Vizitarea castelului Peleș, mai scumpă decât intrarea la Versailles, Louvre sau Prado. Cât costă un tur complet al castelului din Sinaia

Miercuri, 11 Mai 2022, ora 04:15
28464 citiri
Vizitarea castelului Peleș, mai scumpă decât intrarea la Versailles, Louvre sau Prado. Cât costă un tur complet al castelului din Sinaia
Castelul Peleș din Sinaia FOTO Pixabay

Aflat într-o situație financiară disperată din cauza facturilor de zeci de mii de euro pe care trebuie să le achite furnizorilor de utilități, muzeul Peleș din Sinaia face eforturi disperate să țină porțile deschise pentru turiști.

Prima decizie radicală luată de administratorii muzeului a fost redeschiderea, după zece ani, a celui de-al doilea etaj al castelului unde se află saloanele doamnelor de onoare și atelierul reginei Elisabeta. Acest etaj a fost închis în 2018-2019 din cauza stării precare în care se află scara interioară din lemn, dar și din cauza lipsei de personal.

A fost soluția de urgență pentru ca în conturile muzeului Peleș să intre bani mai mulți, având în vedere că un tur complet al castelului costă 150 de lei de persoană, un preț mai mare chiar decât un bilet de intrare în muzee mult mai celebre din Italia, Spania sau Franța.

Dacă vizitarea Peleșului, parter, etaj I și etaj II costă 25 de euro de persoană, la muzeul Louvre din Paris turiștii plătesc 17 euro de persoană, 31 de euro pentru a vizita muzeul Louvre și muzeul Picasso, 30 de euro pentru Louvre și Arcul de Triumf sau 60 de euro pentru pachetul: Piața Versailles, Louvre și muzeul Orsay unde se află opere de artă de mare valoare, semnate de Monet, Manet, Degas, Delacroix, Gustave Courbet, Cezanne, Gauguin, Renoir, van Gogh, Klimt și mulți alții.

Până și muzeul Vaticanului este mai ieftin decât Peleșul, având în vedere că pentru 25 -27 de euro de persoană se poate vizita atât muzeul, cât și Capela Sixtină.

La muzeul Prado din Madrid, un bilet de acces este 17 euro de persoană, iar pentru 49 de euro de persoană se poate vizita și Palatul Regal din Madrid.

În Londra este de notorietate faptul că marile muzee, printre care British Muzeum, Natural History Museum, National Gallery, Science Museum, Museum of London etc se pot vizita gratuit.

Revenind la castelul Peleș din Sinaia, prețul biletului pentru turul complet este atât de mare din cauza facturilor la gaze și electricitate pentru consumul din lunile decembrie 2021, ianuarie și februarie 2022. Pentru gazele consumate în luna decembrie 2021, Peleș are de plătit 86.463 de lei, iar pentru luna ianuarie a acestui an, factura a fost de 160.637 lei, în condițiile în care pentru aceeași perioadă se plătea în anii anteriori aproximativ 20.000 de lei.

Centrala castelului funcționează în sezonul rece aproximativ 16 ore pe zi pentru a menţine temperatura constantă de 20 de grade Celsius în cele 162 de încăperi care adăpostesc valoroase obiecte de artă. Pe timp de vară, centrala de la Peleş funcţionează doar în anumite zile, când temperaturile sunt prea mici, sau în cazul în care raportul temperatură/umezeală este nefavorabil păstrării microclimatului.

În ultimii doi ani încasările muzeului Peleș au scăzut cu 60 la suta, față de anul 2019, atâta vreme cât în perioada de restricții instituția de cultură a trebuit să reducă programul și numărul de turiști. În plus, în ultimii 2 ani la castel nu au mai poposit turiști străini mult mai darnici decât turiștii români, care lăsu sume considerabile la magazinul de suveniruri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UPDATE Turistă dispărută în Sinaia a fost găsită. Unde au depistat-o polițiștii
UPDATE Turistă dispărută în Sinaia a fost găsită. Unde au depistat-o polițiștii
O turistă care era cazată în staţiunea Sinaia a fost dată dispărută, în noaptea de joi spre vineri, în condiţiile în care femeia nu a revenit la autoturismul aflat la această unitate...
Discuții intense pentru visul Simonei Halep: ”Pe mai multe canale”
Discuții intense pentru visul Simonei Halep: ”Pe mai multe canale”
Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat, joi, că şansele jucătoarei de tenis Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice de la Paris...
#Peles, #Sinaia, #Paris, #Luvru, #Prado muzeu Madrid deschis coronavirus, #Londra, #muzee Vatican , #muzee