Ministrul Raluca Turcan a anunțat că trimite Corpul de Control al Ministerului Culturii la Muzeul Peleș, pentru a verifica informațiile privind existența unei scheme infracționale care ar funcționa încă din anii '50, adică chiar din momentul în care Castelul Peleș a fost deschis pentru vizitare.
Surse din interiorul instituției spun că, la Peleș, ar funcționa o rețea formată din angajați ai muzeului și ghizi ai agențiilor de turism, informează Libertatea la data de 11 noiembrie 2024.
Rețeaua infracțională obține profituri ilegale din revânzarea biletelor de intrare în muzeu.
Câștigurile ilicite sunt uriașe, având în vedere că un bilet de intrare în Peleș costă între 50 și 150 de lei. Refolosirea biletelor de intrare ar fi o activitate moștenită de la o generație la alta.
De regulă, atunci când sosește un grup mare de turiști, ghidul este cel care cumpără biletele. Dar după ce vizitatorii intră în muzeu, biletele nu sunt aruncate la gunoi, ci sunt revândute altui grup de vizitatori.
O altă variantă de fraudă este prin racolarea de vizitatori din jurul clădirii. Un angajat al muzeului, care este membru al rețelei de hoți, le promite turiștilor că, în schimbul unei sume simbolice, de 10-20 de lei, le poate procura mai repede bilete, cu care pot intra imediat în muzeu.
Pentru a putea încasa ilegal banii, membrii rețelei le spun vizitatorilor că POS-ul nu mai funcționează și că, din acest motiv, pot plăti doar cash.