Curiozitatea turiștilor care ajung pentru prima dată să viziteze domeniul regal din Sinaia nu are limite, mulți dintre vizitatori fiind interesați mai degrabă de picanterii legate de castel, de aspectele financiare, decât de istoria locului.
Oamenii sunt interesați să afle cine este proprietarul castelului Peleș, dacă se pot caza acolo, cât costă o noapte de cazare, dacă se organizează petreceri de Revelion la castel, dacă în clădire este și piscină și mai ales dacă familia regală locuiește la Peleș.
O selecție a celor mai frecvente întrebări (și răspunsurile aferente) adresate muzeografilor de la Peleș de către turiștii curioși a fost postată pe site-ul oficial, în speranța că vizitatorii se vor documenta înainte de a ajunge pentru prima dată pe domeniul regal.
Cine este proprietarul castelelor Peleș și Pelișor
Răspunsul: Conform Memorandumului de înţelegere semnat între reprezentanţii Casei Regale a României şi cei ai Ministerului Culturii, la 1 martie 2007, imobilele Peleş şi Pelişor au fost retrocedate Familiei Regale române, iar patrimoniul mobil face parte din patrimoniul naţional şi nu au facut obiectul retrocedării. Familia Regală a închiriat statului cele două imobile care funcţionează ca muzee, administrate de Ministerul Culturii.
Câte încăperi are castelul Peleș
Castelul Peleș are 160 de camere.
Există camere de închiriat la Peleș?
Castelul Peleș și Castelul Pelișor funcționează ca muzee subordonate Ministerului Culturii. Nu exista niciun fel de camere de închiriat în cadrul Muzeului National Peleș.
Familia regală locuiește la Peleș?
Familia regală a României nu locuiește la Castelul Peleș.
Există o piscină în castelul Peleș?
Castelele Peleș și Pelișor nu au piscine. Exista o preconcepție generala despre acest lucru, pornită din cauza imaginilor publice ale Castelului Foișor, reședința de protocol a Statului Roman.
Unde sunt tăblițe/plăcute gravate cu aur la Peleș?
În cadrul Muzeului National Peleș nu au existat vreodată astfel de tăblițe sau plăcuțe.
Cât a costat construirea castelului Peleș
Conform monografiei Castelului Peleș scrisă de Mihai Haret in 1924, construcția Castelului Peleș a costat aproximativ 16,5 milioane de lei aur.
Mai nou, unii dintre turiștii care ajung pe domeniul regal de la Peleș au aflat despre existența unei gondole care funcționează în Sinaia. Nefamiliarizați cu termenul, au fost cazuri în care oamenii au sunat la telefonul găsite pe internet și au comandat ”o gondolă pentru 6 persoane” care să-i preia în regim de taxi fie de la Peleș, fie din centrul stațiunii.
Gondola din Sinaia funcționează în regim de transport pe cablu, și face legătura între Cotele 1000, 1400 și 2000, deservind exclusiv domeniul schiabil.