sa-i abureasca pe
NAIVI
(****) si mai cred ca se stie de pe acum cine va fi urmatorul presedinte .

Noi suntem buni numai sa platim taxe si sa jucam tontoroiul dupa cum ne dicteaza astia .

Hai sa traiti dupa cum apucati !

Bine zici...

Ar trebui sa maentuziasmeze, dar nu stiu de ce ceasta unire a dreptei imi da o stare de lehamite...
Ba stiu si de ce. E o reorganizare de trupe, dar ramane aceeasi clasa politica si aceeasi lipsa de principii. Evident, vor fi ceva mai buni decat PSD, doar atat. Dar nu asta era idealul
"Ceva mai buni decat PSD" nu va schimba Romania ci, din pacate, va amana acesta schimbare.

De ce face Blaga scandal, de ce i se aude numai gura lui si i se

... mediatizeaza mofturile? Ca sa-si acopere esecul de la europarlamentare, ca sa nu mai vada membrii PDL ca el, ca sef PDL, n-a fost in stare sa obtina nimic bun dupa doi ani de sefie PDL. Blaga ar trebui dat afara de la sefia PDL cu fluieraturi. Se vrea unirea dreptei, dar nu cu aceiasi sefi si nu cu comunisti. Prin felul cum se manifesta, Blaga inca n-a uitat metehnele comuniste cand era sef pcr la comuna. Afara cu Blaga de la conducerea PDL!

Unde este Traian Băsescu in tot acest timp, după

"venirea" și "imbrățișarea" lui Biden?
Romania, este așa, că de-a lungul timpului, au fost posibile astfel de "veniri" și astfel de "primiri". Așa au "venit" și i-au "primit" pe: romani, turci, austro-ungari, ruși și azi pe americani, unii dintre noi, fie prin abdicare, ploconire, "imbrățișare"....
Anormalitatea pe care am trăit-o și o mai trăim, cu toții, se datorează tocmai faptului că cei care au făcut toate acestea au ajuns la putere și au cedat puterea celor ca ei, acceptand aceste jocuri, fără a ține cont de popor.
Ce am fi fost noi romanii, azi, cu toții, dacă Romania era numai rezultatul gandurilor și acțiunilor acestora? Mai existam noi oare, ca neam, stat și țară?
Cu cat reușesc să cunosc mai bine și adevărat istoria noastră, din cele mai vechi timpuri, constat că de-a lungul timpului, mai ales la ceas de cumpănă, bravi romani s-au ridicat la timp, cu credință in Dumnezeu și Neam, sacrificandu-și chiar și viața pentru măreția și existența, pe mai departe, așa cum Bunul Dumnezeu i-a hărăzit să fie - Grădina Maicii Domnului, atat cat va fi viață pe Pămant.
Acest teritoriu, Romania de azi, este Darul Bunului Dumnezeu, dat nouă romanilor, ca neam creeat de EL, pentru a avea unde să muncim, să creem, să trăim și să fim conduși de buni romani. Ce facem noi să dăinuim pe acest pămant, in demnitate, măreție și prosperitate, este darul nostru către Domnul.
A trăi in iluzii deșarte și a ne lua după unii și alții, dintre noi sau dintre cei străini care se erijează in "salvatorii altora", nu poate să ne aducă la altceva, decat la nerealizări și neputință, la stări limită, așa cum o trăim și pe aceasta azi, pe care tocmai Președintele a calificat-o că "suntem cu un picior in prăpastie", dacă nu cu amandouă și asta tocmai ce "am scăpat de ruși" și "au venit americanii".
Este normal ca mulți dintre noi să poarte "amprenta" acestor "veniri" și "primiri", dar să ajungem pană acolo incat, azi in plin secol al civilizației umane, să ne alegem conducători după cum și pe cine "imbrățișează" unii sau alții dintre cei "veniți" și "primiți", nu este și nu trebuie să fie in firea romanului, mai ales azi in plină civilizație umană și cu atația oameni potriviți pentru a fi oameni politici și de stat, pe care ii avem și trebuie să-și asume, la urma urmei, ce trebuie făcut pentru neam și țară, inchinandu-se numai la Bunul Dumnezeu, la neamul și poporul său. Romania va putea fi pusă pe CALEA DREAPTĂ, numai atunci cand vom aduce la putere, noi romanii, pe aceia dintre noi care cred și iubesc pe romani și Romania.
Este vremea, mai mult ca oricand, să ne luăm Țara in bună grijă, pentru ca astfel să putem fi STĂPÂNI, INCREZĂTORI ȘI SIGURI PE VIITORUL NOSTRU!
NUMAI UNIȚI ȘI IMPREUNĂ, NOI CA ROMÂNI, VOM FACE ROMÂNIA BUNĂ !!!

Noi, cu noi !!!

E fuziunea disperarii . E o perioada foarte critica pentru

...asa zisele partide de dreapta. E perioada in care liberalismul in Romania trebuie reinventat, pentru ca eu cred in valorile lui si nu in ambitiile unui perdant ca Antonescu Crin, un gropar si tradator. Cum pot eu sa-l votez pe Antonescu, sau oricine este acum alaturi de el, cind in curind il voi vedea la aceeasi masa cu pedelistul Emil Boc? Deocamdata Antonescu Crin nu se afiseaza cu acesta, dar cine stie, poate aflam ca pe ascuns o face, chiar si de 120 de ori pe zi.

Pentru toasu' Iancu Ghe. Basescu, supranumit 6%

de catre binevoitori diversi, isi savureaza victoria!
De ce? Pai a aflat ca socialistul Hollande beneficiaza astazi de 2% din increderea celor care l-au votat!

Asa ca pina la urmatoarele asa-zise alegeri, va face un pic de ordine in whishyioteca, Biden i-a adus citeva single malturi exceptionale!

Sanatate si virtute! La toamna nu mai aveti ce ... vota.

 

 

Schimbati conducerea PDL! Afara cu Blaga!

Se vrea unirea dreptei, pentru tară, pentru romani, da? Si cine s-a angajat să facă aceasta unire, tocmai perdantul Blaga, cel care a intrat in parlament, tras si impins de USL, cel care a ajuns sef PDL prin fraudă, minciuni, trădare, amenintări si hotie?
Unde se trezeste Blaga? La crasmă? Nu vrea aia că-i piii... nu vrea cealaltă că-i caaaah...
Păi, la ceea ce face si spune Blaga, la cum jigneste Blaga, ce sens mai are o opozitie la PSD cand si Blaga se poartă si jigneste la fel ca Ponta? Ce facem? Vrem să scăpăm de Tanda si-o aducem in loc pe Manda?
Afară cu Blaga! Face gălăgie, vinde iluzii membrilor PDL ca acestia să nu mai vadă esecul partidului, rezultatul deplorabil obtinut de PDL condus de căprar.

@@@ pt. silvia_h, comentariu 30.05.2014, 08:35

blaga, este, parca, mai tinar ca d-l Basescu, care la fel a prins comunismul si a lucrat in pozitii unde trebuia sa-ti arati devotamentul fata de familia prezidentiala, Ceausescu. in atare situatie, intreb, de ce o fi/fost unul mai comunist ca celalat. ??? AAA da, m-am pris, unul o accepta pe madam (H)udrea celalt nu!!!

@silvia_h, canva am numit PD-L -ul lui Blaga,

SOLUȚIA MORALĂ. Asta, numai pentru a aduce pe CALEA DREAPTĂ, pe toți aceia care pot constitui marele și necesarul partid de dreapta, pentru al putea contrapune PSD-ului, ca singura alternativă in stare să-i dea jos de putere, democratic, pană nu este prea tarziu.
Ce face Blaga azi, nu este altceva decat să dea foc CASEI DREPTEI ADEVĂRATE, care avea toate șansele să fie CONSTRUITĂ, dacă se incepea cu MASA ROTUNDĂ, pe care am propus-o să aibă loc, chiar inainte de alegerile europene și care putea foarte bine să aibă loc și după, dacă la ea participau toți liderii partidelor de centru-dreapta, care au fost sau nu in parlament și la putere, dar care uniți și subordonați numai INTERESULUI NAȚIONAL și al Construcției Dreptei Adevărate, au toată hotărarea și determina să SALVEZE Romania și s-o pună pe CALEA DREAPTĂ, pe baza unui Proiect de Țară, rezultat in urma lucrului in comun la acest proiect, care nu trebuie făcut decat de romani și pentru romani, ținand cont de faptul că suntem a șaptea țară europeană și putem fi un actor important intr-o economie deja globală.
Acești oameni, de peste 24 de ani la putere, s-au dovedit că nu au nimic de a face cu cerințele acestor vremuri și cu nevoile romanilor.
Ce vor ei acum, obișnuiți deja să trăiască bine in pielea romanilor și pe munca lor, să mai invartă odată roată, crezand că-i mai poate păcălii in continuare pe romani, fapt pentru care s-au grăbit să preia și chiar să aresteze acțiuni la care, in cel mai fericit caz, trebuia să stea la urmă.
Fac asta, știind bine că romanii sunt amețiți de probleme de zi cu zi, aduși special in această situație și mai ales pentru faptul că au fost aduși in lesă și puși in alegeri să alerge ca ogarul după șoșoi, așa cum sunt cei pe care azi ni-i prezintă ca viitori și posibili conducători.
Așa că azi retrag acest titlu PD-L LUI BLAGA, nu al nostru, ca oameni și electorat de dreapta, dar il dau in schimb pe altul, pană ce nu mai fug de MASA ROTUNDĂ, la tot ce incearcă să facă azi PNL cu PD-L,
SOLUȚIA IMORALĂ, menită să se opună tocmai CONSTRUCȚIEI DREPTEI ADEVĂRATE, pe care trebuie s-o facă OAMENI POTRIVIȚI, CU ADEVĂRAT DE DREAPTA.
Deocamdată, asta e și VAMEȘUL e pregătit să fie și prim ministru-ce poate rezulta cand politica făcută de ei este un TROC pe funcții de stat și in paguba romanilor, a Romaniei.
Noi, cu noi !!!

PNDL? PNLD? PDNL? PLDN? Nu mai continui,

ca nu cumva sa nu pronunt gresit.
Si sef este Nutzyca?
Ah, inca nu a telefonat?
Asteptati un pic...

Vivat Stoica balbaitu', mare boss si avocat,

Care a facut avere cu procese de la stat!
Vivat Stoica balbaitu', tot ce treb'e a pierdut,
A saracit tot boboru, da' in coate l'a durut!
[Vreau sa zic ca, depcamdat', "potera" nu l-a luat, desi ar fi meritat!].

 

De acord !

Păi cei care se dau "de dreapta", au făcut marile averi din afaceri cu statul!

Bengo! Bingo! Aici cam ai dreptate.

Iti dau 5x5 puncte, dar nu spera sa se mai repete!
Doar cu exceptia comentariilor adevarate!

Dreapta va lua cu ambele maini

Despre portocalii m-am saturat de binefacerile lor, iar liberalii m-au convins de neseriozatea de care au dat dovada.
Ma intreb daca vor ajunge la putere, cate scoli vor desfiinta, cate spitale vor inchide, cati medici vor mai alunga din tara ?
Cu cat vor mai taia salariile si pensiile, cat de mare va fi TVA-ul ?
Dar ce conteaza daca ei se vor imbogati la infinit, daca Basescu va deveni mare mosier fara stie ce este aceea grebla.
Poate intre timp se vor gandi americanii sa-i inscauneze la ei sa aiba succesuri.

 

Politicienii nostrii

Toti sunt niste excroci fripturisti care-si promoveaza rudele in tote posturile fara nici un pic de jena.
Criticam dur pe Basecu ca si-a promovat odrasla dar Ponta si Antonescu sunt cel putin la fel de nesimtiti prin promovarea sotiilor in PE.De altfel este interesanta o statistica cu rudele parlamentarilor nostrii si a ministrilor precum si a mai multor politicieni promovate pe criterii stricte de nepotism.
Nu putem spune comunistul Blaga fara sa-l asociem comunistilor Stolojan si Basecu.

Pareti a uita ca pamintul IOANEI Basescu, inca nu este platit!

Va avea de platit ani de zile! Ca produce sau nu, va plati!
In schimb, altii (nu citez, ii cunoastem cu totii), au aceleasi averi, in arginti sunatori, fara datorii sau obligatii. Si suficienti pentru inca 2 generatii de aici incolo!

Incercati sa judecati cu aceeasi masura, si la dreapta si la stanga! Echilibrul este evident!

Romanii, un popor

de neintes sau neintelesi ?
Traiesc rau, vor bine, dar nu si-l fac ?

 

Dar ar putea fi altfel?

Cand "revoluționarul" Dinescu in loc de poet a ajuns mare boier ce-și petrece timpul la carciumă cu boierii zilei și mai primește și 9000 de euro salariu de la Televiziunea Romană, fără nici măcar să dea pe acolo, Stelian Tănase aducandu-i salariul la carciumă.
Ar putea fi altfel cand majoritatea politicienilor post-decembriști, parlamentari și la putere, de sus pană jos sunt putrezi de bogați și romanul de rand, după ce i-au fost distruse, jefuite locurile de muncă, nu are altă soluție decat a să fie batjocorit prin lume, unde chipurile, in Europa Occidentală, civilizată, sunt exploatați de-a binelea, tocmai pentru faptul că sunt victima jocurilor unor politicieni care nu ai nimic comun cu democrația, economia de piață, statul de drept și "Visul European".
Chiar domnul Stoica, candva om de bază intr-o uzină unde romanul avea unde munci, azi stă bine merci la MOȘIE, in loc ca și Dinescu și alții asemenea, cărora romanii de rand le-a acordat increderea și mulți bani din munca lor, chiar și acum pe vremuri de austeritate, in loc să-și facă CONACE, mai puneau pe rol un PROCES REVOLUȚIONAR, imediat după 1989, care să continuie și azi și pe mai departe.
Nu a fost să fie așa.
Ei cu CONACE, romanul de rand batjocorit prin lume și fugărit și tot ei acum fac bilanțuri, avand grijă să ne influențeze astfel incat să rămană și să vină la putere, tot cei ca ei, in loc să răspundă pentru STAREA LIMITĂ in care au adus pe romani și Romania.
DUMNEZEU ȘI ADEVĂRAȚI ROMÂNI, NU DORM!

Noi, cu noi !!!

Klaus Iohannis presedinte

E tot mai clar ca se pregateste scena pentru candidatura lui Klaus Iohannis la presedintie...ceea ce ar fi chiar un lucru bun, de fapt.

 

Ai dreptate, nu avem o varianta mai buna in acest moment

Antonescu nu va fi votat de toata dreapta. Eu eram dispus sa-l votez, doar ca sa scapam de Ponta. Dar, in ultima vreme, am vorbit cu multi prieteni care sunt oameni de dreapta si unii dintre ei spun franc ca nu pot vota cu el, oricat ar dori sa nu ajunga Ponta !!!

Explicatia este ca sunt multi oameni cu coloana vertebrala si care nu fac rabat dela moralitate, nici macar in conditiile cand ar trebui sa devina pragmatici pentru un scop.

De aceea cred ca Iohannis poate fi votat de toata dreapta, chiar daca si la el se pot invoca niste argumente contra.

Initiativa disperata...

si clar sortita esecului!

 

nu toti sunt sortiti esecului, asa cum esti tu, de exemplu'!!!

psd: inceputul sfirsitului!! avortonu' pcr: incurabil....

Pentru ca unitatea dreptei sa fie un succes, este

...necesara renuntarea la ORICE fel de orgolii!!! Nici macar numele de PNL nu poate fi invocat in asemenea situatie. Invocarea traditiei istorice nu se sustine. PNL-ul, in decursul timpului, are multe pete negre care-l nu-l fac infailibil. Tradarea este caracteristica PNL. Incepand cu Tatarascu si continuand cu actiunile sale contemporane, cand a tradat prima data PNTCD dupa guvernarea 1996-2000, apoi PDL in guvernarea Tariceanu 2005-2008 si recent disfunctia din USL pe care mai degraba asi pune-o pe seama PSD. Fiindca daca PSD il accepta pe Antonescu presedinte, astazi Antonesci si Ponta erau frati de cruce in continuare.

Visul liberalilor de dupa revolutie a fost sa fie singurul partid de dreapta din Romania. Pentru acest scop, Tariceanu s-a vandut Psd-ului in 2007. Planul era sa elimine PSD-ul ca partid si pe Basescu de la presedintie. Acesta a fost primul vis.

Dupa pierderea alegerilor din 2008 si debarcarea lui Tradiceanu din fruntea PNL, a urmat Antonescu. Acesta a continuat visul lui Tariceanu si a liberalilor in general si, a mai adaugat un vis propriu; sa ajunga presedintele tarii. Cu toate ca nu avea niciun merit pentru a pretinde sa ocupe o asemenea functie in Stat.

Pentru aceste scopuri, Antnescu si liberalii,au batut palma cu Voiculescu si PSD. Ca urmare, marele strateg Voiculescu a gandit Uniunea criminala numita USL. Aici se mai adauga interesul lui Felix si a tuturor hotilor de a pune mana pe justitie si a scapa de puscarie.

Deci, scopurile erau urmatoarele:
1.-Destructurarea PDL si suspendarea Preseditelui Basescu
2.-Acapararea justitiei, scaparea tuturor celor vizati cu Dosare penale, si continuarea jafului national fara nicio frica,
3.-In final se producea o separare a PSD de PNL si urmau guvernari succesive la nesfarsit, cu functionarea legii omertei...
Cel mai vinovat de aceasta castorie a PNL cu PSD este neomul Tradiceanu...

Avand in vedere cele scrise mai sus, trebuie sa admitem ca Antonescu are un merit foarte important, prin faptul ca si-a dat seama ca nu mai poate continua cu avortonul USL. PNL nu avea decat de pierdut. Chiar daca, asa cum spuneam, Antonescu a facut-o din frustrarea ca PSD la tepuit si nu ajungea presdinte. Aceasta este pe scurt mica istorioara a coabitarii cu PSD.

Daca revenim la unificare, mai trebuie spus ca fara Basescu, aceasta este o jmecherie. Basescu este singurul garant ca justitia v-a ramane independenta, este singurul luptator adevarat impotriva coruptiei. Ceilalti politicieni, deocamdata, sunt dispusi sa-si asigure protectie la furat.
Aceste lucruri sunt cunoscute de UE si USA. Iar, uniunea dreptei, excluzand pe Ungureanu si Basescu, nu devine credibila
Numele marelui partid de dreapta trebuie sa fie Partidul Popular Roman. Asa, stanga va fi batuta in mod sigur.

Unirea nu trebuie facuta in interesul unui grup, indiferent cine este acela. Scopul trebuie sa fie o cauza generala, un scop generos care serveste poporului si tarii.

@emigran...

Cu parere de rau si tu esti un esec al politici dambovitene din ultimi 24 de ani.

Hai cu "coagularea"!

Ce incepe prost se termina si mai prost. Mariajul antipontistilor e ca eterna cearta Bahmuteanu/Prigoana.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor