Scandal uriaș în Israel. Politicieni, oameni de afaceri și jurnaliști urmăriți ilegal de poliție

Luni, 07 Februarie 2022, ora 13:10
2203 citiri
Scandal uriaș în Israel. Politicieni, oameni de afaceri și jurnaliști urmăriți ilegal de poliție
Software-ul Pegasus a fost folosit ilegal de poliția israeliană, potrivit unui raport Calcalist

Lista persoanelor care se presupune că au fost spionate de poliția israeliană cu programul Pegasus al grupului NSO este mai mare decât se credea inițial, potrivit unui raport Calcalist, care susține că politicieni, directori generali ai ministerelor guvernamentale, oameni de afaceri, lideri ai protestelor, primari și jurnalişti aveau tehnologia instalată în secret pe telefoanele lor.

Programul de spionaj Pegasus este capabil să extragă de la distanță informații de pe telefoanele mobile ale țintelor, inclusiv mesaje, istoricul browserului, istoricul apelurilor și capturi de ecran, printre alte informații, notează Jerusalem Post.

Noul raport al Calcalist susține că unitatea cibernetică de operațiuni speciale a poliției a folosit ani de zile Pegasus împotriva civililor, fără a obține aprobarea instanței și cu încălcarea directă a legii. Tehnologia a fost folosită pentru strângerea de informații și nu pentru strângerea de dovezi.

Potrivit raportului, analiștii din poliție au răscolit prin datele obținute de pe telefoane și au ascultat și conversații private. Informațiile au fost ulterior transmise anchetatorilor fără ca sursa să fie menționată, de obicei fiind explicată ca „sursă unică” sau „informații întâmplătoare”.

Săptămâna trecută, poliția israeliană a anunțat că a găsit noi dovezi care „schimbă starea de fapt” cu privire la ancheta care vizează acuzațiile că ar fi folosit software de interceptare telefonică fără aprobarea instanței, un raport Walla afirmând că, în timp ce au fost găsite dovezi ale unei interceptări telefonice neaprobate, software-ul folosit nu a fost Pegasus, dezvoltat de NSO.

Biroul procurorului general Avichai Mandelblit a anunțat marți, 1 februarie, că a desemnat o echipă care să investigheze acuzațiile de interceptări telefonice, care va fi condusă de procurorul general adjunct Amit Marari. Echipa își va prezenta constatările până pe 1 iulie. Declarația biroului lui Mandelblit a menționat că poliția a dezvăluit constatări suplimentare.

Comisarul de poliție israelian Kobi Shabtai a răspuns luni, 7 februarie, raportului, cerând ministrului Securității Publice, Omer Bar Lev, să ordone formarea unui comitet de control judiciar extern și independent, care să examineze problema „pentru a restabili încrederea publicului în poliția israeliană, pe de o parte, și, pe de altă parte, să reglementeze utilizarea tehnologiilor în poliția israeliană”.

Calcalist raportase în urmă cu câteva săptămâni că poliția a folosit software-ul împotriva liderilor protestelor anti- Netanyahu , a persoanelor care s-au opus paradei LGBTQ+ și a primarilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Paranoia spionajului se amplifică în Rusia. FSB blochează călătoriile oficialilor ruși în țările "neprietene"
Paranoia spionajului se amplifică în Rusia. FSB blochează călătoriile oficialilor ruși în țările "neprietene"
Rusia face tot mai dificilă deplasarea în străinătate pentru unii oficiali, din cauza temerilor că puterile străine ar putea încerca să obţină acces la secrete de stat într-un moment în...
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
#pegasus, #spionaj, #spionaj cibernetic, #spionaj telefoane mobile , #Israel