Pedro Sanchez dizolvă Parlamentul spaniol şi convoacă alegeri anticipate în iunie

Luni, 29 Mai 2023, ora 13:33
1559 citiri
Pedro Sanchez dizolvă Parlamentul spaniol şi convoacă alegeri anticipate în iunie
Premierul socialist Pedro Sanchez FOTO Facebook/ Pedro Sanchez

Premierul socialist Pedro Sanchez anunţă luni o convocare-surpriză a unor alegeri anticipate - la 23 iulie - în Spania, la o zi după o derută fără apel a stângii în faţa conservatorilor în alegerile municipale şi regionale de duminică, relatează AFP.

Pedro Sanchez a anunţat, într-o alocuţiune televizată, că i-a comunicat regelului Felipe al VI-lea, şeful statului, ”decizia de (...) a dizolva parlamentul şi proceda la convocarea alegerilor generale”, care urmează să aibă loc ”duminică, 23 iulie”.

Aceste alegeri vor avea loc în semestrul preşedinţiei spaniole a Consiliului European, care începe la 1 iulie.

Alegerile legislative urmau să aibă loc la sfârşitul anului, la o dată care nu a fost stabilită.

”Am luat această decizie în urma rezultatelor alegerilor de ieri (duminică)”, anunţă Sanchez, cu un aer grav, la Palatul la Moncloa, sediul Guvernului spaniol.

”În calitate de preşedinte al Guvernului şi de secretar general al Partidului Socialist (PSOE), îmi asum rezultatele (de duminică) şi cred că este necesar să dăm un răspuns şi să ne supunem mandatul democratic voinţei populare”, a declart el.

Partidul Socialist al premierului Sánchez a suferit duminică o înfrângere foarte dură în alegerile municipale şi regionale din Spania.

Liderul Partidului Popular (PP, dreapta), principala fromaţiune de opoziţie, Alberto Núñez Feijóo, a anunţat imediat ”un nou ciclu politic”.

PP a obţinut victorii în şase dintre cele zece regiuni - guvernate direct sau în coaliţie de către socialişti - în care au avut loc alegeri duminică, inclusiv la Valencia (est), una dintre cele mai populate şi bogate din ţară.

În afară de PP, alt mare învingător este Partidul Vox (extremă dreapta), a treia forţă politică în Parlament.

Vox a obţinut peste 1,5 milioane de voturi în alegerile municipale (7,19%) şi şi-a dublat astfel scorul în patru ani, intrând spectaculos în numeroase parlamente regionale.

Sondajele anunţau o victorie a dreptei în acest dublu scrutin muncipal şi regioanl, însă nimeni nu se aştepta ca Partidul Socialist al lui Sánchez să sufere o asemenea înfrângere.

Eveniment Quarterly Report

Un adolescent de 14 ani a înjunghiat trei elevi şi doi profesori într-o şcoală din sudul Spaniei. "Devastator şi dramatic" VIDEO
Un adolescent de 14 ani a înjunghiat trei elevi şi doi profesori într-o şcoală din sudul Spaniei. "Devastator şi dramatic" VIDEO
Un elev în vârstă de 14 ani, înarmat cu două cuţite, a înjunghiat trei profesori şi doi elevi joi, 28 septembrie, într-o şcoală din sudul Spaniei, după care a fost arestat, a anunţat...
Cutremur la FC Barcelona: clubul e anchetat pentru dare de mită în cazul arbitrajelor
Cutremur la FC Barcelona: clubul e anchetat pentru dare de mită în cazul arbitrajelor
Clubul spaniol de fotbal FC Barcelona este anchetat pentru presupusă ''dare de mită activă'' în cazul în care gruparea catalană este acuzată că ar fi plătit milioane de euro pentru...
#Pedro Sanchez, #dizolvare parlament, #Spania, #alegeri anticipate , #stiri internationale