Reacția purtătorului de cuvânt al BOR după ce CTP i-a comparat pe pelerinii de la Iași cu teroriștii: ”Rațiunea nu va comite prostia de a disprețui credința”

Vineri, 20 Octombrie 2023, ora 20:22
4699 citiri
Reacția purtătorului de cuvânt al BOR după ce CTP i-a comparat pe pelerinii de la Iași cu teroriștii: ”Rațiunea nu va comite prostia de a disprețui credința”
Cristian Tudor Popescu FOTO Facebook

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Vasile Bănescu, a făcut vineri, 20 octombrie, precizări în urma declarațiilor jurnalistului Cristian Tudor Popescu care îi viza pe pelerinii care s-au închinat la moaștele Sfintei Parascheva, la Iași.

Într-o postare făcută pe Facebook, Bănescu a condamnat teroriștii care invocă motive religioase pentru a comite atacuri sângeroase, vorbind despre adevărata credință a ”pelerinilor pașnici”.

Purtătorul de cuvânt al BOR a subliniat că ”nu credința curată în Dumnezeu iscă violența și terorismul, ci idolatrizarea ei.

”Nu credința curată în Dumnezeu iscă violența și terorismul, ci idolatrizarea ei. Degradarea ei prin adaptare la scopuri impure, meschine, chiar criminale, rezultate din strâmba raportare la conținutul prost sau deloc înțeles al absolut posibilei relații cu Dumnezeu (religio).

Există patologii ale religiei și credinței, așa cum există patologii ale libertății manifestate luciferic, isteric, nihilist.

Contradicția ireconciliabilă apare, de aceea, între două credințe false - cred că cred, adică cred în „credința” mea, nu în Cel care îmi cere necesara, dificila smerenie/ cred(!) că Dumnezeu nu există, nu-i iert inexistența și, din nefericire, nu pierd nicio ocazie de a mă compromite persiflându-i pe credincioși - nu între Rațiune (intrinsecă ființei) și Credință (element al conștiinței care orientează privirea metafizic spre Sus, nu animalic spre jos).

Credința nu e o simplă convingere pe care o posedăm conjunctural, ci onorabila încredere investită în ceea ce Rațiunea însăși ne divulgă că există: un Creator care nu poate să nu iubească ce a creat (ființe total libere ce i se pot întoarce împotrivă, infestând lumea cu suferință), o viață și o lume ce nu pot să nu urmeze celor limitate nefiresc de moartea persoanei umane, echipată ontologic atât de sofisticat, încât absurdul unei treceri fulgurante prin existență devine pur”, a scris Vasile Bănescu pe Facebook.

El a continuat scriind că ”rațiunea nu va comite prostia (omului doar inteligent și suficient) de a disprețui credința”.

”Aceasta îmbrățișează, nu contrazice realitatea, Îl caută și dibuiește pe Autorul infinit de inteligent al Universului străbătut de ordine, verticalizează atenția, lărgește gnoseologic percepția, împacă generos contrariile.

Paradoxul, nu silogismul epistemologic, surprinde și relevă miezul realității, abordează fertil taina, satisface cu adevărat inteligența.

Un creștin sau un musulman (supra) rațional, nu irațional și fanatic credincios, va fi natural preocupat de ascensiunea morală, nu de agresiunea militară, de viață ca dar plin de sens, nu de suprimarea ei ticăloasă în numele unor recompense „cerești” suspect de pământești…

Teroriștii care-L invocă sacrileg pe Dumnezeu sunt exemple de abisală degradare spirituală. Chipuri hidos criminale ale Răului care asaltează furibund viața unor oameni obișnuiți și nevinovați care își țes trudnic binele lor fragil. Exemple monstruoase de dezumanizare”, a mai scris Vasile Bănescu.

În încheiere, purtătorul de cuvânt al BOR a adăugat că pelerinii pașnici ”indică pulsatil luminos pe harta credinței în Binele întrupat”.

”Pelerinii pașnici, cu sau fără multă școală, necăjiți sau bucuroși, tăcuți și cuminți, în realitate niciodată ridicoli, întrucât adecvați la realitate, indică pulsatil luminos pe harta credinței în Binele întrupat, în sfințenie (curăția inimii) și posibilitatea dovedită a dobândirii ei concret transfiguratoare, punctele cardinale ale bunului-simț și bunei-cuviințe în haosul unei lumi înstrăinate de ele și de Sens, căreia Creatorul îi dăruiește iar și iar o șansă. Cum altfel?”, a mai scris Bănescu.

Precizările au fost făcute după ce, recent, CTP a asemuit sutele de mii de pelerini care s-au închinat la moaștele Sfintei Parascheva la Iași cu teroriștii sinucigași Hamas.

Quarterly Report - Editia 4

Dezvăluirea despre Coldea și Kovesi îl roade pe CTP: ”Merge până la slip, la ambii?”
Dezvăluirea despre Coldea și Kovesi îl roade pe CTP: ”Merge până la slip, la ambii?”
Printr-un mesaj scurt pe Facebook, jurnalistul Cristian Tudor Popescu și-a exprimat opinia referitoare la ultima dezvăluire din dosarul lui Florian Coldea. Astfel, la DNA au apărut probe care...
Ultima discuție dintre CTP și Florian Coldea: ”Ce vreți, domnule Popescu, nu obții informații de valoare având de-a face numai cu fete de pension!”
Ultima discuție dintre CTP și Florian Coldea: ”Ce vreți, domnule Popescu, nu obții informații de valoare având de-a face numai cu fete de pension!”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a avut o reacție publică după plasarea sub control judiciar a fostului înalt oficial al Serviciului Român de Informații (SRI) Florian Coldea, într-un dosar...
#pelerini Sfanta Parascheva, #Vasile Banescu, #BOR, #Cristian Tudor Popescu, #teroristi Hamas , #biserica